5 λόγοι που το επόμενο εισιτήριό σου πρέπει να είναι για Κούβα

0
το ομορφότερο δώρο που θα κάνεις στον εαυτό σου.

Πολλές σκέψεις γεμίζουν το μυαλό μας όταν αναφερόμαστε στο νησί της Κούβας. Ο εθνικός της ήρωας, ο Ερνέστο Τσεκεβάρα, ο ξακουστός καπνός της, το ρούμι, τα χρωματιστά κτίρια, η ζωντάνια της πόλης και τα ρετρό κονβέρτιμπλ αυτοκίνητα έχουν φροντίσει έτσι ώστε η φήμη της να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και καθιστούν την Κούβα έναν προορισμό όνειρο για πολλούς. Εκτός από αυτά, η μαγεία ενός τροπικού νησιού της Καραϊβικής, με τις χρυσές αμμουδιές και τα υπέροχα mojito προσθέτουν κι άλλους λόγους επίσκεψης.

Πέρα όμως από τα όσα καινούργια θα αντικρίσουν τα μάτια σου, η Κούβα κρύβει μικρούς κρυμμένους θησαυρούς που θα σε κάνουν να την ερωτευτείς ακόμη περισσότερο απ’ όσο φαντάζεσαι. Όλη η χώρα είναι ένα συνονθύλευμα παλιού και καινούργιου δομημένο με τέτοιο τρόπο που μόνο όμορφο μοιάζει. Κάποια κομμάτια της μοιάζουν λες και ξεχάστηκαν μέσα στις δεκαετίες ενώ κάποια άλλα ανακαινισμένα και καινούργια διακοσμούν τις γωνιές της. Ο κόσμος της χώρας είναι ακόμη αγνός, κάτι που μοιάζει τόσο αντίθετο με τη δική μας πραγματικότητα κι έτσι η κουλτούρα της κατάφερε να παραμείνει αναλλοίωτη μέσα στα χρόνια.

Σκοπός του άρθρου δεν είναι να υποδείξει όσα μπορείς να κάνεις στην Κούβα, πού θα πιεις το καλύτερο ρούμι ή πού θα αγοράσεις τον καλύτερο καπνό. Γι’ αυτά άλλωστε μπορείς να απευθυνθείς στο google. Σκοπός του άρθρου είναι να σου δείξει γιατί η επαφή με έναν πολιτισμό που παρέμεινε περίπου 60 χρόνια πίσω από τη δική μας ανάπτυξη και πορεία θα αποτελέσει το ομορφότερο δώρο που θα κάνεις στον εαυτό σου.

1. Ελεύθερα πνεύματα

Οι άνθρωποι δεν ξέχασαν να είναι Άνθρωποι. Ένας κατά γενική ομολογία φτωχός λαός που όμως δεν ξέχασε να είναι χαρούμενος. Γιατί η ευτυχία δε βρίσκεται στα ρούχα που φορούν αλλά στο πνεύμα τους. Βλέπεις, ίσως τελικά το εμπάργκο που τους επιβλήθηκε τους ανάγκασε να ανακαλύψουν τον αληθινό πλούτο. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που χορεύουν στους δρόμους, που παίζουν μουσική και τραγουδάνε. Υπάρχουν άνθρωποι που σου χαμογελάνε στον δρόμο, που θέλουν να σε εξυπηρετήσουν όσο καλύτερα μπορούν, που θέλουν να σε βοηθήσουν χωρίς αντάλλαγμα. Υπάρχουν άνθρωποι που δε θα βρεις καμία κοινή γλώσσα επικοινωνίας μαζί τους, μα η ζεστασιά στα μάτια τους είναι ο πιο διεθνής τρόπος επικοινωνίας. Πολλές φορές καθώς σε κοιτάνε απορείς τι σκέφτονται. Ίσως και να σε θαυμάζουν, εσένα τον τουρίστα. Όχι απαραίτητα γιατί είσαι πιο ακριβά ντυμένος αλλά γιατί είσαι διαφορετικός. Εσένα, τον τουρίστα, με τα sneakers, το καινούργιο σου jean και το αθλητικό σου καπέλο που ταξίδεψε από τα πέρατα του κόσμου για να τους επισκεφτείς. Ίσως προσπαθήσουν να «εξαγοράσουν» το καπέλο σου με κάποιο αντάλλαγμα. Μη φοβηθείς, χάρισέ το. Η χαρά τους θα είναι τόσο μεγάλη και ο δικός σου κόπος τόσο μικρός. Βλέπεις, σκοπός τους είναι να έρθουν πιο κοντά σου. Να πάρουν κι αυτοί μια γεύση από τον έξω κόσμο.

2. Η πραγματική ζωή της Κούβας

Μην κλείσεις δωμάτιο σε ξενοδοχείο. Ζήσε την πραγματική ζωή της Κούβας. Προτίμησε να μείνεις στο σπίτι κάποιου ντόπιου. Αυτό αποτελεί άλλωστε έναν από τους πιο διαδεδομένους τρόπους διαμονής στην Κούβα. Έτσι κι αλλιώς το ταξίδι σου αυτό αποτελεί βουτιά σε καινούργιες εμπειρίες. Μην το φοβηθείς και βούτα στα βαθιά λοιπόν. Μένοντας στο σπίτι κάποιου ντόπιου, τρώγοντας τα μαγειρευτά δικά του φαγητά, γνωρίζοντας την οικογένειά του, παίρνεις μια γεύση εφ’ όλης της ύλης από τη φιλοξενία του λαού, τα ήθη κι έθιμά τους. Αν είσαι λίγο μεγαλύτερος, θα θυμηθείς ξανά πώς είναι όταν τα παιδιά έπαιζαν ακόμη στους δρόμους με μια σκασμένη μπάλα και πώς ήταν η εποχή πριν να αποκτήσουμε όλοι κινητά και tablets.

3. Ποιο ίντερνετ;

Το wifi δεν πιάνει παντού και φυσικά δεν είναι δωρεάν. Στην πρωτεύουσα, wifi έχουν τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και οι πλατείες και για να μπορέσεις να συνδεθείς πρέπει να αγοράσεις κάρτες περιορισμένης διάρκειας. Το ταξίδι σου αυτό αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία γι’ αυτή την αποτοξίνωση από το κινητό που καιρό έλεγες πως θες να κάνεις. Παράλληλα, αποτελεί και μια υπενθύμιση πώς ζούσαμε τη ζωή μας πριν το συνεχόμενο scroλλάρισμα. Θα ξαναθυμηθείς τι σημαίνει να διαβάζεις χάρτες, να ρωτάς περαστικούς και το πιο ουσιαστικό, να απολαμβάνεις τη διαδρομή όσο θα απολαύσεις και τον προορισμό. Θα ξαναθυμηθείς πώς είναι να έρχεσαι πραγματικά κοντά με τους ανθρώπους. Αφού κανένα καινούργιο notification δε θα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου από πραγματική στιγμή την οποία ζεις.

4. Σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη

Μη μείνεις μόνο στην Havana. Ταξίδεψε και σε άλλες πόλεις, μικρότερες, όπως το Trinidad, τη Santa Clara, και το Sienfuego. Πήγαινε βόλτα με τα άλογα, επισκέψου το ωραιότερο κλαμπ της ζωής σου που βρίσκεται κάτω, βαθιά στην ωραιότερη σπηλιά της Κουβάς. Όσο πιο βαθιά θα ταξιδέψεις στην Κούβα τόσο πιο πολύ θα την ερωτευτείς γιατί θα ανακαλύψεις ότι κάτι, για να είναι όμορφο, αρκεί να είναι αυθεντικό κι όχι καινούργιο. Θα μπεις κι εσύ στους ρυθμούς που κινείται η χώρα σιγά σιγά. Θα χαλαρώσεις και θα αφεθείς, λες κι ο χρόνος δεν κυλάει το ίδιο σε όλα τα μέρη του κόσμου. Θα ανακαλύψεις πως η πόλη δεν έχει βοή αλλά έχει ρυθμό που θα σε συνεπάρει και θα τον ακολουθείς κι εσύ. Από κάπου θα ακούγεται ένα τραγούδι, κάποιος θα παίζει μουσική, κάπου κάποιοι θα χορεύουν κι ας είναι ξυπόλητοι. Τα «πρέπει» εκεί, έχουν άλλη βάση , είναι λιγότερα και πιο ουσιαστικά.

5. Λίγη φαντασία

Κανείς δε βιάζεται, κανείς δε μοιάζει αγχωμένος, κανείς δεν είναι σε αγώνα δρόμου με τη ζωή του. Και παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι παλεύουν για τα προς το ζην, όχι για το πλεόνασμά τους. Αυτό που θα σου κάνει περισσότερη εντύπωση είναι η ευρηματικότητα που έχουν ως λαός όσο αφορά τη στέγαση των δικών τους επιχειρήσεων και σπιτιών. Βλέπεις, όταν λείπει η πρώτη ύλη το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη φαντασία. Υπάρχουν υπαίθριες επιχειρήσεις, καταστήματα το ένα μέσα στο άλλο, κινητές επιχειρήσεις ή πάνω σε ποδήλατα. Κάπου εκεί, θα σταματήσεις κι εσύ να βρίσκεις δικαιολογίες όπως «οι δουλείες δεν πάνε καλά, δεν έχω γραφείο». Ούτε αυτοί έχουν, ξέρεις. Τα εμπάργκο που υποβλήθηκαν τούς ανάγκασαν να βρουν γραφείο, να στήσουν κομμωτήριο, κουρείο, καφετέρια μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Γιατί έπρεπε να δουλέψουν και δεν είχαν χώρο να στεγάσουν την επιχείρησή τους. Κι όμως, το κεφάλι δεν το έσκυψαν ποτέ.


Κάπου μέσα στη γενικότερη εξέλιξή μας ως άνθρωποι ξεχνάμε τις βάσεις μας, την ευγένεια, την ανθρωπιά και τη βασική μας ανάγκη για μια όμορφη και ουσιαστική ζωή. Αυτό τα ταξίδι, σε έναν τέτοιο πολιτισμό, σε βοηθά να αφουγκραστείς μέσα σου, να (ξανά) ανακαλύψεις τις βασικότερές σου προτεραιότητες και ν’ απαλλαγείς από τον «θόρυβο» της σύγχρονης ζωής. Η Κούβα είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, ένα ταξίδι σε έναν κόσμο που γνώρισες μόνο μέσα από ταινίες και βιβλία. Τελικά, θα το δεις κι εσύ, η τεχνολογική εξέλιξη και ο πλούτος, δεν εξελίσσουν παράλληλα και την ψυχή μας. Φεύγοντας από εκεί, θα σιγοτραγουδάς κι εσύ «half of my heart is in Havana».

Χριστίνα Τρακοσιή
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top