10 πράγματα που θα μάθεις για τη φιλία μεγαλώνοντας

0
η φιλία είναι μέρος της ζωής σου.

Υπάρχουν τόσα μαθήματα που μας δίνει η ζωή από μόνη της. Υπάρχουν όμως και μαθήματα που μας διδάσκει η οικογένεια, άλλα που παίρνουμε μόνοι μας κι εκείνα που μόνο οι φίλοι μας, μπορούν να μας διδάξουν. Η Όπρα είπε κάποτε πως πολλοί άνθρωποι θα ‘θελαν να βρεθούν μαζί σου μέσα σε μια λιμουζίνα, αλλά αυτός που θέλεις στη ζωή σου είναι αυτός που θα μπει μαζί σου σ’ ένα λεωφορείο όταν χαλάσει η λιμουζίνα.

Και τότε πραγματικά αρχίζεις να καταλαβαίνεις πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις. Μαθαίνεις ότι οι καλοί φίλοι εξελίσσονται μαζί σου, μαθαίνουν μαζί σου, σε υποστηρίζουν, ξέρουν πώς να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Μαθαίνεις πως η φιλία είναι μέρος της ζωής σου, από τότε που ήσουν μικρός. Μπορεί να μη θυμάσαι καν τον πρώτο φίλο σου, αλλά είναι safe να πεις ότι είχες έναν κάποτε.

Γι’ αυτό κι εμείς σου δίνουμε δέκα μαθήματα που θα πάρεις για τη φιλία μεγαλώνοντας.

1. Ορισμένα μυστικά είναι καλύτερα όταν τα μοιράζεσαι

Όλοι λένε ψέματα ή έχουν να κρύψουν κάτι -κι όλοι έχουν τους λόγους τους για να το κάνουν. Κι ένας αληθινός φίλος θα ‘ ναι πάντα εκεί για να κρατήσει τα μυστικά σου. Θα ‘ναι εκεί να μοιραστεί αυτό το βάρος προκειμένου να μην το κουβαλάς μοναχούλι.

2. Μερικές φιλίες δεν κρατάνε για πάντα

Χάνεις φίλους για πολλούς λόγους. Με το καιρό οι ανάγκες, οι κατευθύνσεις, οι επιλογές οδηγούν σε μονοπάτια που δεν υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα σε σένα κι όσους αγάπησες. Κι εκεί οι άνθρωποι απλώς σταματούν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια. Όπως και να ‘χει, οι φιλίες δεν κρατούν για πάντα -κι αυτό είναι εντάξει- αρκεί να θυμάσαι πως μπορεί να διαρκούν για κάποιον λόγο, μία εποχή ή μια ζωή.

3. Για να ‘χεις φίλους πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν φίλος

Για να ‘χεις φίλους πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν φίλος κι αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι απλά δεν το καταλαβαίνουν. Η φιλία είναι αμφίδρομη. Αν θέλεις τη φιλία κάποιου πρέπει να το αποδείξεις. Εάν συμπεριφέρεσαι κατ’ ανάγκη και με βάρος στην καρδιά, αυτό και θα λάβεις. Επομένως, ποιο το νόημα;

4. Οι αληθινοί φίλοι δε σε κρίνουν

Οι πραγματικοί φίλοι δε σε κρίνουν -τουλάχιστον όχι για ασήμαντα πράγματα. Θα σ’ αγαπήσουν γι’ αυτό που είσαι, που φοράς, που τρως, που μοιάζεις. Εάν δεν μπορείς να μιλήσεις με τον φίλο σου χωρίς να αισθάνεσαι ότι σε κρίνει, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι πραγματικός σου φίλος. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος και να το κουράζεις.

5. Η φιλία θα σου διδάξει πώς να ζητάς συγνώμη

 Μετά από έναν καβγά με το φιλαράκι, θα μάθεις πραγματικά πώς να ζητάς συγνώμη και κυρίως να εννοείς πραγματικά αυτό που λες. Θα μάθεις ότι οι λέξεις έχουν βαρύτητα, οι πράξεις έχουν βάθος και ότι ο συνδυασμός αυτών είναι ικανός να σου μάθει τι σημαίνει πραγματική φιλία.

6. Η φιλία θα σου διδάξει ότι δεν είσαι ποτέ μόνος σου

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που σου μάθει μια φιλία είναι κάθε φορά που θα νιώσεις μοναξιά, τρόμο, λύπη, ο πραγματικός φίλος σου θα ‘ναι πάντα εκεί για εσένα, να σου δώσει έναν ώμο να κλάψεις κι ένα χέρι βοηθείας για να ξανασταθείς στα πόδια σου. Θα ‘ναι έξω απ’ την πόρτα σου ακόμα κι εκείνες τις στιγμές που θα του πεις να μην έρθει.

7. Τα χρήματα δεν μπορούν να εξαγοράσουν τους φίλους

Όχι αληθινά πάντως. Η φιλία δε μετριέται με το χρήμα και ούτε φυσικά αγοράζεται. Είναι πολύ λυπηρό να ‘χεις φίλους που σε βλέπουν σαν πορτοφόλι ή να τους βλέπεις εσύ. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μιας φιλίας.

8. Το να είσαι ο εαυτός σου είναι πάντα αρκετό

Ένας αληθινός φίλος δε θα προσπαθήσει να σ’ αλλάξει ποτέ. Του αρέσεις και σ’ εκτιμά για τα ελαττώματα και τις ιδιαιτερότητές σου. Δε θα σε κάνει ποτέ να νιώσεις την ανάγκη ν’ αλλάξεις για να ταιριάξεις σε μια παρέα. Αλλά θα σε κάνει να νιώθεις εκτίμηση και αποδοχή.

9. Όσο χρόνια κι αν περάσουν μερικά πράγματα δεν αλλάζουν

Οι αληθινοί φίλοι ακόμα κι αν κάνουν να ιδωθούν χρόνια, πάντα θα ‘χουν εκείνη τη χημεία και το άρωμα της μέρας που δεν πέρασε ποτέ -κι είναι ακόμη χαραγμένη στο μυαλό τους. Μπορεί να ‘χουν αλλάξει οι προοπτικές αλλά το επίπεδο της αυθεντικότητας αυτής της φιλίας μένει ανείπωτο.

10. Σημασία έχει η ποιότητα κι όχι η ποσότητα

Οι πραγματικά αληθινοί φίλοι είναι σπάνιοι. Άλλο γνωριμία, άλλο προσωρινός φίλος, άλλο φίλος στα social και άλλος πραγματικός φίλος. Με τα χρόνια καταλαβαίνεις ότι έχει σημασία λιγότερο ποιος είναι στο τραπέζι και περισσότερο γιατί είναι εκεί.


Το αστείο είναι ότι οι φιλίες γενικά δεν είναι κάτι που οι άνθρωποι σκέφτονται πραγματικά -όχι όσο πρέπει τουλάχιστον. Ωστόσο, η φιλία είναι κάτι που μας κάνει ευτυχισμένους και χρειάζεται πολλή φροντίδα. Δίνει δύναμη και κατεύθυνση στη ζωή μας. Κινεί την ενέργειά μας και μπορεί να μας διδάξει και να μας μάθει γιατί τη χρειαζόμαστε.

Αναστάσιος Καλλίας
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top