5 λάθη που κάνουμε όταν στέλνουμε μηνύματα

0
και πώς σώζονται αναίμακτα;

Ένα άρθρο αφιερωμένο στα λάθη που μπορεί να γίνουν κατά την ανταλλαγή μηνυμάτων.

Θέλεις λίγο η άνθηση των social, λίγο η ευκολία της επικοινωνίας στην εποχή μας ένα γραπτό μήνυμα μέσω κάποιας εφαρμογής σχεδόν όλοι μας θα το στείλουμε μες στην ημέρα -μερικοί παραπάνω από ένα και σε διαφορετικές πλατφόρμες. Η γραπτή επικοινωνία καλά κρατεί και είναι ένα φαινόμενο που από ό,τι φαίνεται έχει βαθιές ρίζες και θα συνεχίσει να καρποφορεί. Είναι εύκολο, άμεσο, ευχάριστο, οικονομικό και σχεδόν οικειοθελώς όλοι καταφεύγουμε και υποκύπτουμε στη γοητεία του. Από το «Είμαι καλά, εφτασα.», το «σ’ αγαπάω», το «Πού είσαι ρε παλιόφιλε;» μέχρι το «Κάτι μου έτυχε στη δουλειά και θα αργήσω.», τα μηνύματά μας έχουν τόνο ενημερωτικό, φιλικό ή και ερωτικό. Τι συμβαίνει όμως όταν αλά Γκούφι κάνουμε τις γκάφες μας; Τι μπορεί να πάει στραβά μ’ ένα μήνυμα;

1. Θέλω να σε δω, να σε ακούσω ή και όχι

Ωραία τα μηνύματα έχουν τη φάση τους, όμως έχουν και μια ψύχρα βρε παιδί μου, τους λείπει το αίσθημα της πιο γλυκιάς αμεσότητας. Πώς μιλάει το άτομο που μας στέλνει το μήνυμά του; Θα μπορούσε να το διαβάσει; Άραγε τι ύφος έχει όταν μας γράφει; Εμάς το βλέμμα μας τι μαρτυράει; Και τελικά αυτή η συνάδελφος ψήνεται όντως στον πυρετό ή ψεύδεται ασυστόλως; Μια βιντεοκλήση θα μας έδινε τις λύσεις, αλλά μήπως δεν τη θέλουμε κιόλας; Αναρωτιέμαι ποιος σκέφτηκε να βάλει εκεί το εικονίδιο για τις κλήσεις. Να έρθει να απολογηθεί για όλα τα «Κατά λάθος» που έχουμε στείλει στα άτομα που δε θέλαμε να ακούσουμε ή να δούμε ή ήταν απλά ακατάλληλη ώρα. Και αν νομίζετε πως το χειρότερο είναι να αρχίσει να χτυπά ο ήχος της κλήσης/βιντεοκλήσης σε κάποιο άτομο κάπως άκυρο σκεφτείτε το σενάριο ο άλλος χρήστης να ανταποκριθεί ενώ εσείς είστε απλά γκαφατζήδες, «ναι βρε ψυχή χαθήκαμε».

2. Εδώ υπάρχουν ντοκουμέντα, θες να τα δεις;

Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και σχεδόν όλοι μας -έστω κι υποσυνείδητα- το αποδεχόμαστε. Η εικόνα έχει ταλέντο, μιλάει από μόνη της, και κάνει τα λόγια περιττά. Τι συμβαίνει όμως αν η εικόνα έχει ήδη λόγια; Και αν τα λόγια είναι δικά σου; Και δικά του; Βγαίνουν τα προσωπικά μας στη φόρα. Μαζέψτε τα SOS! Θες ρε παιδάκι μου να αποθηκεύσεις μια ωραία στιγμή ή να τα μεταφέρεις όλα αυτολεξεί ή βαριέσαι να γράφεις τι σου είπε και τι μου είπες. Η τεχνολογία είναι φίλη μας και έχει τη λύση: Screenshot. Τι συμβαίνει όμως αν στείλεις το screenshot στο άτομο με το οποίο ήδη συνομιλείς; Επανάληψη της κουβέντας; Οκ η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, αλλά αλήθεια είναι καλό επιχείρημα αυτό; Παιδιά αυτό πώς σώζεται; Ακούω προτάσεις.

3. «Το άτομο το λάθος»

…αυτό αγάπησα» τραγουδάει ο Ηλίας Βρεττός, αλλά εμείς πόσο θα αγαπούσαμε ένα μήνυμα σε λάθος παραλήπτη; Το στέλνεις βιαστικά ή και όχι και σε λούζει κρύος ιδρώτας όταν αντιλαμβάνεσαι ότι απευθύνεσαι σε λάθος συνομιλιτή. Μπορείς βέβαια και να μην το αντιληφθείς και να λάβεις και κάνα ωραίο μήνυμα του τύπου «wtf». Υπάρχει φυσικά και χειρότερη βερσιόν, η οποία είναι να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, και το μήνυμα να πάει σε ομαδική. Και ναι, πολλοί αγάπησαν τις ομαδικές συνομιλίες, το λάθος μήνυμα κανείς. Το να στείλεις λάθος μήνυμα σε ένα άτομο κάπως σώζεται, σε μια ομαδική πώς μπαλώνεται; Έλα βρε αδερφέ μια οικογένεια είμαστε όλοι μην αγχώνεσαι όλα καλά. Δεν είναι ότι έχεις και εναλλακτική. Απόλαυσε τη δημοσιότητά σου «Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ».

4. Άλλα λέω, άλλα γράφω κι άλλα εννοώ

Η τεχνολογία επεμβαίνει παντού, τώρα γίνεται και με το λεξικό μας. Λέξεις, λέξεις, λέξεις, σημεία στίξεως και ορθογραφία. Πώς γράφεται αυτή η λέξη σωστά; Είναι αργά για πισωγύρισμα στα σχολικά θρανία; Μη σκοτίζεσαι, το Τ9 είναι εδώ για να σου λύσει τα χέρια -ή και όχι. Σου προσφέρονται απλόχερα πολλές ετυμολογίες, που καταλήγουν σε «Το ήξερα πως γράφεται με δύο λάμδα». Τι συμβαίνει όμως όταν έχει πολύ δυναμικό χαρακτήρα αυτό το εργαλείο; Ή θα επιμένει να μην αναγνωρίζει τη λέξη σου ή θα στην αλλάξει. Βρε κουτούλι παραδέξου το αυτό ήθελες να στείλεις κατά βάθος, το Τ9 ξέρει. Γεννά παρεξηγήσεις, παρερμηνείες ή και αστείες στιγμές. Φερθείτε του με σεβασμό και προσοχή. Τη βαθιά μου εκτίμηση στον κ. Μπαμπινιώτη του πληκτρολογίου του κινητού μου.

5. Like στα σκονισμένα μας μηνύματα

Κάπου στο χρονοντούλαπο των εισερχομένων μηνυμάτων κρύβονται και κάτι μηνύματα από την εποχή του Νώε που τα κρατάς σχεδόν νοσταλγικά ή για αρχείο. Αράχνες έχουν πιάσει, όμως έχουν αξία συλλεκτική, σαν τη συλλογή από γραμματόσημα της γιαγιάς. Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν μας. Γλυκά και αθώα και λίγο «Πρόσεχε μην πατήσεις κάτι» σκανάρουμε ελαφρώς το παρελθόν μας. Like το facebook και το instagram, like και εμείς στα μηνύματα που χρονολογούνται από την εποχή των παγετώνων. Άβολη στιγμή, ειδικά όταν δεν υπάρχει λόγος να σκαλίζεις το παρελθόν. Αλήθεια τι γύρευες σ’ αυτά τα μηνύματα; Ώρα για εξηγήσεις ή μήπως κάνα μικρό ξαδερφάκι σου πήρε το κινητό και το σκασμένο βρε δεν ήξερε τι πατούσε;


Πολλά τα ενδεχόμενα μιας λάθος επικοινωνίας. Τα λάθη είναι ανθρώπινα, όπως κι οι εξηγήσεις. «Για κοίτα με στα μάτια λοιπόν και εξηγήσου…» πώς προέκυψαν αυτά τα λαθάκια; Σκαλίζουμε το παρελθόν; Το νοσταλγούμε; Επεμβαίνει κάποιος στην ορθογραφία μας; Ίσως πάλι και να θέλουμε να αυξήσουμε τη δημοτικότητά μας. Η φάση του δημοτικού συμβούλου ξαναχτυπά. Μπορεί και να επιθυμούμε να κρατήσουμε αρχείο ή να μεταφέρουμε αναλλοίωτο κάτι. Ή μπορεί και ο δείκτης του χεριού μας να αποφάσισε να μιλήσουμε όσο το δυνατόν πιο face to face μπορούμε. Αλήθεια από πού απορρέουν αυτά τα λάθη και πώς σώζονται αναίμακτα;

Άννα Καούνη
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top