Η Τούμπα δεν είναι γειτονιά, είναι ιδέα!

0
Η Τούμπα κλέβει καρδιές αφού!

Αν για κάτι φημίζεται η Θεσσαλονίκη, είναι σίγουρα για τις μαγικές γειτονιές της που κρύβουν τη νοσταλγία μιας άλλης εποχής, αναδεικνύοντας έτσι και τη μοναδική της ιστορική ταυτότητα, συνδυάζοντας το χθες με το σήμερα. Υπάρχουν πολλά μέρη που κλέβουν τις καρδιές των Θεσσαλονικιών αλλά κι όσων ξέρουν να χαίρονται τους θησαυρούς της «νύφης του Θερμαϊκού». Μια περιοχή η οποία κλέβει καρδιές είναι αδιαμφισβήτητα και η Τούμπα- άλλωστε εκεί χτυπάει χρόνια ολόκληρα η δεύτερη καρδιά της πόλης.

Οι τούμπες στη Μακεδονία, δεν ήταν παρά ένας χωμάτινος όγκος σαν τους τύμβους που κάλυπταν τους αρχαίους τάφους. Γνώστη κι ως Τούμπα της Καλαμαριάς επειδή βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλης, εξαιτίας του μεγέθους και του χαρακτηριστικού σχήματός της, έμοιαζε σαν να κρύβει αρχαίο τάφο. Ιστορικά, ζούσαν εκεί για εκατοντάδες χρόνια αγρότες, καλλιεργώντας εκτάσεις. Ευρήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου δείχνουν πόσο σημαντικός υπήρξε ο οικισμός στη διάρκεια επίσης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η περιοχή γύρω από τον λόφο χρησιμοποιήθηκε ως βάση συμμάχων.

Η Τούμπα ωστόσο συνδέθηκε κυρίως με την προσφυγιά και με ανθρώπους που έφυγαν βίαια κυρίως από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο κι ήρθαν να φέρουν σ’ αυτήν την περιοχή τα βιώματα και τις μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων τους. Το σήμα κατατεθέν της, οι δρόμοι της, φέρουν ονομασίες από το παρελθόν, όπως κι εκείνα των πλατειών, συλλόγων, ναών και δημόσιων κτιρίων. Σήμερα βέβαια για όλους τους Θεσσαλονικείς κι όχι μόνο. είναι συνυφασμένη με τον ΠΑΟΚ, μιας που εκεί βρίσκεται και το γήπεδό του. Είναι η περιοχή του, ασπρόμαυρη και προστατευμένη από τους φιλάθλους και την αύρα των Παοκτσήδων που μοιάζουν να σέβονται την Τούμπα σαν το σπίτι τους, ενώ κάθε φορά που παίζει η ομάδα τους, ολόκληρη η περιοχή ηχεί από τα συνθήματά τους.
Η Τούμπα η οποία χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω, έχει έντονη και ξεχωριστή παρουσία μέσα στην πόλη. Οι γειτονιές της έχουν διάχυτη αίσθηση νοσταλγίας, συνδυάζουν το παλιό με το καινούργιο, συνδέοντας τις μνήμες του χθες, με το σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι πως περπατώντας στις σύγχρονες γειτονιές της, ξεπετάγονται κτίσματα παλαιότερων εποχών, όπως τα βομβόπληκτα, τριώροφα μεγάλα κτίρια που έμοιαζαν με εργατικές κατοικίες που στέγαζαν τις οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους μετά από βομβαρδισμούς στη γερμανική κατοχή. Στη διάρκεια μιας βόλτας ανάμεσα στα σύγχρονα κτίρια, θα ξεπροβάλλουν και μερικά ως αδιάψευστοι μάρτυρες της σπουδαίας ιστορίας της πόλης από αυτά που θα σε μεταφέρουν και θα σε ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Από το χρώμα της ώχρας τους τοίχους, τα παλιά ξύλινα παντζούρια, τα σκουριασμένα κάγκελα, μέχρι τις ολάνθιστες αυλές και τις γλάστρες στα παράθυρα, δημιουργείται ένα μοναδικό σκηνικό μέσα στην πόλη.

Στην Τούμπα θα περπατήσεις, θα χαθείς σχεδόν στον πεζοδρόμο και στα στενά της, θα βολτάρεις στην Αγία Βαρβάρα, θα φας στο Γυράδικο, θα περπατήσεις ως το Ορφανοτροφείο, θα κατέβεις δίπλα στο ρέμα κι από την Αρτάκης θα φτάσεις στη Μικράς Ασίας, όπου και θα σκάσουν μπροστά σου όλα της τα ωραία τσιπουράδικα. Στην Τούμπα, θα φας μερακλίδικα, θα πιεις καφέ γιατί είσαι στην πόλη του καφέ και θα απολαύσεις και το Brunch σου ή το ποτό σου. Η Τούμπα είναι για όλες τις ώρες, έχει δική της ζωή και δε χρειάζεται το κέντρο, ενώ εκεί, θα βρεις και το baraki για τις πιο δυνατές after στιγμές τα Σάββατα.

Όλοι ξέρουν στην Θεσσαλονίκη, πως από την Τούμπα, όλα είναι 10-15 λεπτά με τα πόδια. Σαράντα εκκλησιές, πανεπιστήμια, Χαρίλαου, παραλία. Θα βρεις δύο αστικές συγκοινωνίες μία για την Άνω και μία για την Κάτω Τούμπα, το 14 και το 12, που καλύπτουν και το ΟΣΕ-ΚΤΕΛ αντίστοιχα, ενώ τ0 30 θα σε πάει από Τριανδρία μέχρι Μαρτίου.

Όσοι ξέρουν την Τούμπα, τη θεωρούν -κι όχι άδικα- ένα μέρος που μπορείς να βρεις τα πάντα. Κι όσοι μείνουν έστω και για λίγο στην Τούμπα, θα θελήσουν να ξαναγυρίσουν. Μ’ έναν δικό της απλό και μοναδικό ταυτόχρονα τρόπο, σε κάνει κομμάτι της ιστορίας της, σε ενώνει με τους κατοίκους της, σε αφήνει να γευτείς αρώματα μιας άλλης εποχής, σε κερνάει πράσινο και μεγάλα ματς. Από τις βόλτες στη Λαμπράκη, μέχρι τον Άγιο Θεράποντα και το πανηγύρι του, η περιοχή αυτή αγαπιέται από την πρώτη επίσκεψη και μεταφέρει τον παλμό μιας ολόκληρης πόλης με τη ζωντάνια και την αυθεντικότητα των Θεσσαλονικιών. Στην επόμενή σου βόλτα λοιπόν κάνε μια περατζάδα από την Τούμπα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα βρεθείς να ψάχνεις σπίτι. Η Τούμπα κλέβει καρδιές αφού!

Μαρία Άννα Χατζηπαρασκευαΐδου
pillowfights

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top