Οι πιο δύσκολες γλώσσες

0
Παρά τις δυσκολίες, πολλαπλά είναι τα οφέλη​.

Είναι δύσκολο να συνταχθεί μια απόλυτη λίστα με τις πιο δύσκολες γλώσσες να μάθει κανείς. Κι αυτό γιατί η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που καθορίζουν τη δυσκολία μιας γλώσσας.

Πότε μια γλώσσα θεωρείται δύσκολη;

Η εκμάθηση μιας γλώσσας διαφορετικής από τη μητρική είναι από μόνη της μια διαδικασία απαιτητική. Πόσο μάλλον όταν η γλώσσα- στόχος θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες γλώσσες.

Ποιοι παράγοντες όμως καθορίζουν τη δυσκολία μιας γλώσσας; Αρχικά, η μητρική γλώσσα του σπουδαστή. Μαθαίνοντας μια γλώσσα που ανήκει στο γλωσσικό κλαδί της μητρικής είναι ίσως πιο εύκολο από μια γλώσσα πιο απομακρυσμένη από το γλωσσικό δέντρο. Έτσι, ένας Ισπανόφωνος για παράδειγμα ίσως να μάθει ευκολότερα ιταλικά, καθώς και οι δύο ανήκουν στις λατινογενείς γλώσσες. Αντίστοιχα ένας Ολλανδός θα μάθει ευκολότερα αγγλικά, μια που η συγγένεια των δύο γλωσσών είναι εγγύτερη.

Για τα άτομα με μητρική γλώσσα τα Αγγλικά οι συνήθεις δυσκολίες όταν αποφασίζουν να μάθουν μια ξένη γλώσσα είναι οι εξής:

Η γλώσσα-στόχος έχει διαφορετικό αλφαβητικό σύστημα και όχι το λατινικό.

Έχουν διαφορετικό τρόπο γραφής.

Απουσιάζουν λέξεις ομόρριζες, λέξεις δηλαδή που έχουν ετυμολογική συγγένεια, παρόμοια προσφορά ή ορθογραφία με την αγγλική.

Έχουν γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες με τους οποίους δεν είναι εξοικειωμένοι οι Αγγλόφωνοι ομιλητές.

Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος ορίζει τις πιο δύσκολες γλώσσες είναι ο χρόνος που χρειάζεται να μάθει κανείς τη γλώσσα, όπως αυτός υπολογίζεται από το Ινστιτούτο Ξένων Υπηρεσιών (Foreign Service Institute -FSI) των ΗΠΑ. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση σημασία έχει και ο τρόπος διδασκαλίας. Έτσι, ο παραγωγικός τρόπος διδασκαλίας, όπου ο μαθητής μαθαίνει γραμματικούς κανόνες και ύστερα εξασκείται σε αυτούς, φαίνεται να είναι πιο πετυχημένος σε μεγαλύτερες ηλικίες, φοιτητές και μεγαλύτερους. Αντίθετα ο επαγωγικός τρόπος διδασκαλίας, όπου ο μαθητής εκτίθεται σε μια πληθώρα παραδειγμάτων, φαίνεται να έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας όταν οι εκπαιδευόμενοι είναι παιδιά -χρειάζεται όμως περισσότερο χρόνο.

Με βάση, λοιπόν, μια πλειάδα παραγόντων μπορεί να συνταχθεί μια ενδεικτική λίστα με τις 10 πιο δύσκολες γλώσσες για να μάθει κανείς.

1. Αραβικά

422 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν αραβικά. Η γλώσσα που βρίσκεται στην κορυφή με τις πιο δύσκολες γλώσσες να μάθει κανείς δυσκολεύει αρκετά τους Ευρωπαίους που επιχειρούν να γνωρίσουν τα μυστικά της. Αρχικά, διαφέρει ο τρόπος γραφής. Ενώ δηλαδή οι Ευρωπαίοι γράφουν από τα αριστερά προς τα δεξιά, στην αραβική είναι ανάποδα, από τα δεξιά προς τα αριστερά. Μα οι δυσκολίες δεν σταματούν εδώ. Η μορφή των γραμμάτων αλλάζει, ανάλογα με τη θέση που παίρνουν μέσα στη λέξη. Τέλος, υπάρχουν πάνω από 25 αραβικές διάλεκτοι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και κάποιος με ευχέρεια στην αραβική μπορεί να καταλαβαίνει τους ντόπιους στο Μαρόκο, όχι όμως και στην Υεμένη.

2. Βασκικά

Η αρχαιότερη ομιλούμενη γλώσσα στην Ευρώπη είναι κάπως απομονωμένη, καθώς δε φαίνεται να έχει συγγενείς. Άρα, δε μοιάζει με καμία άλλη γλώσσα στην Ευρώπη. Ουσιαστικά με διάφορες πτώσεις και ένα σπάνιο μορφοσυντακτικό σύστημα καθιστούν την Βασκική μια από τις πιο δύσκολες γλώσσες για να μάθει κανείς.

3. Φινλανδικά

Σύνθετη γραμματική, σειρά των λέξεων διαφορετική από αυτή των Αγγλικών, την οποία μάλιστα παραβιάζουν συχνά οι φυσικοί ομιλητές, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο έναν εν δυνάμει ομιλητή της φινλανδικής. Επιπλέον, στη φινλανδική γλώσσα θα συναντήσει κανείς λέξεις που δεν έχουν αντίστοιχη λέξη στα αγγλικά, κάνοντας τη δουλειά του σπουδαστή ακόμη πιο δύσκολη. Για παράδειγμα η λέξη “Löyly” που δηλώνει τον ατμό που βγαίνει όταν κανείς ρίχνει νερό σε καυτές πέτρες μέσα στη σάουνα. Ή η λέξη “Kalsarikännit” ένα ουσιαστικό που σημαίνει “μεθώ στο σπίτι φορώντας τα εσώρουχά μου, χωρίς καμία πρόθεση ή διάθεση να βγω έξω”.

4. Ουγγρικά

Σύμφωνα με το FSI χρειάζονται 1.100 ώρες μαθημάτων για να κατακτήσει κανείς την ουγγρική. Μια από τις πιο δύσκολες γλώσσες, με δύσκολη γραμματική, 35 πτώσεις και αρκετές λέξεις που δεν έχουν αντίστοιχη στα αγγλικά.

5. Ιαπωνικά

Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τις πιο δύσκολες γλώσσες στον κόσμο η γλώσσα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Αρχικά έχει τρία γραφικά συστήματα: katakana, hiragana και kanji. Τα δύο πρώτα είναι φωνητικά αλφαβητικά συστήματα, τα οποία γράφονται και προφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Επίσης, η σειρά των λέξεων διαφέρει. Για παράδειγμα οι Ιάπωνες βάζουν το ρήμα στο τέλος της πρότασης, κάτι που μπερδεύει έναν αγγλόφωνο σπουδαστή.

6. Κορεατικά

Επιτυχημένες σειρές όπως το Squid Game μπορεί να έφεραν τα κορεάτικα στο σαλόνι μας, αλλά αυτή είναι μια γλώσσα για πολύ αποφασισμένους. Αρχικά έχει συλλαβικό αλφάβητο, με 24 συλλαβικά σύμβολα, 14 σύμφωνα και 10 φωνήεντα. Έπειτα, υπάρχει ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει να αναγνωριστεί η σχέση του ομιλητή με αυτόν στον οποίο απευθύνεται. Τέλος, η προσφορά διαφέρει ανάλογα με το επίπεδο επισημότητας του λόγου.

7. Κινέζικα (Μανδαρίνικα)

Τι κάνει τα κινέζικα μια από τις πιο δύσκολες γλώσσες στον κόσμο; Αρχικά το γραφικό σύστημα. Τα ιδεογράμματα στα κινέζικα συμβολίζουν ολόκληρες λέξεις, οπότε ένας σπουδαστής της γλώσσας θα πρέπει να μάθει πολλά από αυτά. Έπειτα οι τόνοι. Τα κινέζικα διαθέτουν 4 τόνους, οι οποίοι είναι πάρα πολύ σημαντικοί, αφού λέξεις ομόηχες με μια μικρή τονική προσθήκη μπορεί να σημαίνουν πολύ διαφορετικά πράγματα.

8. Ναβάχο

Τα Ναβάχο είναι μια από τις γλώσσες των ιθαγενών Αμερικανών. Τόνοι, γραμματική και ρήματα κάνουν τα Ναβάχο μια από τις πιο δύσκολες γλώσσες να μάθει κανείς. Τόσο δύσκολη, που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως κωδική γλώσσα που δε θα μπορούσαν να καταλάβουν οι εχθροί. Οι δυσκολίες της γλώσσας αυτής περιλαμβάνουν επίσης περιορισμένες πηγές, καθώς και μικρός αριθμό φυσικών ομιλητών: μόλις 170.000 άνθρωποι με ευχέρεια στα Ναβάχο σαν μητρική γλώσσα.

9. Ρώσικα

Όχι για του Σλαβόφωνους, μα για τους Αγγλόφωνους τα Ρώσικα θεωρούνται μια από τις πιο δύσκολες γλώσσες. Η πρώτη δυσκολία είναι αλφάβητο, καθώς η ρωσική γλώσσα χρησιμοποιεί το κυριλλικό αλφάβητο. Επίσης, οι Αγγλόφωνοι δυσκολεύονται μια και στα Ρώσικα επειδή τα ουσιαστικά έχουν 3 γένη: αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο. Ένα χαρακτηριστικό που οδηγεί στην απομνημόνευση του γένους. Βέβαια αυτό το στοιχείο συναντάται και σε άλλες γλώσσες όπως τα γαλλικά.

10. Βιετναμέζικα

Τόνοι, τόνοι. Για την ακρίβεια 6 διαφορετικοί τόνοι που μπορεί να καθορίσουν τη σημασία της λέξης. Η προφορά, τα πολλά περισσότερα φωνήεντα, αλλά και μια πολύπλοκη γραμματική δυσκολεύουν την εκμάθηση αυτής της γλώσσας.


Παρά τις δυσκολίες, πολλαπλά είναι τα οφέλη από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Έρευνες υποδεικνύουν κάποια σύνδεση μεταξύ της εκμάθησης ξένων γλωσσών και της πρόληψης της άνοιας. Άλλες παρουσιάζουν μια σύνδεση ανάμεσα στην πολυγλωσσία και την ικανότητα multi-tasking.

Μα πάνω απ΄όλα μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα είναι σαν να ανοίγει κανείς ένα παράθυρο σε έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο.

Εύη Σαμαρά
maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top