5 αλήθειες για τα καυτερά φαγητά

0
μια συσχέτιση ανάμεσα στα καυτερά και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αν αγαπάτε το συγκεκριμένο είδος κουζίνας, μπορεί να γνωρίζετε όλα όσα θα πούμε εδώ. Αν όμως είστε νέοι ή -εν δυνάμει- οπαδοί των spicy συνταγών, τότε σίγουρα αξίζει να ρίξετε μια ματιά…

#1 Το νερό δεν ανακουφίζει από το κάψιμο

Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, αν ένα φαγητό είναι πολύ καυτερό, δεν πρέπει να πιείτε νερό προκειμένου να ανακουφιστείτε. Γιατί; Επειδή, σύμφωνα με σχετική έρευνα, η καψαϊκίνη (μία ουσία που συναντάμε στις καυτερές πιπεριές), σε συνδυασμό με το νερό, δημιουργούν μία «ένωση» η οποία εντείνει το κάψιμο αντί να το κατευνάζει.

#2 Το γάλα μπορεί να… νικήσει το κάψιμο.

Σαφώς αν αγαπάτε τα καυτερά φαγητά δεν ανησυχείτε για κάτι τέτοιο. Τι γίνεται, όμως, αν ένα φαγητό είναι ακόμα πιο καυτερό και πικάντικο απ΄ ό,τι περιμένατε; Όπως ήδη αναφέραμε, το νερό δεν μπορεί να βοηθήσει μια και η καψαϊκίνη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αδιάλυτη στο νερό. Θα μπορούσε, όμως, να βοηθήσει το γάλα και -φυσικά- το γιαούρτι. Γιατί; Επειδή τα λιπαρά τα οποία περιέχουν μπορούν να νικήσουν την αίσθηση του καψίματος. Αυτός, είναι ο λόγος για τον οποίο, συχνά-πυκνά, τα καυτερά φαγητά συνοδεύονται από λίγο γιαούρτι.

#3 Όσο πιο συχνά τρώει κανείς καυτερά φαγητά, τόσο πιο συχνά τα συνηθίζει.

Ο οργανισμός μας μπορεί όντως να συνηθίσει την καψαϊκίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή, καταναλώνοντας συχνά τη συγκεκριμένη ουσία, οι υποδοχείς του πόνου που βρίσκονται στη γλώσσα μας αρχίζουν να γίνονται ολοένα λιγότερο ευαίσθητοι στην καψαϊκίνη γεγονός το οποίο αποδυναμώνει το αίσθημα του καψίματος που νιώθουμε όταν τρώμε τα συγκεκριμένα φαγητά.

#4 Τα πικάντικα φαγητά κάνουν καλό στην υγεία.

Αλήθεια, υπό προϋποθέσεις… Η βασικότερη προϋπόθεση είναι να σας αρέσουν και να μπορείτε όντως να τα καταναλώσετε (π.χ. αν ακολουθείτε κάποια ειδική διατροφή, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό σας, όχι μόνο για τα καυτερά φαγητά, αλλά για οποιαδήποτε άλλη συνταγή για την οποία μπορεί να έχετε δεύτερες σκέψεις). Από εκεί και πέρα, τα πικάντικα φαγητά -ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς κάποια από τα συστατικά τους όπως π.χ. οι καυτερές πιπεριές- προστατεύουν την καρδιά και το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν το κυκλοφορικό και συμβάλλουν -μεταξύ άλλων- στη μείωση της κακής χοληστερίνης.

#5 Τα καυτερά-πικάντικα φαγητά «αδυνατίζουν».

Για να είμαστε ακριβείς, ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και περιορίζουν την όρεξη. Χάρη στην καψαϊκίνη οι καύσεις αυξάνονται, ενώ το αίσθημα πείνας περιορίζεται, γεγονός το οποίο ωθεί όσους καταναλώνουν καυτερά ή πικάντικα φαγητά να τρώνε λιγότερο.

akispetretzikis
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top