Αυτοπεποίθηση σημαίνει «πιστεύω στην προσπάθειά μου»

0
Είναι όλα όσα κάνεις.

Πόσες φορές ένιωσες πεσμένος ψυχολογικά και άφησες το άγχος να σε επηρεάσει; Πόσες φορές άραγε είπες στους δικούς σου πως δε θα τα πας καλά στην παρουσίαση γιατί δεν είσαι ο άνθρωπος που αντέχει να έχει όλα τα βλέμματα πάνω του; Γιατί νιώθεις ότι ποτέ κανείς δεν κρέμεται από τα χείλη σου στην καθημερινότητά του και πάντα απορείς πώς θα γυρίσει να σε κοιτάξει αυτός ο άνθρωπος που είναι σχεδόν τέλειος, ενώ εσύ είσαι απλά ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας; Πώς θα πας στο πιο γνωστό beach bar της Μυκόνου χωρίς να έχεις «κορμάρα»; Πώς θα διεκδικήσεις την αύξηση που σου αξίζει αφού κάνεις κι εσύ λάθη στη δουλειά; Πώς θα εντυπωσιάσεις τόσα άτομα όταν ούτε ο σερβιτόρος δε σε βλέπει που σηκώνεις το χέρι να πληρώσεις και καταλήγεις να αφήνεις τα λεφτά στο τραπέζι; Και μέχρι πότε όλοι θα σου λένε την ίδια φράση; «Πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση». Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, ψυχολόγοι, life coaches, όλοι στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους σ’ αυτήν τη λέξη. Το φταίξιμο είναι δικό σου, που δεν πιστεύεις αρκετά στον εαυτό σου.

Και βλέπεις εκείνο το τυπάκι που μπαίνει στον χώρο με βήμα πολύ σταθερό, μ’ ένα αλαζονικό χαμόγελο στα χείλη, ένα ντύσιμο που πιθανότατα του πήρε δυο ώρες να διαλέξει και όλοι στρέφουν την προσοχή τους εκεί. Τον θαυμάζεις ή τον μισείς; Είναι αλαζόνας ή είναι όντως καλύτερος από τους υπόλοιπους; Πριν καταλήξεις στην απάντηση, να ξυπνήσεις κι εσύ το επόμενο πρωί, να φορέσεις τα πιο ωραία σου ρούχα, να προβάρεις το χαμόγελο στον καθρέφτη και να αντιγράψεις αυτό το βαρύ-αργό περπάτημα. Έπειτα να σκεφτείς πώς νιώθεις τώρα. Αν αισθάνεσαι πιο έξυπνος από χθες, πιο όμορφος ή πιο δυνατός. Να σκεφτείς αν η αυτοπεποίθηση θα έρθει τόσο απλά και χωρίς προσπάθεια.

Και έπειτα, γύρνα ξανά το κεφάλι σου και δες στη γωνία εκείνο το άτομο, που φοράει απλά ρούχα αλλά του πάνε τόσο πολύ, που όταν του κάνουν μια ερώτηση δεν κομπιάζει να απαντήσει, που σε κάθε συζήτηση έχει να προσθέσει μια επιπλέον πληροφορία που κανείς άλλος δε γνωρίζει και που αν βρεθεί σε μια άγνωστη κατάσταση δε θα πανικοβληθεί ακόμα κι αν ξέρει πως τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά, γιατί έχει σκοπό να βάλει τα δυνατά του ν’ αντεπεξέλθει. Είναι αυτός που στην παρουσίαση θα σκίσει γιατί ξέρει πολύ καλά το αντικείμενο για το οποίο θα μιλήσει. Γιατί πέρασε ώρες μπροστά στον καθρέφτη μέχρι να φτάσει στο επίπεδο που θέλει. Είναι αυτός που δεν τον ενδιαφέρει αν αρέσει σ’ όλους γιατί έχει μοχθήσει ν’ αρέσει στον εαυτό του. Είναι αυτός που μοιάζει υπεράνω από εσένα γιατί έχει δουλέψει σκληρά και ξέρει ότι του αξίζει, αλλά δε θα σε κάνει ποτέ να αισθανθείς άσχημα για τον εαυτό σου. Θα βρει πάντοτε ένα θετικό στοιχείο για τον καθένα.

Αυτοπεποίθηση σημαίνει να πιστεύεις στις δυνατότητές σου. Και στις δυνατότητές σου πιστεύεις όταν έχεις δουλέψει σκληρά για να τις αποκτήσεις. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν αγώνα τένις αν δεν έχεις κάνει την απαραίτητη προπόνηση που χρειάζεται. Αν θέλεις να έχεις καλύτερο περπάτημα θα πρέπει να κάνεις πολλά βήματα στο χολ σου μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο που επιθυμείς. Αν θέλεις να έχεις ωραίο κορμί πρέπει να γυμναστείς και να αλλάξεις τη διατροφή σου. Αν θέλεις να είσαι πιο ελκυστικός πρέπει να μάθεις να φροντίζεις τον εαυτό σου. Αν θέλεις να μιλάς με ωραίες λέξεις και ροή πρέπει να διαβάζεις βιβλία. Η αυτοπεποίθηση δεν ήταν ποτέ ένας διακόπτης που τον πατάς και ξαφνικά την έχεις. Δε γίνεται να κάθεσαι σαν τη σταχτοπούτα και να κλαις που δεν έχεις πάει στον χορό με τους άλλους και να περιμένεις μια νεράιδα να σε μεταμορφώσει. Η δουλειά αυτή είναι δική σου. Και αν θέλεις τόσο πολύ να πας στον χορό, οι φίλοι σου μπορούν να σε στηρίξουν αλλά το να εντυπωσιάσεις το πλήθος είναι δική σου επιλογή.

Είναι οι επιλογές που κάνεις κάθε μέρα. Η ώρα που διαλέγεις να πας για ύπνο, οι φορές που πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι, ο τρόπος που αφήνεις το κρεβάτι όταν σηκώνεσαι, το τι τρως, τι παρακολουθείς στην τηλεόραση και στο νετφλιξ, πόσα προσπαθείς να μάθεις για το αντικείμενο που σπουδάζεις ή μαθαίνεις. Είναι όλα όσα κάνεις. Αν απλά φαντασιώνεσαι πως είσαι ο καλύτερος, στην καλύτερη θα σε χλευάσουν και στη χειρότερη θα σε πούνε αλαζόνα. Αυτό δεν κάνεις κι εσύ άλλωστε με τους «δήθεν» που βλέπεις κατά καιρούς; Αυτοπεποίθηση είναι το πόσο προσπαθείς να εξελιχθείς. Το να υποβιβάζεις τους υπόλοιπους για να φαίνεσαι καλύτερος είναι αλαζονεία.

Γιάννα Δημητριάδου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top