Τα 25 σημαντικότερα λάθη που χαλάνε τη ζωή μας...

0
ανακουφιστείτε ψυχολογικά...

Κάποια στιγμή αισθάνεστε ότι έφτασε η κατάλληλη εποχή για να βάλετε τη ζωή σας σε τάξη, να ανακουφιστείτε ψυχολογικά και να αυξήσετε την ενέργειά σας, την ευεξία σας και τη χαρά της ζωής...

1. Σταματήστε να στρεσάρεστε.

Το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε κάτι που θεωρείται απειλητικό. Όμως, το τι θεωρεί κανείς απειλητικό μπορεί να πάρει πολλές διαστάσεις και σχετίζεται με το πώς κρίνει καθένας την πραγματικότητά του. Μην αφήνετε λοιπόν τα μικροπράγματα της καθημερινότητας να σας καταβάλουν και να σας στρεσάρουν, αυτό επηρεάζει τη σωματική και την ψυχική σας υγεία.

2. Σταματήστε τις αρνητικές σκέψεις.

Μειώνοντας τις αρνητικές σκέψεις, μειώνετε τον βαθμό στρες και στεναχώριας στη ζωή σας. Αναρωτηθείτε: «αυτό που σκέφτομαι είναι πραγματικό; Ποια είναι η πιθανότητα να συμβεί αυτό που φοβάμαι; Εκτός από τα αρνητικά, τι άλλο θετικό ή ουδέτερο μπορεί να συμβεί;». Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φρενάρετε το μυαλό σας από το να κάνει αποκλειστικά αρνητικά σενάρια.

3. Σταματήστε να σκέφτεστε με όρους «άσπρο ή μαύρο» σχετικά με την επιτυχία ή την αποτυχία.

Μάθετε να αναγνωρίζετε και όλους τους τόνους του γκρι! Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν απόλυτοι όροι που καθορίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία, επειδή είναι σχετικές έννοιες, αλλά και επειδή η διαδικασία ή το ταξίδι προς έναν στόχο (είτε πετύχει είτε όχι) προσφέρει σημαντικά μαθήματα στο ίδιο το άτομο αλλά και στους γύρω του. Μάθετε να αξιοποιείτε τα μαθήματα που σας προσφέρει η ζωή και να προχωράτε με το κεφάλι ψηλά, κατάτι σοφότερος, κατάτι πλουσιότερος σε εμπειρία και αυτογνωσία.

4. Σταματήστε τα νεύρα και τη στεναχώρια σας.

Μην παίρνετε αποφάσεις, μην αντιδράτε σπασμωδικά και μη μιλάτε άσχημα όταν έχετε νεύρα ή στεναχώρια.

5. Σταματήστε να νιώθετε πικρία για τον καθένα και το κάθε τι.

Καταργήστε το νοερό τεφτέρι που σημειώνετε τα ελαττώματα των άλλων ή αυτά που σας έκαναν και θεωρείτε ότι σας ‘έριξαν’. Επικεντρωθείτε στο να βλέπετε προτερήματα και θετικά στοιχεία και στο να δίνετε στους άλλους μια δεύτερη ευκαιρία. Αν χρειάζεται, ζητήστε εσείς πρώτοι ‘συγγνώμη’.

6. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους γύρω σας.

Σταματήστε να πιστεύετε ότι οι άλλοι βρίσκονται σε καλύτερη θέση από εσάς και μάθετε να εκτιμάτε τον εαυτό σας και τη ζωή σας.

7. Σταματήστε να φοβάστε τις αλλαγές και τις δυσκολίες.

Για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί κανείς χρειάζεται να περάσει από δυσκολίες και πόνο. Η αλλαγή έχει δυσκολίες. Το χειρότερο όμως είναι να τελματώσει κανείς σε μια άσχημη κατάσταση ή κάπου όπου δεν ανήκει.

8. Σταματήστε να είστε κολλημένοι στο παρελθόν.

Σίγουρα το παρελθόν καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ποιοι είμαστε. Όμως, όλοι έχουμε την επιλογή να γίνουμε αυτό που επιθυμούμε, σπάζοντας τα δεσμά του παρελθόντος. Κάντε τις επιλογές σας σήμερα και ξεκινήστε πάλι.

9. Σταματήστε να αποφεύγετε τα προβλήματα.

Δεν μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα αν δεν αποδεχτείτε την ύπαρξή του πρώτα.

10. Σταματήστε να σαμποτάρετε την ευτυχία σας.

Μην αφήνετε μικροπράγματα να σας χαλάνε την καλή διάθεση. Καλλιεργήστε τη χαρά της ζωής, κρατήστε το στρες σας σε χαμηλά επίπεδα και διατηρήστε θετική διάθεση και στάση ζωής.

11. Σταματήστε να φέρεστε αδιάφορα.

Μάθετε να φέρεστε όμορφα, πιο ανθρώπινα. Κοιτάξτε τον άλλον στα μάτια, χαμογελάστε, μάθετε να ακούτε με προσοχή.

12. Σταματήστε να θεωρείτε ότι είστε ανώτεροι από άλλους.

Νιώστε ευγνωμοσύνη για την καλή σας τύχη ή τη βοήθεια και στήριξη που είχατε στη ζωή σας για να φτάσετε εδώ που είστε, αλλά μη θεωρείτε ότι οι άλλοι είναι κατώτεροί σας.

13. Σταματήστε να αναζητάτε την ευτυχία έξω από τον εαυτό σας.

Μάθετε να βρίσκετε την ευτυχία μέσα σας, να τη δημιουργείτε μόνοι σας, χωρίς να βασίζεστε σε τρίτα πρόσωπα ή σε καταστάσεις και συνθήκες. Αν νιώθετε καλά θα κάνετε και καλά πράγματα!

14. Σταματήστε να υποκρίνεστε.

Μάθετε να λέτε τη γνώμη σας, μην καταφεύγετε σε ψέματα, μην εξωρραϊζετε καταστάσεις και, με σεβασμό στον άλλο, μάθετε να λέτε την αλήθεια.

15. Σταματήστε να μετράτε τα καλά που έχετε κάνει και να ζητάτε ανταπόδοση.

Θυμηθείτε την παροιμία «κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό». Έχετε την ικανότητα και τη θετική ενέργεια με τις πράξεις σας να αλλάξετε τη ζωή κάποιου άλλου. Αυτό είναι το σημαντικότερο και σε αυτό να επικεντρωθείτε. Παραμείνετε ευγενικός, θετικός άνθρωπος, που η παρουσία του κάνει τη διαφορά.

16. Σταματήστε να το παίζετε οσιομάρτυρας και να βάζετε πρώτα τις ανάγκες των άλλων.

Φροντίστε τον εαυτό σας για να μπορείτε να φροντίζετε και τους άλλους. Να είστε δοτικοί σε καθημερινή βάση, αλλά να μην αφήνετε να σας εκμεταλλεύονται. Μάθετε να ακούτε προσεκτικά τις ανάγκες των άλλων, αλλά εξισορροπήστε το με το να ακούτε προσεκτικά τη φωνούλα μέσα σας, τις δικές σας ανάγκες.

17. Σταματήστε να φοβάστε τις αλλαγές και την εξέλιξη.

Ο φόβος του καινούργιου και του αγνώστου σκοτώνει τα όνειρα, τις ελπίδες, την αισιοδοξία. Μην αφήσετε το φόβο να σας σταματήσει από το να πάρετε αποφάσεις, να δοκιμάσετε νέα πράγματα, να κάνετε καινούργια ξεκινήματα.

18. Σταματήστε να κατακρίνετε τον εαυτό σας.

Κανείς δεν είναι τέλειος! Κλισέ, αλλά αληθινό! Επίσης, δεν πρόκειται να εμπνεύσετε ή να προσελκύσετε κανέναν (ούτε τον ίδιο σας τον εαυτό!) με γκρίνια και αρνητικά σχόλια για εσάς τον ίδιο. Μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας, να το αποδέχεστε και να τον αγαπάτε.

19. Σταματήστε να επιθυμείτε να αλλάξετε μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσετε τους άλλους.

Αλλάξτε επειδή εσείς το επιθυμείτε, επειδή αυτό θα σας κάνει καλύτερο άνθρωπο και θα σας προσφέρει ένα καλύτερο αύριο. Κάντε το επειδή το επιθυμείτε με την καρδιά σας και είναι ένα δώρο για τον εαυτό σας.

20. Σταματήστε να πιστεύετε ότι όλοι πρέπει να σας συμπαθούν.

Δεχτείτε ότι όπως κι εσείς δε συμπαθείτε το κάθε άτομο που γνωρίζετε, έτσι δεν είναι δυνατόν να σας συμπαθούν όλοι. Αυτό δε σημαίνει ότι έχετε κάποιο πρόβλημα ή μειονέκτημα. Αυτό που πιστεύουν οι άλλοι αντικατοπτρίζει τον εαυτό τους, όχι εσάς.

21. Σταματήστε να επιτρέπετε να επηρεάζουν τη ζωή σας αρνητικά άτομα ή καταστάσεις.

Κανείς δε μπορεί να νιώσει όμορφα και θετικά αν περιβάλλεται από αρνητικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Επιλέξτε να έχετε θετική ενέργεια γύρω σας, με ανθρώπους που φέρνουν στην επιφάνεια τον καλύτερό σας εαυτό και που δε σας στρεσάρουν.

22. Σταματήστε να πιστεύετε ότι αν διακόψετε κάτι δύσκολο ή άσχημο (πχ σχέση, εργασία, κατάσταση) είστε αποτυχημένοι.

Αξιολογήστε αντικειμενικά την κατάσταση και αν πρέπει να τη διακόψετε μη διστάσετε να το κάνετε. Βάζοντας τέλος σε κάτι άσχημο και προχωρώντας στη ζωή σας είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

23. Σταματήστε να λέτε «δε μπορώ» και αναρωτηθείτε αν τελικά εννοείτε «δε θέλω».

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν αυτές τις δύο έννοιες, και συχνά λένε ‘δε μπορώ’, ενώ στην πραγματικότητα δε θέλουν να δοκιμάσουν ή να προσπαθήσουν. Απαλλαγείτε από αυτή τη νοερή παγίδα και επικεντρωθείτε στα ‘θέλω’ σας.

24. Σταματήστε να θεωρείτε ότι είναι πολύ αργά για να κάνετε κάτι που θέλετε.

Πάντα υπάρχει περιθώρια να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα, στο χέρι σας είναι να το αποφασίσετε.

25. Σταματήστε να αναβάλετε για αύριο αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα.

Σταματήστε να χασομεράτε, να εύχεστε να ήταν τα πράγματα αλλιώς, ή να περιμένετε τις κατάλληλες συνθήκες. Με αυτή τη νοοτροπία, δε θα έρθουν ποτέ! Ξεκινήστε με ένα τόσο δα μικρούτσικο βηματάκι σήμερα, τώρα!

Γράφει η Dr. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
apotis4stis5
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top