Παρασκευή

0
«έκτη Σαββάτων» (sexta sabbati), καθώς και «Προσάββατον»

Με το όνομα Παρασκευή, είναι γνωστή η έκτη σε σειρά ημέρα της εβδομάδας των Εβραίων, με πρώτη ημέρα την Κυριακή, ενώ άλλες φορές αναφέρεται ως πέμπτη ημέρα της εβδομάδος με πρώτη τη Δευτέρα. Ακολουθεί την Πέμπτη και προηγείται του Σαββάτου.

Η ημέρα Παρασκευή αναφέρεται από τον Τερτυλλιανό και ως «έκτη Σαββάτων» (sexta sabbati), καθώς και «Προσάββατον» κατά τον Επιφάνειο. Αλλά και ο Ευαγγελιστής Μάρκος υπαινίσσεται το αυτό κατά την ημέρα του Πάθους γράφωντας «επεί ήν Παρασκευή, ό εστί Προσάββατον». (Μάρκου: 15,42).

Γενικά το όνομα αυτό καθιερώθηκε από τους Εβραίους επειδή την ημέρα αυτή παρασκεύαζαν ό,τι θα χρησιμοποιούσαν την επομένη, τούτο και υιοθετήθηκε από τους Χριστιανούς, χωρίς να υφίσταται ίδιος λόγος.

Από το τέλος του 2ου αιώνα φαίνεται πως οι Χριστιανοί την ημέρα αυτή μαζί με την Τετάρτη, τη λεγόμενη «Τετράς», τις καθιέρωσαν ως ημέρες νηστείας. Τη μεν Τετάρτη «διά τό γινόμενον συμβούλιον υπό των Ιουδαίων επί τη προδοσία του Κυρίου», τη δε Παρασκευή «διά τό πεπονθέναι τον Κύριον υπέρ ημών». (Πέτρου Αλεξανδρείας Κανών 15).

Επειδή όμως η μεν Τετράς για τους αρχαίους Έλληνες Εθνικούς ήταν η ημέρα που επευφημίζοταν ο Ερμής, τη δε Παρασκευή η Αφροδίτη[α] , ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς σημπλήρωσε θεολογικά την επιταγή: τις ημέρες αυτές των νηστειών με τη ρήση ο «γνωστικός και πεφωτισμένος» Χριστιανός: «οίδε και της νηστείας τα αινίγματα της Τετράδος και Παρασκευής» και «νηστεύει κατά τον βίον φιλαργυρίας τε ομού και φιληδονίας».

Σημειώνεται ότι η Παρασκευή είναι ημέρα αργίας και συνάθροισης για προσευχή των Μουσουλμάνων, (αντίστοιχα της Κυριακής των Χριστιανών, και του Σαββάτου των Εβραίων), ειδικά στη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ. Παρά ταύτα παγκοσμίως σε όλες τις εμπορικές πράξεις η Παρασκευή λογίζεται ως εργάσιμη πέμπτη ημέρα της εβδομάδας.

Λαογραφία

Η Παρασκευή αν συμπέσει με τη 13η μέρα ενός μήνα, θεωρείται σε πολλές χώρες άτυχη, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Ελλάδα και την Ισπανία, στις οποίες χώρες θεωρείται άτυχη η Τρίτη. Τούτο προήλθε από τη αγγλική ναυτική λαογραφία του Μεσαίωνα.

Σημειώσεις

Υπόψη ότι στις ευρωπαϊκές γλώσσες το όνομα παραμένει συνυφασμένο με την Αφροδίτη, όπως επίσης και στην αστρολογία.

Όνομα

Το όνομα Παρασκευή προέρχεται από την ημέρα της εβδομάδα Παρασκευή (παρά + σκευή) που σημαίνει προετοιμασία και από την Αγία Παρασκευή την oσιομάρτυρα που έζησε το πρώτο ήμισυ του 2ου αιώνα στη Ρώμη. Υποκοριστικά ονόματα: (Παρασκευούλα, Εύη, Βιβή, Εβίτα, Βούλα). Γιορτάζει: (26 Ιουλίου). Στα Αγγλικά είναι: (Eve).

Χρονολόγηση και εορτές

● Παρασκευή, ημέρα της εβδομάδας.
● Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Λαογραφία

● Μαύρη Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία διαδραματίστηκαν τραγικά γεγονότα.
● Παρασκευή και 13, προληπτική ημέρα του έτους.

Τοπωνύμια

● Παρασκευή Αχαΐας, οικισμός της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας.
● Παρασκευή Γρεβενών, οικισμός της περιφερειακής ενότητας Γρεβενών.
● Παρασκευή Τρικάλων, οικισμός της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων.
● Παρασκευή Καλαμπάκας Τρικάλων, παλαιά ονομασία του οικισμού Αγία Παρασκευή του δήμου Καλαμπάκας.

Άλλες χρήσεις

● Παρασκευή (οικονομικά), διαδικασία κατασκευής ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.
● Παρασκευή (τακτική), στρατιωτικός όρος προετοιμασίας και προμήθειας υλικού.

wikipedia
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top