5 παγίδες που πέφτεις με τα μούτρα στην αρχή της σχέσης

0
κουβαλάς και τις παγίδες σου.

Συναντηθήκατε, φλερτάρατε, φιληθήκατε και τώρα αρχίζει το πανηγύρι· μαζί με τον ενθουσιασμό, κουβαλάς και τις παγίδες σου. Αναρωτιέσαι ποιες είναι αυτές; Να δούμε τι κάνουμε συνήθως στην αρχή μιας σχέσης, μήπως κι αυτή τη φορά η ταινία δεν εξελιχθεί σε θρίλερ αλλά σε ρομαντική κομεντί.

Παγίδα 1. Μια μίνι συνέντευξη

Πολλές φορές το πρώτο διάστημα που γνωρίζουμε και εμπλεκόμαστε συναισθηματικά με έναν άνθρωπο, έχουμε ένα ποίημα που λέμε, ένα αφήγημα για να παρουσιάσουμε τον εξιδανικευμένο εαυτό μας. Είναι ο νόμος της άγριας ζούγκλας. Επιδεικνύουμε τα προσόντα μας, αναλύουμε κατορθώματα. Γενικά μιλάμε και φερόμαστε σαν να είμαστε σε συνέντευξη για δουλειά και προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε. Αρκετές φορές στην προσπάθεια να φανούμε αρεστοί, μεγεθύνουμε, μεγαλοποιούμε και ίσως προσθέτουμε και ψευδή στοιχεία.

Θυμάμαι μια περιγραφή γνωστού μου. Ένας υποψήφιος πάει για συνέντευξη σε ρεσεψιόν ξενοδοχείου, η οποία απαιτούσε εξαιρετική γνώση 4 ξένων γλωσσών. Ο υποψήφιος εάν και υποστήριζε ότι ξέρει και τις 4 γλώσσες, τελικά σε ένα σύντομο τεστ φάνηκε ότι δεν ξέρει καμία. Το ελάχιστο που αντιλαμβάνεται κάνεις μετά από αυτή τη συμπεριφορά είναι η ανειλικρίνεια. Άρα δε θα προσληφθεί σε καμία περίπτωση. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη σχέση, Εάν δεν ξέρεις να βράζεις ούτε αυγό, μην τάζεις μουσακά και καραμελωμένα φιλέτα αγριογούρουνου. Εάν με το ζόρι κάνεις το γύρο του τετραγώνου με τα πόδια, μην υποστηρίζεις ότι έχεις τρέξει Μαραθώνιο. Ειλικρίνεια. Κι ας μην εντυπωσιάσεις με τα κατορθώματά σου, θα είσαι αληθινός και θα μπορείς να το στηρίξεις σε όλη την πορεία.

Παγίδα 2. Σχέδια για την επόμενη πεντηκονταετία

Έχεις μεγάλο ενθουσιασμό, ξεκινάς την ονειροπόληση, κάνεις σχέδια. Αυτό είναι πολύ όμορφο και υγιές. Αρκεί μαζί με τον ενθουσιασμό αυτόν να έχεις για παρέα και λίγη λογική. Λίγη. Συλλέγεις στοιχεία από κάθε κουβέντα, παρατηρείς τον χώρο του άλλου, ρωτάς για την οικογένεια του. Κάνεις υπολογισμούς για την κοινή σας ζωή για τα επόμενα τουλάχιστον πενήντα χρόνια. Βρίσκεις ακόμα και τα σημεία που μπορεί να έχετε πρόβλημα. Όλο αυτό χωρίς να το καταλαβαίνεις, δημιουργεί πίεση τόσο σε σένα, όσο και στη σχέση σου. Αυτή η πίεση φαίνεται ασυναίσθητα, στη συμπεριφορά σου, στις αντιδράσεις σου. Αυτή η πίεση και αγωνία για την εξέλιξη της σχέσης, με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε υπερβολές στα λόγια, στις κινήσεις σου, πνίγει τον άλλο και συνήθως σε κάνει να λειτουργείς με υπερβολικό συναισθηματισμό, αναντίστοιχο με το πόσο λίγο γνωρίζεστε. Ηρέμησε και ο χρόνος θα δείξει. Απόλαυσε την κάθε φάση της σχέσης και μην κάνεις προβολή στο μέλλον. Είστε μαζί δύο μέρες.

Παγίδα 3. Γίνεσαι χάκερ

«Κάνε με add», λες ενώ ήδη ξέρεις το προφίλ του άλλου, το οποίο έντεχνα έχεις εκμαιεύσει σε διάφορες σκόρπιες συζητήσεις. Και ξεκινάει η αποστολή σου. Δεν το θέλεις, αλλά σου βγαίνει αυτόματα. Ψάχνεις τα like, τα συγκρίνεις με τις καρδούλες. Βλέπεις αναλυτικά το προφίλ από τότε που γεννήθηκε. Οι φωτογραφίες περνούν από το ψυχολογική εκτίμηση και φυσικά μπαίνουν σε ειδικό φάκελο, όσοι και όσες έχουν πατήσει καρδούλα. Φυσικά τα σχόλια αναλύονται σε ξεχωριστό υποφάκελο. Ανοίγεις τα προφίλ των φίλων. Συγκρίνεις τις δημοσιεύσεις μεταξύ τους. Κάνεις μια στατιστική καταγραφή, βγάζεις ποσοστά, τα περνάς και στο SPSS, να έχεις και την επιβεβαίωση. Η τεράστια παγίδα του χάκερ που κρύβεις μέσα σου έχει στηθεί και έχεις πέσει ήδη μέσα. Γιατί;

Γιατί θα φας άπειρο χρόνο από τη ζωή σου, αναζητώντας το προφίλ και τις όποιες διασυνδέσεις μεταξύ των προσώπων, ενώ πρέπει όντως να περάσεις τα στοιχεία στο SPSS για την εργασία σου, η οποία περιμένει εδώ και 5 μέρες. Θα καταλήξεις σε κάποιους πιθανούς πρώην συντρόφους και τι θα καταλάβεις; Ωραία, είχε πρώην. Το ξέραμε. Ναι, είχε ζωή πριν από σένα. Λοιπόν μην το ξεκινάς έτσι, ιδανικά μη γίνεται ποτέ φίλοι στα social, θα σε γλιτώσει από μεγάλη φθορά, σίγουρες παρεξηγήσεις και κατασκοπικά σενάρια, τα οποία κατά 80% θα είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η αληθινή ζωή πολύ σύντομα θα δείξει ό, τι αξίζει να δεις και να εκτιμήσεις, για βγάλεις τα όποια πραγματικά συμπεράσματα.

Παγίδα 4. Μεγάλες προσδοκίες

Μηνύματα, τηλέφωνα, συναντήσεις, τα θες όλα σε υπερβολικό βαθμό και από την πρώτη στιγμή. Εκεί στις μεγάλες προσδοκίες κρύβονται οι πιο μεγάλες παγίδες. Παρορμητισμός και ενθουσιασμός, είναι όμορφα στοιχεία στην αρχή της σχέσης, μπορούν εύκολα να σε κάνουν να περιμένεις πολλά από τον άλλον, ο οποίος είναι σε άλλους ρυθμούς, πιθανόν έχει το καθημερινό πρόγραμμα, ζωή και δουλειά πέρα από εσένα. Όλα θα γίνουν στον σωστό χρόνο και στη σωστή αναλογία αρκεί να μην έχεις και καλλιεργείς μεγάλες προσδοκίες. Άσε κι ένα χρόνο προσαρμογής να κλείσουν παλιές υποθέσεις και γνωριμίες. Είναι ρεαλιστικό. Κάνε σύμμαχο το τώρα και τα όσα ζείτε και μοιράζεστε, δώσε σημασία εκεί και άσε τα πολλά μελλοντικά. Όλα φαίνονται στον σωστό χρόνο και θα τα δεις ρεαλιστικά σύντομα.

Παγίδα 5. Βγάζεις τα άπλυτά σου στη φόρα

Το άλλο άκρο της παγίδας ν. 1, είναι η παγίδα ν. 5. Αναλύεις όλο το παρελθόν, τις πρώην σχέσεις με υπερβολή με χαρακτηρισμούς, με δράματα, κυλάει και ένα δάκρυ την ώρα που τα διηγείσαι. Ξεμπροστιάζεις την οικογένειά σου, διαμαρτύρεσαι για όσους σου φέρθηκαν άδικα και σε πλήγωσαν. Το πώς μιλάς και εκφράζεσαι για τους άλλους δείχνει πολλά και για σένα και αυτομάτως ο άλλος καταλαβαίνει πώς μπορείς να εκφραστείς και γι’ αυτόν. Άσε που βγάζει συμπεράσματα χωρίς να το θέλει και να κάνει αναλογίες και με τη δικιά σας σχέση. Μην δίνεις υπερβολικές πληροφορίες για όλη σου τη ζωή, χωρίς να σου ζητηθεί. Ένα ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση, χωρίς να είσαι ανειλικρινής, φίλτραρε τι πρέπει να ακουστεί και με ποιον τρόπο.

Αιμιλία Λυμπέρη
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top