Δεν χρειάζεται να είσαι ο James Bond για να παραγγείλεις σωστά ένα Martini!

0
Με τα χρόνια το κοκτέιλ αυτό ξεχάστηκε...

Το Martini έχει σπείρει πλήθος διαφωνιών ανά τον κόσμο: Shaken ή Stirred; Βερμούτ ή όχι; Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι πως πρόκειται για ένα κλασικό κοκτέιλ που ταυτίζεται με τη νυχτερινή ζωή, την καλοπέραση και φυσικά τον James Bond.

Είναι ένα απλό κοκτέιλ από τζιν και βερμούτ (1 μέρος μαρτίνι και 4 μέρη τζιν συνήθως). Η αναλογία των δυο ποτών εξαρτάται από το στυλ του martini που θέλετε. Συνήθως σερβίρεται με μια πράσινη ελιά ή μια φλούδα λεμονιού. Η προέλευση του κοκτέιλ αυτού παραμένει μυστήριο. Κάποιοι λενε ότι προέρχεται από την πόλη Martinez της Καλιφόρνια, άλλοι από τον Randolph Martinez κ.ο.κ. Δεν έχει τόσο σημασία από που προήλθε, όσο το γεγονός ότι η Ποτοαπαγόρευση στις Η.Π.Α εκτόξευσε την δημοτικότητα του. Ήταν εύκολο να φτιάξει κάποιος τζιν παρόλο που ήταν παράνομο. Με τα χρόνια το κοκτέιλ αυτό ξεχάστηκε, μέχρι που την δεκαετία του 1990 ήρθε ξανά για να μείνει!

Τύποι Martini

1. Dry

Ένα Dry Martini σημαίνει ένα πράγμα: Λιγότερο βερμούτ. Ένας βασικός κανόνας είναι ότι ένας Dry Martini θα περιέχει συχνά 5 έως 6 μέρη τζιν σε 1 μέρος βερμούτ.

Εάν ζητήσετε Extra Dry , σημαίνει ότι σχεδόν δεν υπάρχει βερμούτ. Συχνά οι bartenders θα ρίξουν μόνο λίγο βερμούτ μέσα στο ποτήρι για να του δώσουν μια λεπτή επίστρωση.

2. Wet

Τώρα που καλύψαμε το Dry Martini, τα βασικά πίσω από ένα Wet Martini είναι απλά. Είναι το αντίθετο με περισσότερο βερμούτ και λιγότερο τζιν.

3. Perfect

Ισορροπημένη γεύση καθώς υπάρχει ίδια ποσότητα γλυκού και dry βερμούτ.

4. Dirty

Mε άλμη ελιάς, συνήθως μια κουταλιά. Το ποτό μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο όταν η ποιότητα της άλμης είναι ποιοτική. Αλμυρή γεύση και θολή εμφάνιση, ιδανικό αν δεν επιθυμείς την έντονη αλκοολικότητα. Προτίμησε το με τζιν.

5. With a twist

Σε αυτή την εκδοχή δεν συναντάς ελιές αλλά φλούδα λεμονιού.

6. Olives

Οι ελιές θα προσθέτουν μια αίσθηση αλμυρού και εξυπηρετούν έναν μεγάλο σκοπό. Νομίζουμε ότι ο Johnny Carson το είπε με τον καλύτερο τρόπο, “Ευτυχία είναι να βρίσκεις δύο ελιές στο martini σου όταν είσαι πεινασμένος”. Ο σωστός τρόπος εξυπηρέτησης είναι με τρεις.

7. Gibson

Πιο εξελιγμένη εκδοχή, με ένα μικρό κρεμμυδάκι (τουρσί με κουρκουμά και πάπρικα) μέσα στο κοκτέιλ.

8.Vesper

Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο ο ίδιος ο James Bond, το vesper είναι ένα κοκτέιλ με: τζιν, βότκα, Lillet blanc και φλούδα λεμόνι – Το αγαπημένο του πράκτορα 007.

9. Νaked

Το Martini χωρίς βερμούτ.

10. Shaken or Stirred

Ο James Bond που παρήγγελνε πάντα το κοκτέιλ του με βότκα, όχι με τζιν, το ήθελε “shaken, not stirred”. Tι σημαίνει αυτό; Για το Shaken Martini τα δυο ποτά αναμιγνύονται σε ένα κοκτέιλ σέικερ με πάγο. Συνήθως έτσι το κάνουν στην εποχή μας, όπως γίνεται με όλα τα κοκτέιλ. Αλλά παλαιότερα, ο παραδοσιακός τρόπος ήταν το Martini να είναι Stirred. Οι ειδικοί του Martini, θεωρούν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος, αφού έτσι το τζιν δεν ταρακουνιέται και δεν σοκάρεται.

Όταν παραγγέλνουμε:

• Dickens εννοούμε Martini χωρίς ελιά η φλούδα
• Bradford εννοούμε Martini ανακινημένο
• Franklin εννοούμε Martini με δύο ελιές
• Twelves εννοούμε Martini με τρεις ελιές
• Buck eye εννοούμε Martini με μαύρη ελιά

perpetual
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top