Σε αυτή την πόλη, οι άνθρωποι ζουν κάτω από τη γη εξαιτίας της ζέστης

0
Η πόλη στην οποία το 60% του πληθυσμού ζει υπόγεια.

Πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια, η πόλη Coober Pedy καλύφθηκε από ωκεανό - και όταν το νερό υποχώρησε, τα αμμώδη ορυκτά πυριτίου από τον βυθό της θάλασσας έρεαν στις βραχώδεις ρωγμές και τις κοιλότητες και στερεοποιήθηκαν. Έτσι άλλαξαν όλα.

Όπως οι ανθρακωρύχοι παλαιότερων εποχών, πολλοί από τους σημερινούς κατοίκους έχουν επιλέξει να ζουν κάπως διαφορετικά για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη ζέστη και να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Οι άνθρωποι εκεί ζουν υπόγεια για να επιβιώσουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι που ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα το 60% του πληθυσμού, όπως αναφέρει το BBC, κατοικεί σε υπόγεια σπίτια.

Το Coober Pedy και τα περίχωρά του περιγράφονται συχνά ως φεγγαρόμορφα και αν είσαι πάνω, τότε νομίζεις πως είναι έρημη πόλη! Όμως κάτω από το έδαφος όλα εξηγούνται. Καθώς μπαίνεις στα υπόγεια περάσματα τα σπίτια αποκαλύπτονται σταδιακά.


Ο δήμος προσφέρει όλες τις ανέσεις που αναμένονται σε μια μεγάλη επαρχιακή πόλη. Καθώς πολλά από τα κτίρια είναι εν μέρει ή εντελώς υπόγεια, συνιστάται σε όποιον επισκεφθεί αυτή την πόλη να έχει μαζί του ένα χάρτης ή οδηγό για να τον βοηθήσει να βρεί τον δρόμο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο του Coober Pedy υπολογίζει ότι ο πληθυσμός είναι περίπου 2.500 ατομα. Περίπου το 60% των ανθρώπων εχουν καταγωγή από Ευρώπη! Συνολικά, υπάρχουν περισσότερες από 45 εθνικότητες που εκπροσωπούνται δημιουργώντας μια πολύ εθνοτικά διαφορετική κοινότητα.

Το Coober Pedy εχει τις βασικές υπηρεσίες όπως ιατρική, υγεία, πρόνοια, νόμο και τάξη, εκπαίδευση και αναψυχή. Οι τέσσερις κύριες βιομηχανίες είναι η εξόρυξη οπαλίου, ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή και οι υπηρεσίες υποστήριξης.


Και πώς πίνουν νερό;

Οι χαμηλές βροχοπτώσεις της περιοχής μαζί με την έλλειψη μόνιμης φυσικής πηγής νερού ώθησαν την κυβέρνηση του 1922 να κατασκευάσει μια υπόγεια δεξαμενή νερού για να χωρέσει 500.000 γαλόνια νερου (περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα).

Αυτή η παροχή παρέμεινε αναξιόπιστη και έτσι η Πολιτειακή Κυβέρνηση ανέπτυξε το 1967 μια μονάδα ηλιακής αφαλάτωσης για την παραγωγή φρέσκου νερού από αλμυρό νερό που αντλείται από 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Ωστόσο, αυτό δεν παρήγαγε αρκετό νερό και συχνά καταστρεφόταν από ισχυρούς ανέμους. Από το 1985, το Coober Pedy District Council λειτουργεί μια σύγχρονη μονάδα αφαλάτωσης νερού. Η ποιότητα του νερού είναι πλέον εξαιρετική.

Γιάννης Παπαδόπουλος
e-daily
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top