Η πόλη Ουρούκ της αρχαίας Μεσοποταμίας

0
Βαβυλώνα η μεταγενέστερη ονομασία της πόλης Ουρούκ.

Η Ουρούκ ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Μεσοποταμίας. Αρχικά κυβερνάται από τους Σουμέριους και αργότερα από τους Βαβυλώνιους.

Ως Μεσοποταμία ονομαζόταν γεωγραφικά η περιοχή που υπάρχει ανάμεσα από τους δύο ποταμούς: Τίγρη και Ευφράτη. Οι σημαντικότεροι λαοί που κατοικούσαν στην Μεσοποταμία ήταν οι Σουμέριοι, οι Ακκάδιοι και οι Βαβυλώνιοι. Χαρακτηρίστηκε ως «λίκνο του πολιτισμού» λόγω των πολλών εφευρέσεων. Μία από τις εφευρέσεις του λαού της Μεσοποταμίας ήταν και η εφεύρεση των πρώτων πόλεων. Μία από αυτές ήταν και η πόλη Ουρούκ.
Η ιστορία της Ουρούκ ξεκινά το 4o00 π.Χ. και τελειώνει το 3000 π.Χ. . Η περίοδος αυτή ονομάζεται και περίοδος Ουρούκ και συμπίπτει με την μεταγενέστερη Εποχή του Χαλκού (4000-3100 π.Χ. ). Κατά την περίοδο αυτή αναπτύχθηκαν οι πόλεις – μικρές αγροτικές κοινότητες και παρείχαν στους κατοίκους προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Στην Ελλάδα η πόλη Ουρούκ ήταν γνωστή ως Ωρυγεία. Η περίοδος Ουρούκ είναι μία από τις έξι εποχές της Ιστορίας της Μεσοποταμίας, η οποία την εποχή εκείνη ήταν υπό της κυριαρχίας των Σουμέριων.

Ο πολιτισμός των Σουμέριων άκμασε περίπου την 3η χιλιετία π.Χ. και θεωρείται ως υπεύθυνος για σημαντικές καινοτομίες και εφευρέσεις. Μία από αυτές ήταν και η διαίρεση της ημέρας και της νύχτας σε δωδεκάωρες περιόδους, καθώς επίσης και της ώρας σε 60 λεπτά και του λεπτού σε εξήντα δευτερόλεπτα. Εφηύραν τα πρώτα σχολεία, το αρχαιότερο ηρωικό έπος (το έπος του Γκιλγκαμές), τη μνημειακή αρχιτεκτονική και τις τεχνικές άρδευσης.

Η αρχιτεκτονική της πρωτεύουσας των Σουμέριων, Ουρούκ, είχε ως χαρακτηριστικό της τα μεγάλα ζιγκουράτ. Τα ζιγκουράτ ήταν ογκώδη μνημεία με τη μορφή της βαθμιδωτής πυραμίδας, η οποία είχε στην κορυφή της έναν ναό. Το πιο γνωστό ζιγκουράτ είναι το Ετεμενάγκι ή «Πύργος της Βαβέλ». Η Σουμερία (η Αυτοκρατορία των Σουμέριων) κατακτήθηκε από τον Σαργόν της Ακκάδ ( 2371- 2330 π.Χ), ο οποίος ιδρύει τη Βαβυλώνα όπου καθιερώνεται στη γεωγραφική περιοχή της Ουρούκ μια νέα εποχή η Ακκαδική περίοδος (2334-2218 π.Χ.).
Η Βαβυλώνα ήταν μια μικρή πόλη – λιμάνι στον ποταμό Ευφράτη και είναι η μεταγενέστερη ονομασία της πόλης Ουρούκ. Ήταν πρωτεύουσα της Βαβυλωνιακής Αυτοκρατορίας μέχρι και την άνοδο του Χαμουραμπί (1792- 1750 π.Χ.). Θεωρείται η πιο διάσημη πόλη της αρχαίας Μεσοποταμίας, καθώς και μεγάλο πολιτιστικό κέντρο.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Βαβυλωνιακής αρχιτεκτονικής είναι οι Κρεμαστοί Κήποι και αποτελούν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου Κόσμου. Αποτελούσαν έναν πραγματικό παράδεισο στην έρημο της Μεσοποταμίας και παρουσιάζουν μια μοναδικότητα στην προσέγγιση της κατασκευής των κήπων.

Το τέλος της Βαβυλώνας σηματοδοτείται ιστορικά με την Άλωση της Βαβυλώνας από την Αυτοκρατορία των Αχαιμενίδων το 539 π.Χ. . Αυτό στάθηκε η αφορμή η Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία να ενσωματωθεί στο Περσικό Βασίλειο των Αχαιμενίδων ως σατραπεία.

Αννέτα Μητάκου
maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top