8 φράσεις που ακούμε και μας ανάβουν τα λαμπάκια

0
και άντε να εξηγήσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει φράσεις χιλιοειπωμένες και επαναλαμβανόμενες, θέλοντας να φωνάξουμε ένα «φτάνει πια με αυτή την καραμέλα»; Θεωρούμε κάποια πράγματα de facto μέσα στα χρόνια και αυτά διαιωνίζονται, συχνά χωρίς να ισχύουν κιόλας. Παίρνει η μπάλα ανθρώπους και καταστάσεις και άντε να εξηγήσεις ότι δεν είσαι ελέφαντας ή ότι τα πράγματα έχουν αλλιώς. Και τέλος πάντων, ας μας πουν πού τα βασίζουν αυτοί που τα λένε, ώστε να σκίσουμε τα πτυχία μας.

1. «Αν δεν κάνεις οικογένεια, δεν πρόκειται να νιώσεις ολοκληρωμένος»

Η αιώνια άποψη πως ο άνθρωπος ήρθε στον κόσμο με προορισμό να αποκτήσει δική του οικογένεια. Μα γιατί άλλο γεννήθηκες εκτός από την αναπαραγωγή; Χρόνια πολλά η φράση αυτή μας συνοδεύει και έχει γίνει μέρος του κοινωνικού γίγνεσθαι. Τι, εσύ ακόμα να κάνεις οικογενειακό προγραμματισμό;

2. «Αν δεν έχεις κάνει τα ταξίδια του Γκιούλιβερ, είσαι στενόμυαλος»

Ναι, φυσικά, και δεν ξέρεις πώς περπατάνε οι άνθρωποι και τι ζώα υπάρχουν στον έξω κόσμο. Δεν αμφιβάλλουμε πως τα ταξίδια ανοίγουν ορίζοντες, πως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συλλέξεις εμπειρίες και να έρθεις σε επαφή με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, όμως κανένας δεν μπορεί να μας πει πως είμαστε τα εισιτήρια που έχουμε κλείσει στη ζωή μας. Άλλωστε, άμα θες και μέσα από βιβλία και ταινίες, μπορείς νοερά να βρεθείς παντού.

3. «Αν δεν είσαι στη θέση του άλλου, δεν μπορείς να μιλάς»

Υπάρχει η άποψη πως αν δεν έχουμε περάσει κάτι ή δεν το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, δεν έχουμε το δικαίωμα να εκφέρουμε άποψη, να τολμήσουμε να πούμε τι θα κάναμε σε αντίστοιχη περίπτωση εμείς. Εντωμεταξύ, κατά κανόνα οι ίδιοι που έρχονται να ζητήσουν τη γνώμη σου είναι αυτοί που λίγο μετά θα την αμφισβητήσουν.

4. «Δε χρειάζεται να σκας, γιατί θα βρεις άλλον/άλλη καλύτερο/η»

Πείτε μου ποιον βοήθησε αυτή η φράση την ώρα που πενθούσε έναν χωρισμό. Ναι, μπορεί οι πολύ δικοί μας άνθρωποι να μην έχουν να πουν τίποτα καλύτερο για να μας παρηγορήσουν εκείνη τη στιγμή, όμως το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η επόμενή μας σχέση. Άσε, που για να τα ‘χουμε βάψει μαύρα δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα το προηγούμενο πρόσωπο για να πάμε στο επόμενο.

5. «Αφού έχεις λεφτά, δεν έχεις ανάγκη»

Εσείς ξέρατε ότι οι άνθρωποι που είναι οικονομικά ευκατάστατοι επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα, χαλιούνται και πληγώνονται, και γενικά δεν έχουν καμία διαφορά λόγω εισοδήματος; Και βέβαια θα θέλαμε να ζούμε άνετα, όμως αυτός δεν είναι λόγος να θεωρούμε τους ανθρώπους που τους περισσεύουν άτρωτους, γιατί και τους διαφοροποιούμε και τα κριτήριά μας είναι άκρως επιφανειακά.

6. «Ουδείς αναντικατάστατος»

Ναι, εντάξει, θα βρεθεί επόμενος σε μια δουλειά, σε μια σχέση, γενικά όπου υπάρχει κενή θέση. Όμως αυτό δεν αναιρεί τη μοναδικότητα του καθενός και δεν πρέπει να μας περνάει από το μυαλό πως δεν είμαστε αναντικατάστατοι, αλλά αναλώσιμοι. Το ότι μπορεί κάποιος άλλος να κάνει αυτό που κάνουμε, δεν υποτιμά την προσωπική μας ταυτότητα και τις ικανότητές μας.

7. «Μια φορά άπιστος, για πάντα άπιστος»

Το ότι μια φορά επέλεξες την απιστία, δε σημαίνει πως πρέπει να σου μπει ταμπέλα ή πως πρόκειται για χούι που δεν αλλάζει. Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν επαναλαμβανόμενα, όμως το να κρίνουμε κάποιον με βάση προηγούμενες εμπειρίες και επιλογές του είναι κάπως απόλυτο. Δυνητικά όλοι έχουμε τις ίδιες πιθανότητες να απατήσουμε και να μας απατήσουν.

8. «Τώρα που έκανες παιδιά, πάει, τέλειωσε η ζωή»

Τέτοια καταδίκη απ’ τη στιγμή που θα έρθει στον κόσμο ένα παιδί, πρώτη φορά τη συναντάμε. Προφανώς και αλλάζουν πολλά, αυτό όμως δε σημαίνει πως οι γονείς είναι τελειωμένοι και η προσωπική τους ζωή πια ανύπαρκτη. Είναι στο χέρι του ζευγαριού να βρει ισορροπίες και τρόπους να συνεχίσει να περνάει καλά.

Φωτεινή Γιαμά
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top