Στις πόσες μέρες μπορείς να «κολλήσεις» από κάποιον τον ιό της γρίπης;

0
οι πιο επικίνδυνες ημέρες όσον αφορά τη μεταδοτικότητα της νόσου.

Η γρίπη είναι μεταδοτική ίωση η οποία προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Στους ανθρώπους τα κοινά συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό, μυικοί πόνοι, έντονος πονοκέφαλος, βήχας, αδυναμία και γενική αδιαθεσία.

Πενταπλάσια και εξαπλάσια είναι τα κρούσματα της γρίπης στη χώρα μας σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, και, μάλιστα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.

Σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ για την εποχική γρίπη, κατά την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου, σημειώθηκε αύξηση κατά 41,5% στις επισκέψεις σε γιατρό για τη σχετική εξέταση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες ημέρες όσον αφορά τη μεταδοτικότητα της νόσου.  

Πόσες μέρες είναι μεταδοτική η γρίπη;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), οι ασθενείς με γρίπη μπορούν να είναι μεταδοτικοί τις τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και η μεγαλύτερη πιθανότητα της μετάδοσης της νόσου έως και μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους και έως και πέντε με επτά ημέρες αφότου εμφανίσουν σημάδια του ιού της γρίπης. Επιπλέον, τα παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό για περισσότερες από επτά ημέρες.

Υπάρχουν όμως μερικές μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διασπορά: «Η μολυσματικότητα μιας ασθένεια δεν είναι ένας διακόπτης που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται» αναφέρει σχετικά ο δρ. Amesh A. Adalja, ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins και ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων: «Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, καθώς απομακρύνεστε περισσότερο από την έναρξη των συμπτωμάτων σας, ενδεχομένως να εξακολουθείτε να είστε μεταδοτικοί».

Οι ημέρες που η νόσος είναι πιο μεταδοτική μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, καθώς θα μπορούσε να συντομεύσει το χρονικό διάστημα της νόσησης. Το ίδιο συμβαίνει και με ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, όπως με την ουσία baloxivir, που πιθανότατα μειώνει τη μεταδοτικότητα, όπως φαίνεται στις μελέτες διασποράς μέσα στα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον δρ. Amesh A. Adalja.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι άλλα μέλη της οικογένειας προσβάλλονταν από γρίπη 9,5% των περιπτώσεων όταν ένας ασθενής έπαιρνε μπαλοξιβίρη σε σύγκριση με το 19% όταν ο ασθενής έπαιρνε οσελταμιβίρη.

Παρόλα αυτά, οι ασθενείς θα μπορούσαν να μεταδίδουν τη γρίπη έως και επτά μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Στο σύνολό τους, πάντως, «οι άνθρωποι είναι γενικά πιο μεταδοτικοί μία έως τέσσερις ημέρες μετά τη νόσησή τους», αναφέρει σχετικά ο δρ. David Cennimo, επίκουρος καθηγητής ιατρικής – λοιμώδους νόσου στην Ιατρική Σχολή του Rutgers New Jersey. «Αυτός ο χρόνος μέγιστης μολυσματικότητας συμπίπτει γενικά με τον χρόνο των χειρότερων συμπτωμάτων. Οι περισσότερες ενδοοικογενειακές μολύνσεις συμβαίνουν αμέσως», προσθέτει.

ratpack
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top