Ιτς Καλέ : το κόσμημα των Ιωαννίνων

0
εκπληκτική θέα και ιστορία που κρύβει μέσα στα τείχη του.

Το Ιτς Καλέ βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων και σήμερα θεωρείται το πιο ζωντανό αρχαιολογικό πάρκο της Ηπείρου. Ο όρος « Ιτς Καλέ» έχει τουρκική προέλευση και σημαίνει «εσωτερικό κάστρο». Μέσα στο Ιτς Καλέ βρισκόταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά.

Το κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Χτίστηκε μέσα στα πλαίσια του σχεδίου του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για την οχύρωση του βυζαντινού κράτους. Είναι το πιο αρχαίο βυζαντινό κάστρο, το οποίο την εποχή του Αλή Πασά αποτελούσε το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο ολόκληρης της Ελλάδας. Μέσα στο κάστρο αναπτύχθηκαν τα ελληνικά γράμματα και εκεί πέρασε ο Αλή Πασάς όλη του την ζωή.

Αυτό το ιστορικής σημασίας κάστρο αποτελείται από τέσσερα τμήματα στον εξωτερικό περίβολο, στην ακρόπολη με το Ασλάν Τζαμί, στην ακρόπολη με το Ιτς Καλέ και στην Καστροπολιτεία η οποία ήταν η παλαιά πόλη των Ιωαννίνων.
Μπαίνοντας από την κεντρική πύλη της ακρόπολης στο Ιτς Καλέ υπάρχει το φυλάκιο, το οποίο είναι συνοδευτικό κτίσμα της κεντρικής πύλης. Αρχικά ήταν διώροφο και χρησίμευε ως οίκημα της φρουράς που ήλεγχε την κυκλοφορία. Στην συνέχεια υπήρχε το κτήριο των μαγειρείων, το κτίσμα συντηρήθηκε το 1991 και σήμερα λειτουργεί ως καφετέρια του αρχαιολογικού χώρου. Δίπλα υπάρχει μία μικρή πυριτιδαποθήκη η οποία χρησιμοποιούταν από τον στρατό του Αλή Πασά για αποθήκευση πυρομαχικών.

Μέσα στο Ιτς Καλέ υπάρχει η βυζαντινή οχύρωση και τα ερείπια του Σεραγιού του Αλή Πασά. Ακριβώς δίπλα υπάρχει το θησαυροφυλάκιο, το οποίο οφείλει το όνομά του στην προφορική παράδοση χωρίς να έχει εξακριβωθεί η λειτουργία του εκείνη την περίοδο. Στο εσωτερικό του φιλοξενείται η έκθεση αργυροχοΐας από τον 17ο μέχρι τον 20ο αιώνα.

Επίσης, στον χώρο υπάρχει το κτήριο, το οποίο ανήκει στο συγκρότημα κτηρίων που έχτισε ο Αλή Πασάς τον 18ο αιώνα. Σήμερα το κτήριο χρησιμοποιείται ως εργαστήριο συντήρησης έργων τέχνης.

Απέναντι από την είσοδο της ακρόπολης βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο. Πρόκειται για ένα κτήριο που χτίστηκε τον 20ο αιώνα από τον Ελληνικό στρατό για χρήση βασιλικού περιπτέρου. Σήμερα χρησιμοποιείται ο όροφος ως γραφεία ενώ το ισόγειο ως μουσείο.
Ξεχωριστή θέση έχει το Φετιχέ Τζαμί( τζαμί της κατάκτησης). Το οποίο θεωρείται πως πήρε τη θέση του βυζαντινού μητροπολιτικού ναού του Αρχάγγελου Μιχαήλ, προστάτη της πόλης. Τον 15ο αιώνα χτίστηκε για πρώτη φορά , τον 18ο αιώνα ο Αλή Πασάς το ξανά έχτισε δίνοντας του την σημερινή μορφή.
Μπροστά από το Φετιχέ Τζαμί βρίσκεται ο τάφος του Αλή Πασά. Μέσα στον οποίο θάφτηκε το 1822 το ακέφαλο σώμα του αλλά και η γυναίκα του με έναν από τους γιούς του.
Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου οι Ναζί συγκέντρωναν τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας, που κατοικούσαν εντός του κάστρου, στο Ιτς Καλέ με σκοπό τον θάνατό τους.

Πλέον το Ιτς Καλέ αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες και σημείο αναφοράς για τα Ιωάννινα που χαρακτηρίζονται για την ιστορικότητα τους.

Το Ιτς Καλέ είναι ανοιχτό καθημερινά και μπορείτε να το επισκεφτείτε για να διαπιστώσετε και μόνοι σας την εκπληκτική θέα και ιστορία που κρύβει μέσα στα τείχη του.

Γεωργία Γιούπα
maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top