Αρχοντικό Μαυρομιχάλη: Το «στοιχειωμένο σπίτι της Καστέλλας» και οι μύθοι του

0
Ιστορίες από το παρελθόν.

Υπάρχουν μέρη και κτήρια της Αττικής που έχουν τη δική τους ιστορία η οποία συχνά συνοδεύεται από μύθους και θρύλους. Σπίτια που κάποτε είχαν ζωή και σήμερα στέκουν έρημα με τους περαστικούς να κάνουν σενάρια και εικασίες για το ποιοι ζούσαν σε αυτά και ποια ήταν η ιστορία τους. Μια τέτοια περίπτωση στην Αττική και συγκεκριμένα στον Πειραιά είναι το ερειπωμένο αρχοντικό Μαυρομιχάλη στην Καστέλλα το οποίο φυσικά έχεις τους δικούς του μύθους να το συνοδεύουν. Εκτός από σπίτι, έχει στεγάσει επίσης σχολές και έχουν ειπωθεί πολλά για το τι συμβαίνει – μεταφυσικά – μέσα σε αυτό το κτήριο. Έρημο και στοιχειωμένο, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν.

Το αρχοντικό Μαυρομιχάλη βρίσκεται πάνω από την παραλία Βοτσαλάκια, απέναντι από το νησάκι Κουμουνδούρου. Θεωρείται, λοιπόν, πως το συγκεκριμένο συγκρότημα κατοικιών αποτελούσε ιδιοκτησία του Κυριακούλη Π. Μαυρομιχάλη, ο οποίος ήταν κάποτε Έλληνας Υπουργός και μετέπειτα -για λίγους μόνο μήνες- Πρωθυπουργός της Ελλάδος αποτελώντας επιλογή του Βασιλιά Γεωργίου του Α’. Ο Μαυρομιχάλης έφυγε από τη ζωή το 1916 και από τότε στο σπίτι έπεσε βαριά σκιά για τα επόμενα χρόνια.

Από εκεί και έπειτα, μέχρι σήμερα τίποτα δε θυμίζει την παλιά αίγλη που είχε το εντυπωσιακό αρχοντικό παρά μόνο ο θυρεός της οικογένειας που διακρίνεται στην κεντρική πόρτα. Τριάντα χρόνια αργότερα η έπαυλη πήρα και πάλι ζωή αλλά για διαφορετικό σκοπό. Ήταν οι εγκαταστάσεις κρίθηκαν κατάλληλες για να φιλοξενήσουν τρεις σχολές διαδοχικά. Η πρώτη και μάλιστα πιο γνωστή και ιστορική πλέον σχολή που φιλοξενήθηκε στην Έπαυλη Μαυρομιχάλη, ήταν η Ναυτική σχολή της Ύδρας. Αργότερα η Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ύδρας εγκαταστάθηκε στην Έπαυλη Μαυρομιχάλη στην Καστέλλα. Οι Σχολές Ύδρας παρέμειναν στην Καστέλλα μέχρι την τον Νοέμβριο του 1949 δηλαδή για περίπου επτά χρόνια.

Έπειτα το κτήριο δεν κατοικήθηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε ενώ έμεινε έρημο να ακούει διάφορες ιστορίες και μύθους να το τυλίγουν. Πάρτε μια γεύση από το πώς είναι σήμερα μέσα από το βίντεο του καναλιού n.p. production στο Youtube…


Οι μύθοι που συνοδεύουν το σπίτι

Διάφορες ιστορίες και μύθοι το συνοδεύουν εδώ και χρόνια αυτό το σπίτι, το Αρχοντικό Μαυρομιχάλη. Αρχικά λέει ο θρύλος ότι μέσα στο σπίτι κυκλοφορεί το πνεύμα μιας κοπέλας ντυμένης στα λευκά η οποία κάποτε βιάστηκε από έναν άντρα. Επίσης άλλες φήμες λένε πως από το σπίτι των Μαυρομιχαλάιων ξεκινούν υπόγειες στοές που καταλήγουν είτε στην Ύδρα είτε στο νησάκι της Σταλίδας. Δεν είναι το μόνο κτίσμα της Αττικής το οποίο είναι γεμάτο θρύλους. Ένα από αυτά είναι, φυσικά, το περίφημο Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Και όχι μόνο αυτό μιας και ιδιαίτερη είναι η ιστορία και οι θρύλοι για το σπίτι της Τζίνα Μπαχάουερ στην Αθήνα.

exploringgreece
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top