10 χαρακτηριστικά που δεν γνωρίζαμε ότι κληρονομούνται από τους γονείς μας

0
δεν αφορούν μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση.

Τα χαρακτηριστικά που κληρονομούμε από τους γονείς μας δεν αφορούν μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στον χαρακτήρα, τις συνήθειες και τον οργανισμό μας.

Όλοι οι άνθρωποι κληρονομούν κάποιες φυσικές ιδιότητες από τους γονείς από τα αντίγραφα των γονιδίων τους. Όμως, τι άλλα στοιχεία κληρονομούμε από τους προγόνους μας;

Μια πρόσφατη έρευνα για τη γενετική αποκαλύπτει 10 προσωπικά χαρακτηριστικά που κληρονομούμε όλοι από τους γονείς μας.

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης συνδέονται με αυτά που τρώνε. Αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή, θα πρέπει να τρώτε λαχανικά και φρούτα ενώ θα κάνετε γυμναστική. Ή τουλάχιστον, αυτή είναι η κοινή πεποίθηση.

Αλλά μερικές φορές τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στην πραγματικότητα δεν εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής αλλά από τα γονίδια. Περίπου 1 στους 500 ανθρώπους έχει μια ειδική γενετική μετάλλαξη η οποία οδηγεί σε συσσώρευση χοληστερόλης στο αίμα τους. Αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν υψηλά επίπεδα της ουσίας αυτής, ακόμη και αν δεν τρώνε τίποτα πέρα από λαχανικά.

Ανδρική φαλάκρα που προέρχεται από τη μητέρα

Ένα από τα γονίδια που παίζει ρόλο στην φαλάκρα βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ. Οι άνδρες το κληρονομούν από τις μητέρες τους. Αλλά μην βιαστείτε να την κατηγορήσετε για την αραίωση των μαλλιών σας. Υπάρχουν και άλλα γονίδια που παίζουν ρόλο σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κληρονομήσατε από τον πατέρα σας. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν επίσης επίδραση στην απώλεια των μαλλιών.

Ακαδημαϊκή επιτυχία

Όταν μια μαμά μαλώνει το παιδί της που πήρε χαμηλό βαθμό στο σχολείο και επισημαίνει ότι εκείνη τα πήγαινε καλύτερα, κατά μία έννοια έχει πραγματικά δίκαιο.

Η ακαδημαϊκή επιτυχία κατά 55% εξαρτάται από την γενετική κληρονομιά. Χιλιάδες γονίδια ευθύνονται άμεσα για το πόσο καλά θα τα πάτε στο σχολείο ή όχι. Έτσι, αν οι γονείς σας είχαν εξαιρετικές ικανότητες κατά τις σχολικές ημέρες τους, έχετε μεγάλες δυνατότητες.

Αγάπη για τον καφέ

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια συγκριτική μελέτη των ανθρώπων που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς καφέ και εκείνων που μπορούν. Αποδείχθηκε ότι η δεύτερη ομάδα είχε ένα συγκεκριμένο σύνολο γονιδίων που έδειχνε πως απορροφάται η καφεΐνη πιο αργά. Αυτό σήμαινε ότι δεν αισθάνονται ιδιαίτερη ανάγκη να πίνουν σε τακτική βάση, προκειμένου να πάρουν μια δόση ενέργειας.

Μονογονιδιακή μορφή διαβήτη νέων (MODY)

Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται συνήθως μεταξύ των ηλικιωμένων. Αλλά μερικές φορές αυτό συμβαίνει σε παιδιά και εφήβους με ενεργό τρόπο ζωής. Ο συγκεκριμένος τύπος είναι γνωστός ως διαβήτης των νέων και εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης. Η κακή διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλει.

Αχρωματοψία από τη μητέρα

Η αδυναμία να γίνει διάκριση μεταξύ ορισμένων χρωμάτων είναι συχνά κάτι που ένα άτομο κληρονομεί μέσω των γονιδίων του. Το γονίδιο που την παράγει, συχνά κληρονομείται στους γιους από τις μητέρες τους. Κυρίως οι άνδρες πάσχουν από αχρωματοψία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο γενετικό τους υλικό, η έλλειψη του χρωμοσώματος Χ δεν αντισταθμίζεται. Αντιθέτως, οι γυναίκες έχουν ένα Χ χρωμόσωμα «έκτακτης ανάγκης» από τους πατέρες τους.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά το 5% των ενηλίκων έχει μειωμένη ικανότητα να αφομοιώσει τη λακτόζη. Για αυτό, ευθύνεται ένα συγκεκριμένο γονίδιο. Όταν ένα παιδί είναι ακόμη πολύ νέο και χρειάζεται γάλα για να επιβιώσει, το σώμα δημιουργεί ένα ένζυμο για την πέψη της λακτόζης. Καθώς το άτομο μεγαλώνει, μειώνεται η ικανότητά του να απορροφήσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν το γονίδιο για την ανοχή της λακτόζης, που σημαίνει ότι μπορούν να αφομοιώσουν το γάλα αποτελεσματικά χωρίς προβλήματα, σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ικανότητα οδήγησης αυτοκινήτου

Δεν έχει ο καθένας την έμφυτη ικανότητα να οδηγήσει αυτοκίνητο. Μπορείτε να μάθετε όλους τους κανόνες του δρόμου και να περάσετε τη δοκιμασία οδήγησης.

Ωστόσο, εάν έχετε ειδικά γονίδια που επηρεάζουν την ικανότητά σας να προσανατολιστείτε, την ταχύτητα των αντιδράσεων ή τη μνήμη σας, το να βρεθείτε πίσω από το τιμόνι μπορεί να είναι κακή ιδέα. Είναι πιο πιθανό να αποσπαστεί η προσοχή κατά την οδήγηση και ως εκ τούτου, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμπλακείτε σε ατύχημα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτά τα γονίδια βρίσκονται στο 30% του πληθυσμού.

Μυωπία

Η πιθανότητα ένα άτομο να έχει ή να αναπτύξει μυωπία είναι κληρονομική. Αν και οι δύο γονείς έχουν αυτό το πρόβλημα, τότε ο κίνδυνος του παιδιού να την εμφανίσει είναι γύρω στο 50%.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε μόνο τα γονίδια. Εκείνοι που ξοδεύουν λιγότερο χρόνο μπροστά από έναν υπολογιστή και αποφεύγουν να ζορίζουν υπερβολικά τα μάτια τους, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πάσχουν από μυωπία.

Δημοτικότητα

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά το μυστικό της δημοτικότητας ενός ατόμου είναι κρυμμένο στα γονίδιά του. Επιστήμονες του Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μετά από πολλά χρόνια επίπονης έρευνας. Πιστεύουν ότι από την αρχή της ύπαρξης της ανθρωπότητας, όσοι κατείχαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με πηγές τροφίμων ή κίνδυνους, ήταν στο επίκεντρο της προσοχής ως συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν τα γονίδιά τους στους απογόνους τους. Οι άνθρωποι που κληρονόμησαν τα γονίδια αυτά, είναι εκείνοι που είναι δημοφιλείς μεταξύ των συμμαθητών τους και που οι άλλοι άνθρωποι συχνά θέλουν να έχουν για φίλους

fumara
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top