Τα 5 «θα» του έρωτα

0
Γιατί όπως και να το κάνουμε έχει κι αυτό τη γλύκα του.

«Θα σε έχω στα πούπουλα» είπε και το έκανε (;). Κι εμείς καθημερινά υποσχόμαστε παρόμοια πράγματα στους αγαπημένους μας. Ότι δηλαδή θα τους φερόμαστε με τόση προσοχή όπως ταιριάζει σε βασιλείς και βασίλισσες και δίνουμε αντίστοιχες υποσχέσεις στους έρωτές μας, σχεδόν τόσο αβίαστα όσο αναπνέουμε. Ποια είναι τα «θα» τα δικά μας στην αγάπη; Γιατί για «Τα Ρ του Έρωτα» έχει μιλήσει τόσο όμορφα ο αγαπημένος μας Ελύτης.

1. «Θα σ’ αγαπώ για πάντα»

Ειδικά στα πρώτα σ’ αγαπώ η υπόσχεση για παντοτινή αγάπη είναι ανώριμη, αν όχι αφελής. Όλοι οι ερωτευμένοι λένε μια τέτοια φράση κι αυτόματα η καρδιά του άλλου τους μισού σκιρτά ή πιέζεται χωρίς προηγούμενο καθώς νιώθει το βάρος της ανταπόδοσης. Κι όσο αβίαστα ξεστομίζεις μεγάλες κουβέντες που αφορούν έναν χρόνο που δεν τελειώνει, άλλο τόσο εύκολα τις παίρνεις πίσω όταν δεις πως ο χρόνος όντως είναι περατός τελικά. Μα μια δήλωση αγάπης, αν κι αφελής, όταν λέγεται για εκείνη τη στιγμή ζει μέσα στην αιωνιότητά της κι όντως την πιστεύει αυτός που τη λέει.

2. «Θα είμαι δίπλα σου»

Στήριγμα γερό λέει ότι θα είναι και θέλει να είναι ο ερωτευμένος για τον άνθρωπό του. Και γίνεται, για όσο φυσικά κρατά ο έρωτάς τους. Γιατί σαν χαθεί ο έρωτας, χάνεται συχνά και η σύνδεση μεταξύ τους. Αν όμως τα θεμέλια της αγάπης τους ήταν γερά, θα στηρίζουν ο ένας τον άλλο μέχρι ο έρωτας να τους ξαναχτυπήσει την πόρτα. Αυτή τη φορά σε άλλο μέρος, με άλλα ρούχα κι άλλες υποσχέσεις, που θα πουν τα χείλη ξανά.

3. «Θα σε αποδέχομαι»

Υποσχέσεις για άνευ όρων αποδοχή δε συνοδεύονται από χρόνο μέλλοντα χωρίς από δίπλα να υπάρχει μια αμφιβολία. Κι αυτό γιατί αν αποδέχεσαι, το κάνεις στο παρόν. Κι αφού όλα αλλάζουν, μόνο το παρόν μπορείς να αποδέχεσαι και μέσα σ’ αυτό και τον άνθρωπό σου. Αλλιώς δίνεις διαπιστεύσεις που πάνω κάτω ούτε εσύ γνωρίζεις κατά πόσο μπορείς να στηρίξεις.

4. «Θα φροντίσω να μη σου λείψει τίποτα»

Κι όντως η προσπάθεια είναι εκεί και κρύβει σχεδόν μια γονική ανάγκη. Καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ευχαριστήσει ο ερωτευμένος και να προστατεύσει κι αυτό κρύβει και το κίνητρο του «κερδίζω τον ανταγωνισμό» που ίσως εμφανιστεί. Θέλει να πραγματοποιήσει κάθε επιθυμία πριν ακόμα την εκφράσει ο άνθρωπός του καμιά φορά δρώντας κατά μόνας και βιαστικά. Σαν το μαγικό τζίνι έρχεται και κάνει το ταίρι του να νιώθει πως ό,τι ζητήσει θα το έχει. Έτσι, μέσα από τη δική του ευχαρίστηση αντλεί κι εκείνος ικανοποίηση, αντλεί κι εκείνος δύναμη. Άλλωστε ο έρωτας είναι απόλυτα εγωιστής μέσα στην ανιδιοτέλειά του.

5. «Θα κάνω τα πάντα για τη σχέση μας»

Για όσο κρατάει ο έρωτας, οι ερωτευμένοι πασχίζουν να μείνουν ενωμένοι παρά τα εξωτερικά εμπόδια. Καμιά φορά είναι τόσο ριγμένοι στον αγώνα διατήρησης του έρωτά τους, που παλεύουν για το αίσθημα και την αίγλη αντί για τον άνθρωπό τους. Κι ίσως αυτή η υπόσχεση να έχει περισσότερη βάση στα πλαίσια αυτού που λέμε προτεραιότητα, καθώς έχεις ανάγκη να διατηρήσεις μια θέση υψηλά, αν όχι την πρώτη, για όλα όσα επένδυσες συναισθηματικά για τον έρωτά σου.

Να σημειώσουμε εδώ ότι όλα αυτά τα «θα» τις περισσότερες φορές που ειπώθηκαν δεν ήταν ψεύτικα. Τη στιγμή που λέχθηκαν μπορεί να ήταν μια βεβαιότητα γι’ αυτόν που τα ξεστόμιζε. Με τον καιρό αναπροσαρμόστηκαν, άλλαξαν ή χάθηκαν όπως ακριβώς και η σχέση των εμπλεκομένων. Αν η σχέση ωστόσο ήταν όμορφη, όμως ο έρωτας πέρασε, κάποια «θα» δεν παρέμειναν «θα», αλλά μεταμορφώθηκαν από «θα είμαι δίπλα σου» σε «είμαι δίπλα σου». Κι αυτή η μετάβαση στο παρόν δεν ειπώθηκε, μόνο φάνηκε στην πράξη.


Γιατί οι σχέσεις έτσι είναι, μεταμορφώνουν και μεταμορφώνονται, αναπτύσσουν κι αναπτύσσονται ώστε να γίνεται το καλύτερο και για τους δύο. Ας φροντίσουμε τα «θα» μας να εξαλείφονται και να μένει μόνο το υπόλοιπο, αν θέλουμε οι σχέσεις να περνάνε σε άλλο επίπεδο. Αν όχι, ας παραμείνουν οι υποσχέσεις υποσχέσεις και τα «θα» «θα». Γιατί όπως και να το κάνουμε έχει κι αυτό τη γλύκα του. Εξάλλου «Η υπόσχεση που δόθηκε ήταν μια αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε είναι μια αναγκαιότητα του παρόντος». (Νικολό Μακιαβέλι)

Εύη Λεγάτου
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top