5 διλήμματα περί σχέσεων που θα δυσκολευτείς να απαντήσεις

0
πέντε σχεσιακά ερωτήματα που τίθενται.

Πόσες φορές έχουμε έρθει αντιμέτωποι με διλήμματα στην καθημερινότητά μας; Κάποιες φορές για κάτι απλό, όπως μια αγορά, και άλλες για πιο σοβαρά ζητήματα, όπως θέματα καριέρας. Υπάρχουν και τα φαινομενικά απλά διλήμματα που στην προσπάθεια να απαντηθούν αποδεικνύονται περίπλοκα. Στην προκειμένη θα αναλύσουμε πέντε σχεσιακά ερωτήματα που τίθενται σε πλαίσια χαλαρής συζήτησης ή σε παιχνίδια με την παρέα και παρ’ όλο που μοιάζουν απλά, χρειάζεται να εξετάσεις και τις δύο πλευρές για να καταλήξεις σε κάποια απάντηση.

1. Συγκατοίκηση από νωρίς ή σε μεταγενέστερα στάδια;

Η συγκατοίκηση, έστω και περιστασιακή, αποτελεί «σχολείο» της σχέσης. Ακόμα κι αν γνωρίζεις τον άλλον δέκα χρόνια μπορεί να μην τον μάθεις τόσο καλά όσο σε μια βδομάδα κοινού βίου. Βλέπεις το ταίρι σε εντελώς χαλαρή κατάσταση αλλά και σε στιγμές έντασης και για πολλά ζευγάρια η συγκατοίκηση αποτελεί κομβικό σημείο που μπορεί να σημάνει ακόμα και τον χωρισμό. Επομένως, να κάνεις το βήμα όταν έχει περάσει αρκετός καιρός ή νωρίτερα για να μη χάνεις χρόνο και να τσεκάρεις τις αντοχές σας;

2. Να προσφέρεις ή να λαμβάνεις δώρα;

Πρόκειται για υποκειμενικό ζήτημα και διαφέρει ανάλογα με τον χαρακτήρα του καθενός και τα συναισθήματα που θρέφει για το άλλο πρόσωπο. Σε ποιον δεν αρέσουν άλλωστε τα δώρα; Σίγουρα σε μια σχέση με δυνατά αισθήματα το να δίνεις στον άλλον κάτι που ξέρεις ότι θα λατρέψει και πως θα τον κάνει χαρούμενο, σου προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση. Από την άλλη βέβαια, είναι συναρπαστικό να γνωρίζεις ότι ο σύντροφός σου αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια για μια τέτοια κίνηση.

3. Να χωρίσεις ή να σε χωρίσουν;

Η αλλιώς να πληγώσεις ή να πληγωθείς; Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές θα πληγωθείς και στις δύο περιπτώσεις, οπότε η απάντηση προκύπτει βάσει προσωπικής προτίμησης. Θα λέγαμε ότι δε βασίζεται τόσο στις πεποιθήσεις όσο στα συναισθήματα και κυρίως στις εμπειρίες και τα βιώματα που έχουν στιγματίσει το παρελθόν του καθενός.

4. Ποιος θα εκδηλωθεί πρώτος;

Όχι απαραίτητα για εκδήλωση αγάπης αλλά έστω για εξομολόγηση ενδιαφέροντος. Ποιος θα πλησιάσει τον άλλον πρώτος, ποιος θα είναι ξεκάθαρος συναισθηματικά; Αυτό είναι συνήθως θέμα οπτικής γωνίας, καθώς και του πόσο ανοιχτός είναι ο καθένας. Πολλοί δυσκολεύονται να εκφραστούν και να καταθέσουν τα αισθήματά τους επειδή φοβούνται την απόρριψη. Οι πιο ενθουσιώδεις τύποι είναι συχνά πιο διαχυτικοί και έτοιμοι να εκδηλώσουν την έλξη τους για τον άλλον. Βέβαια δεν είναι σπάνιο αυτοί που ενθουσιάζονται εύκολα να ξενερώνουν με τον ίδιο ρυθμό.

5. Να απατήσεις ή να σε απατήσουν;

Σίγουρα αν μπορούσαμε δε θα επιλέγαμε κανένα απ’ τα δύο. Αλλά είναι δίλημμα και εξ ορισμού πρέπει να διαλέξεις. Πρόκειται για ένα ηθικό ζήτημα που πολλοί συνδέουν και δικαιολογούν με τάσεις εκδίκησης ή απωθημένα. Και στις δύο εκδοχές κάποιος «πέφτει από τα σύννεφα», μένει πληγωμένος και μετανιωμένος. Συχνά και οι δύο.


Μέσα από τέτοια ζόρικα διλήμματα-ερωτήματα που μπορεί να τεθούν από φιλαράκια σου μπορείς να κοιτάξεις λίγο βαθύτερα στις απόψεις σου, να εξετάσεις τις γνώμες των φίλων σου και να κρίνεις τις επιλογές σου. Μπορείς επίσης να κάνεις τη δική σου ενδοσκόπηση στις εμπειρίες σου και να καταλάβεις ότι ίσως κρατάς κάποια γεγονότα πιο σφιχτά στον συναισθηματικό σου κόσμο από όσο σου κάνει καλό. Μερικές φορές πάνω στις χαλαρές και ξέγνοιαστες στιγμές γίνονται οι μεγαλύτερες συνειδητοποιήσεις.

Ιωάννα Μ.
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top