Σφουγγάρια, πινέλα μακιγιάζ, φίλτρα αέρα: Πότε πρέπει να πετάμε οικιακά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε συχνά;

0
Και τα οποία δεν έχουν αναγραφόμενη "ημερομηνία λήξης"

Υπάρχουν μερικά πολύ συνηθισμένα οικιακά αντικείμενα, που καθένας έχει στο σπίτι του, τα οποία συχνά πολλοί παραβλέπουν να πετάξουν την ώρα που πρέπει. Παρόλο που δεν έχουν αναγραφόμενη "ημερομηνία λήξης" όπως τα τρόφιμα, πρέπει και αυτά να πάψουν να χρησιμοποιούνται από ένα σημείο και έπειτα. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Σφουγγάρια

Τα σφουγγάρια δεν αργούν να γίνουν εστία βακτηρίων. Μπορούν να μεταδώσουν μικρόβια στα χέρια και στη συνέχεια στο φαγητό. Ακόμη, αν κάποιος έχει ένα κόψιμο στο χέρι του, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα του με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη και αν βράζονται σε νερό ή μπαίνουν σε φούρνο μικροκυμάτων μετά από κάθε χρήση, οι επιστήμονες λένε ότι τα σφουγγάρια είναι καλύτερο να αντικαθίστανται μία φορά την εβδομάδα.

Μαξιλάρια

Το νυχτερινό στήριγμα για τον αυχένα και το κεφάλι χάνει το σχήμα και τη σφριγηλότητά του με την πάροδο του χρόνου. Απορροφά επίσης τον ιδρώτα, τη λιπαρότητα και τα κύτταρα του δέρματος που αποβάλλει κανείς ενώ κοιμάται. Για αυτό πρέπει τα παλιά μαξιλάρια να αντικαθίστανται με καινούρια κάθε δύο χρόνια ή και νωρίτερα.

Οδοντόβουρτσα

Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Για καλύτερα αποτελέσματα καθαρισμού, η βούρτσα πρέπει να αντικαθίσταται από καινούρια κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.

Αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη

Οι αντικολλητικές κατσαρόλες και τα τηγάνια με γρατζουνιές, αυλακώσεις ή απολεπισμένο πολυτετραφθοροαιθυλένιο (τεφλόν) βρίσκονται στη λίστα με τα σκεύη κουζίνας που πρέπει να απομακρύνονται από το σπίτι. Ευτυχώς, οι νιφάδες τεφλόν δεν βλάπτουν αν μπουν στο φαγητό, αλλά παρόλα αυτά, είναι ένα σημάδι ότι τα σκεύη πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούνται.

Καλλυντικά

Παρόλο που τα προϊόντα ποικίλλουν, ένας καλός κανόνας είναι να ανανεώνονται τα καλλυντικά γύρω στους έξι μήνες για να μην κινδυνεύει ο χρήστης τους από τα βακτήρια. Ακόμη, πρέπει να αντικαθίστανται πάντα αν χρησιμοποιηθούν σε μολυσμένο δέρμα ή μάτια.

Πινέλα μακιγιάζ

Τα πινέλα μακιγιάζ πρέπει να πλένονται τακτικά με ζεστό νερό και ένα ήπιο σαπούνι για να τα διατηρούνται αρκετά καθαρά ώστε να χρησιμοποιούνται και για αρκετό καιρό. Θα μπορούσε κανείς να τα πλένει με αυτό το πρόγραμμα: μία φορά την εβδομάδα για εργαλεία που εφαρμόζουν υγρό μακιγιάζ, δύο φορές την εβδομάδα για απλικατέρ μακιγιάζ ματιών, μία φορά τον μήνα τα πινέλα για στεγνό μακιγιάζ.

Γενικά, μόλις φαίνονται ξεφτισμένα ή φθαρμένα, ήρθε η ώρα να πεταχτούν.

Φίλτρα αέρα

Τα φίλτρα του συστήματος HVAC θα πρέπει να συνοδεύονται από οδηγίες που λένε πόσο συχνά πρέπει να τα αντικαθίστανται, αλλά συνίσταται γενικά η αντικατάστασή τους κάθε 60-90 ημέρες. Αν είναι ιδιαίτερα βρώμικα όταν τα αλλαχθούν, θα πρέπει να αλλαχθούν νωρίτερα την επόμενη φορά.

Φάρμακα

Οι κατασκευαστές υποχρεούνται να βάζουν ημερομηνίες λήξης στα φάρμακά τους. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι λειτουργούν πολύ περισσότερο από τη διάρκεια ζωής που αναγράφεται στη σφραγίδα τους, αλλά η καλύτερη επιλογή είναι να διατηρεί κανείς το περιεχόμενο του οικιακού φαρμακείου του ενημερωμένο. Γενικά, τα περισσότερα ληγμένα φάρμακα χάνουν τη δύναμή τους με την πάροδο του χρόνου.

Καλώδια προέκτασης

Οποιοδήποτε σημάδι φθοράς σε ένα καλώδιο προέκτασης σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να το πεταχθεί. Οι ρωγμές, οι ζημιές ή τα προβλήματα με το φις ή τις πρίζες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς. Τα καλώδια πρέπει να ελέγχονται πριν τη χρήση τους, να μην περνιόνται κάτω από ένα χαλί ή μην υπερφορτώνονται με πολλές συσκευές.

Συναγερμοί καπνού

Η ημερομηνία κατασκευής του συναγερμού καπνού πρέπει να ελέγχεται και εάν έχουν περάσει 10 χρόνια ή περισσότερα, ήρθε η ώρα να αντικατασταθούν. Αυτό ισχύει για τους συναγερμούς που λειτουργούν με μπαταρίες 9 volt, μπαταρίες λιθίου ή αυτούς που είναι καλωδιωμένοι στο σπίτι.

Θήκη φακών επαφής

Για να διατηρηθεί η θήκη των φακών επαφής καθαρή, πρέπει να ξεπλένεται με φρέσκο αλατούχο διάλυμα, όχι με νερό, μετά από κάθε χρήση. Ακόμη, πρέπει να αντικαθίσταται από καινούρια κάθε τρεις μήνες. Οι ραγισμένες ή κατεστραμμένες θήκες αποτελούν εξαιρετική εστία για τα βακτήρια, γι' αυτό πρέπει να αντικαθίστανται αμέσως.

Ηλεκτρονικά είδη

Η τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο και κάθε άλλο gadget πρέπει επίσης να αλλάζουν. Ο ιδιοκτήτης τους καλό είναι να ενημερωθεί πρώτα από τον κατασκευαστή για να δει αν διαθέτει πρόγραμμα ανακύκλωσης ή δωρεάς ή να καλέσει το τοπικό κέντρο ανακύκλωσης, ώστε οι συσκευές του να μην καταλήξουν στη χωματερή.

Μπαταρίες

Παρόλο που είναι ασφαλές να πετάξει κανείς στα σκουπίδια τις κανονικές μπαταρίες (AA, AAA, μαγγανίου και άνθρακα-ψευδαργύρου), αξίζει ένα τηλεφώνημα στο τοπικό κέντρο ανακύκλωσης για να μάθει τις άλλες επιλογές που έχει. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες νικελίου-καδμίου ή οι μικρές σφραγισμένες μπαταρίες μολύβδου-οξέος περιέχουν τοξικά μέταλλα που είναι κακά για το περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό. Θα πρέπει να βρεθεί μια εγκατάσταση απόρριψης ή ανακύκλωσης.

Χρώμα

Το χρώμα λατέξ με βάση το νερό που έχει απομείνει και δεν έχει αποθηκευτεί σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να διασπαστεί μέσα σε λίγους μήνες ή και νωρίτερα. Αν το δοχείο του διογκώνεται, είναι πιθανό να υπάρχει συσσώρευση βακτηρίων που παράγουν αέρια στο εσωτερικό του και θα πρέπει κατόπιν σωστής ενημέρωσης να απομακρυνθεί από το σπίτι με ασφάλεια.

Ανθή Μιμηγιάννη
shape
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top