Μέσα στο μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου

0
μόνο 1.000 επισκέπτες επιτρέπεται να εισέλθουν στο σπήλαιο κάθε χρόνο.

Βρίσκεται στο Βιετνάμ και κρύβει μέσα του σταλαγμίτες ύψους 70 μέτρων, έναν ποταμό και μια ζούγκλα. Μόνο 1.000 επισκέπτες επιτρέπεται να εισέλθουν στο σπήλαιο κάθε χρόνο.

Το σπήλαιο Hang Son Doong («ποτάμι του βουνού») βρίσκεται στο Βιετνάμ, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Phong Nha Ke Bang, 500 χιλιόμετρα νότια του Ανόι. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου και το διαπερνά υπόγειος ποταμός από τον οποίο προέρχεται και το όνομά του.

Η είσοδος του σπηλαίου ανακαλύφθηκε τυχαία το 1991 από έναν ντόπιο αγρότη, τον Χο Χαν, αλλά οι Βρετανοί σπηλαιολόγοι το εξερεύνησαν για πρώτη φορά το 2009. Ο αγρότης συνήθιζε να επισκέπτεται το χώρο, μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Βιετνάμ, όταν ξαφνικά το έδαφος υποχώρησε κάτω από τα πόδια του και αποκαλύφθηκε η μαγεία που κρυβόταν εδώ και αιώνες.

Τα μυστικά του μεγαλύτερου σπηλαίου στον κόσμο

Η ηλικία του σπηλαίου υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στα 2 και τα 5 εκατομμύρια χρόνια. Έχει μήκος μήκος περίπου 9 χλμ., ύψος 200 μέτρα και 150 μέτρα πλάτος. Το εσωτερικό είναι τόσο μεγάλο που χωρούν άνετα αρκετοί ουρανοξύστες μαζί με δρόμους! Οι σχηματισμοί των βράχων είναι εντυπωσιακοί, ενώ σε κάποια σημεία η οροφή έχει καταρρεύσει, επιτρέποντας στις ακτίνες του ήλιου να εισχωρήσουν.

Οι τεράστιες διαστάσεις του σπηλαίου δημιούργησαν συνθήκες έτσι ώστε να αναπτυχθούν σταλαγμίτες ύψους 70 μέτρων, που σήμερα θεωρούνται υψηλότεροι στον κόσμο. Τα ασβεστολιθικά «μαργαριτάρια» που βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο είχαν το μέγεθος μιας μπάλας του μπέιζμπολ.
Το Hang Son Doong έχει το δικό του οικοσύστημα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μέσα στο σπήλαιο υπάρχει μία μικρή ζούγκλα, την οποία οι ερευνητές ονόμασαν «Κήπο της Εδέμ». Επίσης υπάρχουν καταρράκτες και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν διάσπαρτες μικρές λίμνες.

Το σπήλαιο δεν έχει αποκαλύψει ακόμα όλα του τα μυστικά. Το 2019 Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν ένα νέο υποβρύχιο τούνελ. Το συγκεκριμένο τούνελ συνδέει το σπήλαιο με μια άλλη μεγάλη σπηλιά την Hang Thung. Έχει έκταση 38,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και η νέα σπηλιά είναι μεγέθους 1,6 κυβικών μέτρων.

Μια εμπειρία για λίγους

Το ταξίδι εξερεύνησης στο Son Doong είναι εμπειρία ζωής, καθώς σου δίνει την ευκαιρία να δεις τη φύση σε μια από τις πιο αγνές, ανέγγιχτες μορφές της. Πρώτη φορά διοργανώθηκε οργανωμένη εξερευνητική αποστολή για τουρίστες το 2013. Σήμερα, λόγω των προσπαθειών προστασίας και διατήρησης του σπηλαίου, μόνο 1.000 επισκέπτες επιτρέπεται να εισέλθουν στο σπήλαιο κάθε χρόνο (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο) με τις περιηγήσεις που διοργανώνει η εταιρεία Oxalis Adventure. Το ταξίδι διαρκεί τέσσερις ημέρες και τρεις νύχτες και περιλαμβάνει πεζοπορία σε δάση, διάσχιση ποταμών και κατασκήνωση μέσα σε σπηλιά.

travelgo
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top