Τζούλια Τοφάνα: η θρυλική Ιταλίδα δηλητηριάστρια

0
άφησε πίσω της μια σκοτεινή ιστορία.

Συχνά εκδικητικές και ύπουλες, οι αινιγματικές φιγούρες γυναικών-δολοφόνων δεν σταματούν ποτέ να γοητεύουν την ιστορική κοινή γνώμη με τις μακάβριες ιστορίες τους. Εμβληματική παρουσία αυτού του σκοτεινού κόσμου στέκεται μια Ιταλίδα του 17ου αιώνα που συχνά αναφέρεται ως η πρώτη κατά συρροή γυναίκα δολοφόνος. Με όπλο ένα θανατηφόρο καλλυντικό δικής της δημιουργίας, η μυστηριώδης γυναίκα οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 600 άνδρες. Παράδοξες συνεργοί στα εγκλήματα της οι ίδιες οι σύζυγοι των θυμάτων.

Αυτή είναι η ιστορία της Τζούλια Τοφάνα, της θρυλικής δηλητηριάστριας που τρομοκράτησε τον ανδρικό πληθυσμό της Ρώμης κατά τον 17ο αιώνα. Σατανική serial killer ή προϊόν της εποχής της;

H οικογενειακή “επιχείρηση”

Γεννημένη στο Παλέρμο της Ιταλίας το 1620, η Τζούλια Τοφάνα μυήθηκε από μικρή ηλικία στο έγκλημα, παρακολουθώντας τη δράση της μητέρας της, Θεοφανίας. Όταν τελικά η τελευταία καταδικάστηκε σε θάνατο το 1633 με την κατηγορία της δηλητηρίασης του συζύγού της και την παράνομη διανομή δηλητηρίων σε άλλες γυναίκες, η Τζούλια θα έπαιρνε σύντομα τη σκυτάλη, συνεχίζοντας το δολοφονικό αυτό έργο.

Ορφανή πλέον, η νεαρή Τζούλια μετέφερε το μικρό εργαστήριο καλλυντικών της μητέρας της στη Ρώμη όπου θα ενίσχυε τις γνώσεις της κοντά σε έμπειρους φαρμακοποιούς και αλχημιστές της πόλης. Σύντομα, ανάμεσα στα χειροποίητα καλλυντικά του μαγαζιού της, θα συγκαταλεγόταν και ένα δημιούργημα με πολύ διαφορετική δράση και σκοπό.

Aqua Tofana: ένα θανατηφόρο εισιτήριο ελευθερίας

Η συχνή επαφή με τις Ρωμαίες πελάτισσές της έφερε τη Τζούλια αντιμέτωπη με το άσχημο προσώπου ενός συστήματος που καταδίκαζε τις γυναίκες σε μια δυστυχισμένη γαμήλια ζωή. Παγιδευμένες σε προσυμφωνημένους γάμους που στερούσαν το δικαίωμα της ανεξαρτησίας τους, οι γυναίκες της εποχής συχνά υπέφεραν στα χέρια των κακοποιητικών συζύγων τους και ενός αποπνικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος. Σε τέτοια περιοριστικά πλαίσια, η μόνη δυνατή λύση ήταν τελικά και η πιο δραστική.
Κατά την περίοδο της Αναγέννησης, μιας εποχής όπου οι προσυμφωνημένοι γάμοι δεν προσέφεραν τη δυνατότητα διαζυγίου, μόνη διέξοδος από μια ατυχή ένωση ήταν ο θάνατος. — Genevieve Carlton
Αξιοποιώντας τις γνώσεις που αποκόμισε στη Ρώμη και την εμπειρία της μητέρας της, η Τζούλια Τόφανα συνέθεσε ένα δηλητηριώδες μείγμα που λέγεται πως αποτελούταν από αρσενικό και μόλυβδο, με ίχνη από το φυτό belladonna. Το δηλητήριο Aqua Tofana, όπως ονομάστηκε από την ίδια, ήταν μια αργής δράσης άοσμη και άγευστη ουσία που μπορούσε να αναμειχθεί στο φαγητό του θύματος χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Προκειμένου να είναι διακριτικό, το δηλητήριο πωλούταν σε μπουκαλάκια μακιγιάζ με την εικόνα του Αγίου Νικολάου. Για την αποφυγή υποψίας, η Τζούλια συμβούλευε τις πελάτισσές της να δηλητηριάζουν τους συζύγους τους αργά και σταδιακά, σε τρεις δόσεις μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων που θα τους επέτρεπε να αλλάξουν γνώμη πριν να ήταν πολύ αργά.

Η πρώτη δόση προκαλούσε υψηλό πυρετό, η δεύτερη καθήλωνε το θύμα στο κρεβάτι, με τους γιατρούς να ερμηνεύουν την κατάσταση με λανθασμένες διαγνώσεις και η τρίτη προκαλούσε ακαριαίο θάνατο.

Το τέλος

Μια φοβισμένη σύζυγος και η αποκάλυψή της θα σήμαινε το τέλος για τη Τζούλια Τοφάνα, οδηγώντας στη σύλληψή της. Μετά από βασανιστήρια, η ίδια, η κόρη της και οι τρεις βοηθοί της ομολόγησαν πως βοήθησαν στη δολοφονία τουλάχιστον 600 ανδρών. Τον Ιούλιο του 1659, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν για τα εγκλήματά τους.

Η μυστηριώδης φιγούρα της Τζούλια Τοφάνα, άφησε πίσω της μια σκοτεινή ιστορία ως η πρώτη γυναίκα serial killer. Ωστόσο, η απόφασή της να αντισταθεί στα πρότυπα της εποχής παράλληλα δημιούργησε ένα σύμβολο για την απελπισμένη αντίσταση της γυναίκας σε ένα αποπνικτικό πατριαρχικό σύστημα. Αν και κατακριτέες, οι πράξεις της πήγαζαν από την ανάγκη για ελευθερία ενάντια σε ένα εκμηδενιστικό κοινωνικό περιβάλλον που δεν επέτρεπε άλλα περιθώρια διαλόγου ή συγκατάβασης.

Μαρία Ζούρου
maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top