Φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ύπαρξη του Θεού

0
Τελικά, ποιος πιστεύει στο σωστό θεό;

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι αναρωτήθηκαν:
”Πώς δημιουργήθηκε η φύση;"
Στη προσπάθειά τους να δώσουν απαντήσεις σε αυτό το θεμελιώδες ερώτημα, επινόησαν θεούς δημιουργούς του σύμπαντος. Αρχικά, θεοποίησαν ζώα, άψυχα αντικείμενα, καιρικά φαινόμενα και άλλα στοιχεία της φύσης. Ανάλογα με το σε ποιο θεό ή θεούς πίστευε μια κοινωνία, προβλέπονταν και συγκεκριμένες τελετές δοξασίας τους .

Με την πάροδο των αιώνων, η έννοια του θεού έλαβε πνευματική και άυλη μορφή, και κάπου εκεί συγκροτήθηκαν οι πρώτες οργανωμένες θρησκείες. Παρόλα αυτά, και μόνο αν παρατηρήσει κανείς ότι υπάρχουν πολλές θρησκείες στις οποίες αναφέρεται ότι κυριαρχεί ένας μόνο θεός, διαπιστώνει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν όλοι οι θεοί.

Δεν γίνεται η κάθε θρησκεία να αναφέρει: ” Υπάρχει ένας μόνο θεός, αυτός που υποστηρίζουμε εμείς “. Αν μη τι άλλο, αυτό αντιβαίνει στους νόμους της Λογικής. Ή θα υπάρχουν πολλοί θεοί ταυτόχρονα ή ένας ή κανένας.

Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, υπάρχουν πολλά κρίσιμα ερωτήματα αναφορικά με την ύπαρξη Θεού, που κάθε θρησκεία ή πιστός δυσκολεύεται να απαντήσει :

• Γιατί υπάρχει θεός ;

• Αν υπάρχει θεός που δημιούργησε τον κόσμο, τότε ποιός δημιούργησε το θεό ;

• Τι υπήρχε πριν τη δημιουργία του κόσμου; Γίνεται να υπήρχε το “τίποτα” πριν τη δημιουργία του κόσμου; Αν ναι, πώς ;

• Γιατί δημιούργησε ο θεός τον κόσμο τότε που τον δημιούργησε, και όχι νωρίτερα ή αργότερα;

• Τι έκανε ή που βρισκόταν ο θεός πριν τη δημιουργία;

• Υπάρχουν θεϊκές παρεμβάσεις ή γίνονται θαύματα του; Αν ναι, πως αποδεικνύονται; Γίνεται να παραβιαστούν οι φυσικοί νομοί; Αν ναι , με ποιο τρόπο;

• Πώς γνωρίζει ένας πιστός, ότι η πίστη του στο θεό, δεν είναι ψευδαίσθηση ή αυταπάτη; Πώς γνωρίζει ότι πιστεύει σε ένα θεό που πραγματικά υπάρχει; Οι χριστιανοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει μόνο ο θεός τους. Το ίδιο υποστηρίζουν για το θεό τους και οι μουσουλμάνοι.
• Τελικά, ποιος πιστεύει στο σωστό θεό;

• Γίνεται να δημιουργηθεί κάτι από το τίποτα ;

Στην ιστορία της ανθρωπότητας οι άνθρωποι πίστεψαν σε διάφορους θεούς. Πολλοί από αυτούς τους θεούς πλέον έχουν "πεθάνει", δηλαδή, δεν πιστεύει κανείς σε αυτούς. Άρα, εμείς πως γνωρίζουμε ότι στο μέλλον δεν θα "πεθάνει" και ο θεός μας, και δεν θα εμφανιστεί μια νέα θρησκεία με έναν νέο θεό στη θέση του;

Γίνεται να υπάρχει ένα πνευματικό ον, όπως ο θεός, χωρίς να έχει υλικό υπόβαθρο; Και με ποιο τρόπο; Για παράδειγμα, το ότι εγώ σκέφτομαι, είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του εγκέφαλου μου, που αποτελεί το υλικό υπόβαθρο της λειτουργίας σκέψης μου. Αν μου διαλύσετε τον εγκέφαλο, θα πάψω να σκέφτομαι, είτε το θέλω είτε όχι. Ο θεός, λοιπόν, πώς γίνεται να υπάρχει χωρίς υλικό υπόβαθρο ;

Οι σύγχρονη εξελικτική βιολογία και η αστροφυσική καταρρίπτουν τις δοξασίες των μεγαλυτέρων επισήμων θρησκειών ως προς τη δημιουργία του κόσμου. Έχει άδικο η επιστήμη που βασίζεται σε αποδεδειγμένα πειράματα και μελέτες, και δίκιο η εκάστοτε θρησκεία που βασίζεται σε “ιερά κείμενα” άγνωστου προελεύσεως ;

Χάρης Μαυροκέφαλος
enfo
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top