Φιλία: Γιατί δεν υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών

0
Ανάλογα της παιδείας μας...
«Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή» Αριστοτέλης
Η λέξη φιλία είναι αρχαιοελληνικής προέλευσης και τη χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν την τρυφερή αγάπη. Για τους αρχαίους Έλληνες η φιλία ήταν η συνέχεια και η σχεδόν αναπόφευκτη συνέπεια του έρωτα(Riso, W, 2019).

Πόσες φορές στη κοινωνία μας δεν τέθηκε το ερώτημα αν ένας άντρας και μια γυναίκα μπορούν να είναι φίλοι. Η φύση, όπως όλοι ξέρουμε, ορίζει ότι ο άντρας και η γυναίκα φτιάχτηκαν για να έλκονται ο ένας από τον άλλον, κυρίως σεξουαλικά. Έννοιες όπως επικοινωνία, οικειότητα και συντροφικότητα αναπτύσσονται με τη πάροδο του χρόνου μέσα από τη καθημερινή τριβή και μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Ανάλογα της παιδείας μας, εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί πως μια ερωτική έλξη μπορεί να αναπτυχθεί σε φιλία. Με το τρόπο που ο κόσμος μας προωθεί το μοντέλο των σχέσεων, ο άνθρωπος έχει να διαχειριστεί τα ένστικτα του σε αντίθεση με τις βαθύτερες συναισθηματικές του ανάγκες.

Φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, οι σχέσεις ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες ήταν περιορισμένες. Η κοινωνία προωθούσε κυρίως το πατριαρχικό μοντέλο με αποτέλεσμα οι γυναίκες να ζουν στο περιθώριο. Ανήκαν στο πατερά τους ,αργότερα στο σύζυγο τους, κάνανε παιδιά ,δεν εργάζονταν και ήταν εκεί απλά για να προφέρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες. Κοινωνική ζωή, δικαιώματα στην εργασία ,στο λόγο και στα κοινά είχε κυρίως το ανδρικό φύλο.

Ακόμα και τώρα που οι γυναίκες απέκτησαν ίσα δικαιώματα, αναρωτιόμαστε αν τα δυο φύλα μπορούν να έχουν πλατωνική σχέση. Αυτή η απορία υπάρχει γιατί γενετικά είμαστε φτιαγμένοι να ελκόμαστε ο ένας από τον άλλον. Ο ινδουιστής Γκουρού Όσσο περιγράφει τη φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας ως μια σχέση φύλακα και φυλακισμένου και ότι η επικοινωνία ανάμεσα σε δύο άτομα μπορεί να συμβεί όταν και τα δύο βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

Είναι εφικτή η φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα;

Οι απόψεις διαφέρουν σχεδόν πάντα. Κυρίως οι άντρες είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική φιλία με μια γυναίκα. Η επιστήμη της γενετικής, ορίζει τη σχέση των δυο φύλων κυρίως από τη σεξουαλική έλξη. Συνεπώς είναι απίθανο να μη συμβεί έστω και φλέρτ αναμεσά τους.

Έχουν λοιπόν την δυνατότητα οι άντρες και οι γυναίκες να είναι απλά φίλοι ή αυτό είναι καταδικασμένο; Είναι στερεότυπο το να προδικάζει κάποιος τη φιλική σχέση ενός άντρα και μιας γυναίκας. Οι φίλοι γελούν μεταξύ τους και συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις. Με αυτό το τρόπο απολαμβάνει ο ένας τη παρέα του άλλου. Οι άνθρωποι δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τη φιλία και η φιλία δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ανάμεσα στο ίδιο φύλο. Είναι ενάντια στη φύση δυο άνθρωποι, ανεξαρτήτου φύλου, να μη μπορούν να κάνουν απλά παρέα χωρίς αυτό να οδηγεί αποκλειστικά σε μια αμιγώς σεξουαλική περιπέτεια όπου αρκεί μόνο η ερωτική έλξη.

Η φιλία είναι απόρροια της ταύτισης. Ταυτιζόμαστε αλλά δεν είμαστε ίδιοι. Σε μια φιλία ο ένας στέκεται στο πλευρό του άλλου. Συνοδεύουν ο ένας τον άλλον. Γιατί λοιπόν αυτό θα πρέπει να ορίζεται από το φύλο;

Ας πετάξουμε τις προκαταλήψεις

Είναι πραγματικά περιορισμένης αντίληψης το γεγονός ότι άντρας και γυναίκα δεν μπορούν να είναι απλά φίλοι. Αντιθέτως μια τέτοια σχέση ωφελεί και τις δυο πλευρές. Το γεγονός ότι μπαίνει στην άκρη το ερωτικό αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα χώρο ελευθερίας μέσα από τον οποίο το ένα φύλο μπορεί να πάρει σημαντικές πληροφορίες για το άλλο.

Ο άντρας μαθαίνει πως σκέφτεται, νιώθει και ενεργεί μια γυναίκα και αντίστοιχα η γυναίκα το ίδιο για έναν άντρα. Ας αφήσουμε λοιπόν ακόμη μια προκατάληψη, που μας οδηγεί ένα βήμα πιο μακριά από το να σχετιζόμαστε, ανεξαρτήτου φύλου, συνθηκών, πεποιθήσεων και ιδεών.

Γεωργία Κωστούρου
maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top