Μέτρα ασφαλείας για τα καλοκαιρινά μας barbeque

0
Τι θα πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το ψήσιμο στα κάρβουνα (ή barbeque αν προτιμάτε) είναι κλασική πηγή χαράς διασκέδασης και… νοστιμιάς για την οικογένεια ή την παρέα. Και το καλοκαίρι είναι μια εποχή που προσφέρεται για μαγείρεμα έξω. Όμως, μιλάμε για φωτιά, άρα για κίνδυνο πυρκαγιάς. Συνεπώς, επιβάλλονται κάποια μέτρα ασφαλείας για να μην απειληθεί το σπίτι μας ή το περιβάλλον γύρω μας.

1. Μόνο έξω

Μπορεί να είναι δελεαστικό να στήσετε την ψησταριά στο ανοιχτό γκαράζ σας ή κάτω από ένα μπαλκόνι (για περισσότερη σκιά προφανώς), αλλά οι ψησταριές αερίου και κάρβουνου είναι αυστηρά σχεδιασμένες για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αρκετός αερισμός. Τα εύφλεκτα υλικά που κρέμονται πάνω από τη σχάρα ή είναι κοντά της όταν είναι σε χρήση, μπορεί να πιάσουν φωτιά εύκολα και γρήγορα. Βεβαιωθείτε ότι η περιοχή πάνω και γύρω από τη συσκευή που χρησιμοποιείτε, είναι καθαρή από εμπόδια και εύφλεκτα αντικείμενα.

2. Μακριά από το σπίτι

Πολλοί στήνουν συχνά το μπάρμπεκιου κοντά στο σπίτι, για να μπορούν να παίρνουν εύκολα από την κουζίνα πράγματα που πιθανόν θα χρειαστούν. Λάθος. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει και εδώ (επειδή κάποια καύτρα μπορεί να πεταχτεί ή να κουνηθεί ή συσκευή και να πέσουν κάρβουνα). Ο κίνδυνος μεγαλώνει αν το σπίτι είναι ξύλινο. Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε τη συσκευή σε απόσταση τουλάχιστον 3-4 μέτρων μακριά από το σπίτι σας.

3. Στερεώστε καλά

Οι ψησταριές που τοποθετούνται σε ανώμαλες επιφάνειες ή δεν πατάνε καλά, μπορούν εύκολα να ανατραπούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι η ψησταριά σας είναι τοποθετημένη σε σταθερή και ομαλή επιφάνεια.

4. Ελέγξτε για διαρροές

Αν έχετε συσκευή που λειτουργεί με αέριο και αν έχετε καιρό να τη χρησιμοποιήσετε, ελέγξτε προσεκτικά την τροφοδοσία για τυχόν διαρροές, βλάβες κ.λπ. Γενικά, αν δεν χρησιμοποιείτε τακτικά τη συσκευή, ο έλεγχος κάθε φορά που θα ψήσετε, είναι επιβεβλημένος.

5. Να καθαρίζετε πάντα

Αν ψήνετε τακτικά, να θυμάστε ότι το λίπος που καίγεται και μένει στις σχάρες, αφενός κάνει ανθυγιεινό αυτό το φαγητό σας, αφετέρου μπορεί να λειτουργήσει σαν καύσιμο και να πιάσει φωτιά. Καθαρίζετε επιμελώς τη σχάρα μετά από κάθε χρήση.

6. Να είστε εκεί

Μην αφήνετε ποτέ τη συσκευή ή την ψησταριά χωρίς επίβλεψη. Μια ξαφνική ανάφλεξη, για παράδειγμα, μπορεί εύκολα να προκαλέσει πυρκαγιά. Εάν για κάποιο λόγο πρέπει να λείψετε, ζητήστε από κάποιον άλλο ενήλικα να μείνει κοντά.

7. Κατάλληλα ρούχα

Πολύ φαρδιά ρούχα ή ρούχα με μακριά μανίκια μπορεί να πιάσουν φωτιά εύκολα όταν είναι πολύ κοντά σε φλόγες. Όταν ψήνετε, λοιπόν, φοράτε ρούχα που δεν θα εμποδίζουν τις κινήσεις σας και βεβαιωθείτε ότι τα κορδόνια της ποδιάς είναι δεμένα από πίσω.

8. Προσοχή στα παιδιά

Δεν θέλετε την ώρα που ψήνετε, να προσγειωθεί πάνω στο φαγητό ή να ανατρέψει την ψησταριά καμιά μπάλα από παιδιά που παίζουν εκεί κοντά. Την ώρα που στήνετε τη συσκευή, λοιπόν, λάβετε υπόψη και τον παράγοντα «παιδιά». Κι αυτό γιατί ο κίνδυνος να χάσετε το φαγητό σας είναι αμελητέος μπροστά στον κίνδυνο πυρκαγιάς.

9. Ένα μπουκάλι με νερό

Είναι συνηθισμένο οι ψησταριές μερικές φορές να βγάζουν φλόγες καθώς στάζει λίπος από το κρέας που ψήνεται. Αν δεν τις σβήσετε, οι φλόγες θα συνεχίσουν να καίνε και να βγάζουν καπνό. Γι’ αυτό έχετε ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με νερό δίπλα στη σχάρα σας, για να μπορείτε να σβήνετε γρήγορα αυτές τις φλόγες.

10. Πυροσβεστήρας

Ακούγεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Ιδιαίτερα αν βρίσκεστε πολύ κοντά στη φύση, είναι πολύ εύκολο δυστυχώς να προκληθεί πυρκαγιά, με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Γι’ αυτό, η ύπαρξη ενός μικρού πυροσβεστήρα κοντά στη συσκευή ή στην ψησταριά, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε μια τέτοια περίπτωση.

newsbeast
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top