7 θαυμαστές αλήθειες και λειτουργίες του εγκεφάλου

0
λεπτομέρειες οι οποίες εξηγούν περιγραφικά για τι “εργαλείο” μιλάμε.

Θα καταλάβουμε περισσότερα για τη λαμπερή αυτή ουσία του σώματός μας με μερικές λεπτομέρειες οι οποίες εξηγούν περιγραφικά για τι “εργαλείο” μιλάμε.

1. Ο μέσος εγκέφαλος καταναλώνει 3,6 γρ. γλυκόζης την ώρα

Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί γλυκατζήδες δεν παίρνουν κιλά. Σκέφτονται! Αν προσθέσετε αυτά τα γραμμάρια μέσα στο 24ωρο, θα ανακαλύψετε ότι αναλογούν σε 17 κύβους ζάχαρης οι οποίοι θα εξατμιστούν όλοι στις πνευματικές σας δραστηριότητες!

2. Τα εγκεφαλικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται

Η κ. Elizabeth Gould, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Princeton, είναι η πρώτη που απέδειξε πως πως υπάρχει νευρογένεση στον ενήλικο εγκέφαλό μας. Τα εγκεφαλικά μας κύτταρα γεννιούνται όπως και τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματός μας. Και όπως όλα τα κύτταρά μας επηρεάζονται από τις συνθήκες διαβίωσής μας, το περιβάλλον μας και το κατά πόσο προσέχουμε τη φυσική μας κατάσταση.

3. Όταν κοιμόμαστε τα εγκεφαλικά κύτταρα… μικραίνουν

Κατά τη διάρκεια του ύπνου τα κύτταρα του εγκεφάλου μας συρρικνώνονται κατά 60%, γεγονός που επιτρέπει στους νυχτερινούς του εργάτες ν’ αναλάβουν το έργο εκκαθάρισης από άχρηστες πληροφορίες και να βάλουν τάξη στα αποτελέσματα από τις υπερδραστηριότητες που πιθανώς αναπτύξαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

4. Η σιέστα είναι μια “έξυπνη” συνήθεια

Ακόμη και 10 λεπτά υπνάκου μέσα στην ημέρα βοηθούν την εκκαθάριση του εγκεφάλου από περιττές πληροφορίες και τον αναζωογονούν στο έπακρο.

5. Το ιδανικό ποσοστό νευρώνων που τίθενται ταυτόχρονα σε λειτουργία δεν ξεπερνά το 3%

Αν πράγματι χρησιμοποιούσαμε το 100% του εγκεφάλου μας ταυτόχρονα για ένα ή δύο δευτερόλεπτα, το πιθανότερο θα ήταν να ανατιναχτεί σαν κάποιος να μας πυροβολούσε με καραμπίνα. Μιλάμε για δισεκατομμύρια νευρώνων οι οποίοι επιτελούν ταυτόχρονα πάνω από 10.000 λειτουργίες ο καθένας. Οπωσδήποτε, τους είναι αδύνατο να εργάζονται όλοι μαζί μέσα σε τόσο μικρό χώρο.

6. Όσο ζω μαθαίνω

Δεν χρειάζονται νέα κύτταρα στον εγκέφαλό μας για να μάθει καινούρια πράγματα. Κάθε ένας από αυτούς τους πολυμήχανους νευρώνες μπορεί και δημιουργεί νέες συνάψεις με τους συναδέλφους του αρκεί να τους τροφοδοτούμε με τις αντίστοιχες δραστηριότητες καθημερινά ώστε να μην ατονίσουν. Μια καινούρια συνταγή μαγειρικής, μαθήματα φωτογραφίας, ασκήσεις διανοίας, διάβασμα, παιχνίδια παρατηρητικότητας, μαθηματικές εξισώσεις και τεστ ορθογραφίας, είναι μερικά από αυτά που μπορείτε να κάνετε που θα κρατήσουν τον εγκέφαλό σας σε φόρμα.

7. Η λέξη σκεπτομορφή είναι στην ουσία… πλεονασμός

Η Σκέψη και το “σκέπτομαι” προέρχονται από την ίδια ρίζα με το “Σκεύος” και το “σκευάζω”. Η έννοια της λέξεως “Σκέψη” είναι πως στην ουσία, κατασκευάζω νοητικά σκεύη, δοχεία τα οποία χωρούν και διαχωρίζουν τη Νόηση, τον Νου σε μικρά σκεύη, εύκολα κατανοητά από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Έτσι μια σκέψη είναι στην ουσία ένα νοητικό δοχείο μιας συγκεκριμένης μορφής η οποία υποδέχεται τις νοητικές πληροφορίες τις οποίες επεξεργάζονται οι νευρώνες μας.

enallaktikidrasi
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top