Η «κακή» νυχτερίδα εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία τροφίμων

0
Όλα τα πλάσματα είναι σημαντικά για το οικοσύστημα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο παρεξηγημένα πλάσματα στον κόσμο. Θεωρείται πολλές φορές σύμβολο του κακού και των ασθενειών, σε πολλά μέρη. Τα τελευταία 50 χρόνια, πολλές επιδημίες το δείχνουν ως τον αρχικό υπαίτιο. Όπως και για τον κορωνοϊό, Ωστόσο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανθρώπινη εισβολή στα εδάφη του, είτε για εμπορικές φάρμες, είτε για χωράφια καλλιέργειας.

Οι νυχτερίδες είναι για τον άνθρωπο κάτι το αρνητικό. Και μερικοί αναρωτιούνται γιατί να μην τις εξαφανίσουμε; η απάντηση είναι ότι οι νυχτερίδες είναι σημαντικές για το οικοσύστημα του πλανήτη. Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα που εκτελούν είναι ο φυσικός έλεγχος παρασίτων.

Οι νυχτερίδες είναι θηρευτές των εντόμων που πετούν τη νύχτα. Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από πολλά αγροτικά παράσιτα, αλλά και μικρότερες ποσότητες φρούτων και φυτών. Μια νυχτερίδα μπορεί να φάει 1.200 έντομα σε μέγεθος κουνουπιού ανά ώρα, κάτι που σημαίνει ότι τρώει 6 με 8 χιλιάδες τη βραδιά. Αυτή η τεράστια όρεξη οφείλεται στον πολύ γερήγορο μεταβολισμό τους.

Φανταστείτε πόσα έντομα μπορεί να φάει μια αποικία νυχτερίδων σε μια νύχτα. Μόνο στις ΗΠΑ, οι νυχτερίδες εξοικονομούν 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγροτικές περιοχές. Στην Ινδονησία, οι καλλιεργητές κακάο εξοικονομούν 780 εκατομμύρια δολάρια μόνο από τον έλεγχο παρασίτων που κάνουν οι νυχτερίδες.
Στη μεγαλύτερη αποικία νυχτερίδων στον κόσμο - το σπήλαιο Bracken στο Τέξας των ΗΠΑ, εκατομμύρια νυχτερίδες με ελεύθερη ουρά τρώνε περισσότερους από 100 τόνους εντόμων κάθε βράδυ. Αυτό αναχαιτίζει δισεκατομμύρια μεταναστευτικά παράσιτα προτού μπορέσουν να γεννήσουν αυγά, εξοικονομώντας τεράστια χρηματικά ποσά για τους αγρότες.

Ένα καταστροφικό παράσιτο των καλλιεργειών, τα σκαθάρια του αγγουριού, μπορεί να γεννήσουν περίπου 33 εκατομμύρια αυγά σε ένα μόνο καλοκαίρι. Ενώ μια μικρή αποικία 150 μεγάλων καφέ νυχτερίδων μπορεί να φάει αρκετές από αυτές για να αποτρέψει την εκκόλαψη των αυγών σε σκουλήκια. Είναι επίσης οι κύριοι θηρευτές των πράσινων βρομούσων, που είναι τα πιο σοβαρά παράσιτα των οπωρώνων με ξηρούς καρπούς macadamia.

Παρολ' αυτά, οι νυχυερίδες μπορούν να δηλητηριαστούν αν καταναλώσουν έντομα που έχουν μεκαστεί με συνθετικά παρασιτικά φάρμακα. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις νυχτερίδες είναι η απώλεια του φυσικού οικοτόπου της από την ανθρώπινη εισβολή. Οπότε το καλύτερο θα ήταν να τις αφήσουμε μόνες, όχι μόνο για να μειώσουμε την πιθανότητα να μολυνθούμε απο ασθένειες, αλλά και να τις βοηθήσουμε να ευδοκιμήσουν και να εξοικονομούν δισεκατομμύρια δολάρια στους αγρότες και την βιομηχανία τροφίμων.

Πέτρος Καλογεράς
e-daily
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top