Έθιμα: πώς επηρεάζουν την ψυχολογία μας

0
αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με τις ελληνικές ρίζες.

Εισαγωγικά

Εν γένει, ένα έθιμο αποτελεί το πλαίσιο αναφοράς όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν οι οικογενειακές παραδόσεις, που είναι συγκεκριμένες και ξεχωριστές για κάθε οικογένεια. Οι οικογενειακές παραδόσεις αποτελούν έναν συμβολικό τρόπο επικοινωνίας, ο οποίος συνεχίζεται συστηματικά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μέσα από τη σημασία και την επανάληψη τους, οι οικογενειακές παραδόσεις συνεισφέρουν σημαντικά στην διατήρηση της καλής και σταθερής ψυχολογίας όσο και στην διατήρηση της οικογενειακής ταυτότητας.

Οι παραδόσεις είναι πηγή δύναμης

Οι πιο ενωμένες και δυνατές οικογένειες είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα οικογενειακών τελετουργικών ή παραδόσεων. Στις οικογένειες αυτές τρώγοντας όλοι μαζί, διατηρώντας την πίστη, γιορτάζοντας, τα μέλη έρχονται πιο κοντά και δημιουργείται μια ενότητα. Ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές οι οικογενειακές παραδόσεις μπορεί να έχουν θετική επιρροή λειτουργώντας σαν άγκυρα στις αντίξοες συνθήκες.

Οι οικογενειακές παραδόσεις είναι πηγή ταυτότητας

Με το σύνθημα «είμαστε εδώ και θα τα κάνουμε όλα μαζί όπως πάντα», οι αξίες μοιράζονται και η αίσθηση του ότι κάποιος ανήκει κάπου επιτείνεται. Οι ενήλικοι θυμούνται τι έκαναν ως παιδιά και μεταφέρουν τις αναμνήσεις τους λεκτικά αλλά και πρακτικά συνεχίζοντας τις οικογενειακές παραδόσεις και διαμορφώνοντας έτσι το μέλλον. Ταυτόχρονα, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι οικογενειακές παραδόσεις προστατεύουν τα μέλη της οικογένειας από τη μοναξιά και την αβεβαιότητα που συχνά συνεπάγεται την απομάκρυνση από το πατρικό.

Οι παραδόσεις αποτελούν πηγή σύνδεσης ανάμεσα στις γενιές

Οι οικογενειακές παραδόσεις επιτελούν και έναν άλλο σημαντικό ρόλο: τη διατήρηση της οικογενειακής ιστορίας και τη διάνθιση της με περιστατικά από προηγούμενες γενιές που φέρνουν γέλια ή δάκρυα και συνεπώς τα μέλη της οικογένειας πιο κοντά. Μέσα στο πλαίσιο που προσφέρει το έθιμο κάθε τόπου, οι οικογενειακές παραδόσεις γίνονται αναμνήσεις αγάπης και επαναλαμβάνονται. Εξάλλου, διαιωνίζουν κάτι θετικό που προάγει την ψυχική υγεία.

Οι παραδόσεις επιτρέπουν στην οικογένεια να εξετάσει τον εαυτό της και τις συνήθειες της.

Οι παραδόσεις επιτελούν και διδακτική λειτουργία, μια που επιτρέπουν στην οικογένεια να μάθει περισσότερα πράγματα για τη ζωή και να επιφέρει τις δικές της βελτιώσεις. Μια διαχρονική ματιά στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον επιτρέπει στα μέλη μιας οικογένειας να χαρτογραφήσουν τις αλληλεπιδράσεις και τις συνήθειες τους ώστε να μπορούν να τις αποτιμήσουν. Ιδιαίτερα οι παραδόσεις που σχετίζονται με τις μεγάλες γιορτές αποτελούν ορόσημο για την οικογένεια και είναι δύσκολο να αλλάξουν, ακόμη και όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Οι παραδόσεις αποτελούν πηγή πίστης και νοήματος.

Οι περισσότερες οικογενειακές παραδόσεις σχετίζονται με τον εορτασμό κάποιας γιορτής, πράγμα το οποίο αποτελεί τον σύνδεσμο ανάμεσα στην πίστη και στην «εγκόσμια» εκδήλωσή της. Η πίστη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των οικογενειακών παραδόσεων, στην οποία βασίζεται και ο τρόπος δομής τους και το τι περιμένουν τα μέλη της οικογένειας τηρώντας κάθε έθιμο μέσα από αυτές.


Ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες Ελλήνων, όπως π.χ. αυτών της Διασποράς, οι οικογενειακές παραδόσεις έχουν ένα βαθύτερο νόημα αφού εμπλουτίζουν την ψυχή και αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με τις ελληνικές ρίζες. Επομένως, η τήρησή τους διατηρεί διαχρονικές αξίες και αποτελεί μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας αλλά και του προσωπικού νοήματος του ατόμου.

Μαριλένα Γιαννακοπούλου
maxmag
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top