Η θεά Ma’at και οι 42 “εντολές”

0
Ο όρος “Ma’at” αναφέρεται στις βασικές ιδέες της αλήθειας.

Τι εστί Μa’at

Η ιδέα της Ma’at (Mουά ή Μάιγιετ), που αντιπροσωπεύει την αλήθεια, την ισορροπία, την τάξη και τη δικαιοσύνη, είναι ζωτικής σημασίας για την αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία. Η ίδια η λέξη σημαίνει «αλήθεια» ή «δικαιοσύνη» και ήταν κεντρική στις αρχαίες αιγυπτιακές κοινωνικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η προσωποποίηση αυτής της ιδέας, ήρθε με την μορφή της θεάς Μa’at, στην εποχή του Παλαιού Βασιλείου, περίπου το 2700 – 2200 π.Χ. όπου και εμφανίζονται οι πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές. Σύμβολο της θεάς Μa’at, ήταν το φτερό στρουθοκαμήλου που φόραγε η ίδια στο κεφάλι της και με το οποίο ζύγιζαν τις καρδιές των νεκρών στον υπόκοσμο (Duat). Η σημαντικότητα

Η αιγυπτιακή θρησκεία βασίστηκε στην ιδέα της Ma’at, η οποία θεωρήθηκε ως το ίδιο το θεμέλιο του σύμπαντος. Πιστεύεται ότι η ισορροπία και η αρμονία των άστρων και των εποχών διατηρήθηκαν από την θεά Ma’at, η οποία ήταν σεβαστή ως αναπαράσταση της αρχής. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι αν η αλήθεια και η δικαιοσύνη δεν συντηρούνταν, θα προέκυπτε χάος και ο κόσμος θα αποδιοργανωνόταν. Η Ma’at ήταν μια σημαντική ιδέα και θεά στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό. Κάθε άτομο είχε την υποχρέωση να υπερασπιστεί τα ιδανικά της στην καθημερινή του συμπεριφορά και η αποτυχία να το πράξει θα οδηγούσε σε ηθική και κοινωνική επιδείνωση. Το αιγυπτιακό δίκαιο περιελάμβανε τις έννοιες της Ma’at και θεωρήθηκε ότι οι δικαστές που συμμετείχαν σε δικαστικές υποθέσεις, ήταν υπεύθυνοι για την υποστήριξη τους στις αποφάσεις τους.

Η Ma’at στον καθημερινό βίο

Οι ιδέες της Ma’at μπορούν να φανούν σε πολλές πτυχές του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής, της διοίκησης και της λογοτεχνίας. Η κατασκευή ναών και πυραμίδων, που προορίζονταν να ευθυγραμμιστούν με τα αστέρια και να δημιουργήσουν μια αίσθηση αρμονίας μεταξύ του ουρανού και της γης, ενσωματώνει τις έννοιες της ισορροπίας και της αρμονίας. Προκειμένου να επιτευχθεί αιώνια ζωή στο μέλλον, η αιγυπτιακή λογοτεχνία, όπως το Βιβλίο των Νεκρών, τονίζει τη σημασία του να ζεις μια δίκαιη και άμεμπτη ζωή σύμφωνα με τις αρχές της Ma’at.

Σύμπτωσις

Για καλύτερη κατανόηση των ηθικών θεμελίων του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, διαβάστε τις 42 Αρνητικές Ομολογίες της Ma’at. Ενώ οι Δέκα Εντολές του Χριστιανισμού και οι Ομολογίες της Ma’at μοιράζονται ορισμένους παραλληλισμούς, είναι διαφορετικές ως προς τον σκοπό και το περιεχόμενό τους. Στις Εξομολογήσεις της Ma’at, τονίζεται η σημασία της διατήρησης της αρμονίας και της ισορροπίας στον κόσμο, μαζί με την προσωπική ευθύνη και τον σεβασμό για τους άλλους. Οι Δέκα Εντολές, από την άλλη πλευρά, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην υπακοή και την αφοσίωση σε ακριβείς κανονισμούς, με πρωταρχική εστίαση στη σύνδεση μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Ωστόσο, και τα δύο σύνολα κατευθυντήριων αρχών μπορούν να παρέχουν διορατικές πληροφορίες σχετικά με το πώς να ζούμε πιο έντιμα και σκόπιμα και να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που είναι δίκαιη και συμπονετική. Διαχρονικές αξίες

Οι έννοιες της Ma’at εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα και συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο στον σύγχρονο πολιτισμό με πολλούς τρόπους. Αρκετές πνευματικές και φιλοσοφικές παραδόσεις δίνουν μεγάλη αξία στην ισορροπία και την αρμονία, και πολλά νομικά συστήματα δίνουν επίσης μεγάλη έμφαση στη δικαιοσύνη. Η αρχή της Ma’at υπογραμμίζει επίσης την αξία της ανθρώπινης λογοδοσίας και την ιδέα ότι κάθε άτομο έχει ευθύνη να διατηρήσει την κοινωνική και ηθική τάξη. Ο όρος “Ma’at” αναφέρεται στις βασικές ιδέες της αλήθειας, της ισορροπίας, της τάξης και της δικαιοσύνης στην αρχαία αιγυπτιακή κοινωνία. Η ιδέα ήταν θεμελιώδης για την αιγυπτιακή θρησκεία και κοινωνία και εξακολουθεί να έχει ποικίλες επιπτώσεις στη σύγχρονη ζωή.

Στέφανος Βινοβίτης
maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top