Φοβάστε στο αεροπλάνο;

0
εκδηλώνεται με έντονα σωματικά συμπτώματα...

Μήπως νιώθετε έντονο φόβο κάθε φορά που μπαίνετε σε αεροπλάνο ή τρέμετε και μόνο στην ιδέα ότι θα πετάξετε; Υπάρχουν μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα!

Αυτό που νιώθετε ονομάζεται φοβία πτήσης. Μην ανησυχείτε. Ένας στους δέκα ανθρώπους αντιμετωπίζουν αυτή ακριβώς τη φοβία, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς την έχουν ξεπεράσει. Τι είναι όμως η φοβία πτήσης; Πρόκειται για υπερβολικό και παράλογο φόβο που προκαλείται στο άτομο όταν πραγματοποιεί ένα ταξίδι με αεροπλάνο και που εκδηλώνεται με έντονα σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, τρέμουλο, ναυτία, μυϊκή ένταση, μουδιάσματα κ.α. Το άτομο με φοβία πτήσης αντιλαμβάνεται πως ο φόβος του είναι υπερβολικός, ωστόσο νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τον αντιμετωπίσει με αποτέλεσμα να αποφεύγει τα ταξίδια με αεροπλάνο χάνοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσει νέα μέρη ή να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Συγκεντρώσαμε 10 συμβουλές που ίσως καταφέρουν να σας κάνουν να μπείτε τελικά στο αεροπλάνο!

Μάθετε πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα. Σύμφωνα με έρευνες, οι πιθανότητες να χάσει κάποιος τη ζωή του σε τροχαίο είναι 1 στις 112 ενώ σε αεροπορικό δυστύχημα μόλις 1 στις 8.357. Φυσικά, το πρόβλημα με αυτή τη στατιστική είναι ο αριθμός 1 αφού όλοι σκεφτόμαστε, “κι αν αυτός ο 1 είμαι εγώ”; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι άνθρωποι που φοβούνται υπερβολικά τα αεροπλάνα, καλό είναι να μάθουν όσα περισσότερα γίνεται για τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα, είναι καλό να γνωρίζουν πως οτιδήποτε κι αν χαλάσει στο πιλοτήριο ή το αεροσκάφος, μπορεί να αντικατασταθεί με περισσότερα από ένα όργανα.

Εξοικειωθείτε με την έννοια των αναταράξεων. Αν υπάρχει κάτι που τρομοκρατεί περισσότερο τους επιβάτες κατά τη διάρκεια της πτήσης, αυτό σίγουρα είναι οι αναταράξεις. Τι είναι όμως οι αναταράξεις; Πρόκειται για κινήσεις αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα που σε συγκεκριμένη στιγμή έχουν διαφορετική θερμοκρασία από τον αέρα που υπάρχει στο σημείο όπου κινούνται. Συνήθως παρατηρούνται σε μεγάλα ύψη, πάνω από τα 10.000 μέτρα. Όταν μιλάμε για τις αναταράξεις μπορούμε να τις φανταστούμε σαν «ποτάμια» από αέρα που κινούνται στην ατμόσφαιρα και κατά την πτήση ενός αεροσκάφους προκαλούν τα γνωστά «κουνήματα». Έντονες αναταράξεις παρατηρούνται συνήθως κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας ή όταν το αεροπλάνο μπαίνει μέσα σε μαύρα σύννεφα. Οι περιπτώσεις πάντως όπου οι αναταράξεις προκάλεσαν τη συντριβή ενός αεροσκάφους είναι ελάχιστες, μπορούν όμως να προκαλέσουν τραυματισμούς γι'αυτό και οι ειδικοί συνιστούν στους επιβάτες να φορούν συνεχώς τη ζώνη τους κατά τη διάρκεια της πτήσης και να προσέχουν ιδιαίτερα τα παιδιά. Με άλλα λόγια, οι αναταράξεις είναι ενοχλητικές αλλά δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια της πτήσης.

Αποφύγετε τον καφέ και άλλα καφεϊνούχα ροφήματα τα οποία θα κάνουν το σώμα σου να νιώσει περισσότερο «στρεσαρισμένο». Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ που μπορεί θεωρητικά να σας χαλαρώσει αλλά προκαλεί αφυδάτωση. Αντίθετα, πιείτε περισσότερο νερό.

Καθίστε εκεί όπου νιώθετε πιο άνετα. Αν υπάρχει κάποιο σημείο στο αεροπλάνο, στο οποίο νιώθετε καλύτερα, τότε φροντίστε να κλείσετε θέση εκεί. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για κάποιον που φοβάται, η καλύτερη θέση είναι κοντά στα φτερά, στο κέντρο του αεροπλάνου. Αν νιώθετε κλειστοφοβικά, ζητήστε θέση στο διάδρομο.
Ενημερώστε το πλήρωμα. Δεν υπάρχει λόγος να κρατάτε μυστική τη φοβία σας, γι'αυτό ενημερώστε το πλήρωμα καμπίνας ότι δεν αισθάνεσαι άνετα με τις πτήσεις. Έτσι, θα νιώσετε πιο χαλαρά αν ξέρετε ότι οι γύρω σας γνωρίζουν την αγωνία σας κι αν χρειαστεί θα σας καθησυχάσουν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Χαλαρώστε πριν το ταξίδι. Καλό είναι να αποφύγετε το περιττό στρες πριν την επιβίβασή σας. Για παράδειγμα, ξεκινήστε για το αεροδρόμιο αρκετά νωρίτερα ώστε να μην αγχωθείτε στην περίπτωση που μπλέξετε σε κίνηση ή προκύψει οποιοσδήποτε άλλος λόγος για καθυστερήσεις. Επιπλέον, θα έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας για να εξοικειωθείτε με το περιβάλλον του αεροδρομίου, τα καταστήματα, το check in και την αίθουσα αναμονής.

Κάντε όμορφες σκέψεις. Αντί να κρατάτε απασχολημένο το μυαλό σας με τα πιθανά προβλήματα και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της πτήσης, είναι καλύτερο να συγκεντρωθείτε στο σκοπό του ταξιδιού σας. Φεύγετε για διακοπές; Για σπουδές; Για επαγγελματικό ταξίδι; Για να δείτε αγαπημένα σας πρόσωπα; Ή απλά επιστρέφετε σπίτι σας; Δημιουργήστε όμορφες εικόνες στο μυαλό σας από τον προορισμό σας, σκεφτείτε τις εμπειρίες που θα ζήσετε και τους καινούριους ανθρώπους που θα γνωρίσετε, για παράδειγμα. Δεν είναι καλύτερο να σκέφτεστε τα τιρκουάζ νερά στα οποία θα κολυμπάτε σε λίγες ώρες από το να παρατηρείτε αγχωμένοι τον παραμικρό θόρυβο του αεροσκάφους;

Μείνετε απασχολημένοι κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορείτε να ακούσετε μουσική, να διαβάσετε βιβλία ή περιοδικά, να λύσετε σταυρόλεξα, να συνομιλήσετε με άλλους επιβάτες ή μέλη του πληρώματος, να δείτε μια ταινία. Όλα αυτά θα αποσπάσουν την προσοχή σας από τη φοβία σας και θα σας κρατήσουν χαλαρούς στο ταξίδι.

Κάντε ασκήσεις χαλάρωσης. Αν νιώσετε υπερβολικά αγχωμένοι κατά τη διάρκεια της πτήσης ακολουθήστε τεχνικές χαλάρωσης με αναπνοές: πάρτε μια βαθιά ανάσα και εκπνεύστε αργά χαλαρώνοντας παράλληλα τους μύες του προσώπου, το σαγόνι, τους ώμους και το στομάχι. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Μια άλλη τεχνική χαλάρωσης είναι το τρίψιμο στο εσωτερικό του καρπού απαλά με κυκλικές κινήσεις. Εστιάστε την προσοχή σας στο συγκεκριμένο σημείο και μετά από λίγο παίρνοντας μια βαθιά αναπνοή, θα νιώσετε πιο ήρεμοι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χαλάρωση των μυών του σώματος διώχνει σε μεγάλο βαθμό και το άγχος.

Μην αποφεύγετε το αεροπλάνο. Αντιθέτως, σχεδιάστε μια σειρά από ταξίδια μικρής διάρκειας σταδιακά αυξάνοντας τις ώρες πτήσεις. Προσπαθήστε αντιμετωπίσετε τη φοβία σας προσδιορίζοντας αρχικά τι είναι αυτό που φοβάστε. Πχ. το μέγεθος ενός αεροσκάφους, τους θορύβους που ακούγονται, μια πιθανή κακοκαιρία, το ύψος που θα πετάει; Αυτές οι φοβίες οδηγούν σε φοβικές σκέψεις όπως ότι “το αεροπλάνο θα πέσει;”, “η μηχανή θα παρουσιάσει προβλήματα;”, “θα γίνει αεροπειρατεία;”, “ο πιλότος θα πάθει έμφραγμα;” Στην ουσία το άτομο έχει διογκωμένες αντιλήψεις για την ασφάλεια των πτήσεων στον αέρα και ως εκ τούτου σκέφτεται διαστρεβλωμένα, προβλέποντας ότι θα υπάρξει κίνδυνος, ενώ στην ουσία δεν υπάρχει. Μια καλή λύση είναι να παρακολουθήσετε κάποιο από τα σεμινάρια που διοργανώνουν για τους αεροπλανοφοβικούς ταξιδιώτες διάφορες αεροπορικές εταιρείες.

arttravel
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top