10 καθημερινές καταστάσεις που η σιωπή είναι χρυσός

0

Λένε πως η σιωπή είναι χρυσός. Αυτή η φράση αν και χιλιοειπωμένη κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Η σιωπή μεταξύ άλλων μπορεί να δηλώνει οικειότητα, αποδοκιμασία ή ακόμη και σεβασμό σε κάποιους πολιτισμούς ενώ το πώς την εκλαμβάνει κανείς έχει να κάνει με την κουλτούρα και τα βιώματά του. Παρακάτω παραθέτουμε δέκα καθημερινές καταστάσεις στις οποίες η σιωπή μπορεί να αποδειχθεί χρυσός!

1. Όταν θέλεις να αποφύγεις μια σύγκρουση

Πολλές φορές ίσως έχεις αναρωτηθεί ποιος είναι ο πυρήνας των συγκρούσεων στη ζωή σου -είτε πρόκειται για επαγγελματικά είτε για προσωπικά θέματα. Αν ανατρέξεις στα γεγονότα που οδήγησαν σε μια σύγκρουση, τις περισσότερες φορές καταλαβαίνεις πως συνήθως φταίνε περισσότερο όσα είπες παρά όσα έκανες. Αν είχες επιλέξει τον δρόμο της σιωπής έστω και για λίγα λεπτά, τίποτα από αυτά δε θα είχε συμβεί και το ξέρεις καλά.

2. Όταν δε γνωρίζεις τη σωστή απάντηση

Ακόμη και αν τα περισσότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο αλλά γκρι, δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθεις πως δε γνωρίζεις τη σωστή απάντηση. Είτε πρόκειται για έναν φίλο που ζητά τη γνώμη σου είτε για μια σημαντική τοποθέτηση σε εταιρική συνάντηση είναι καλύτερα να αποφεύγεις να μιλήσεις όταν δεν είσαι σίγουρος για την ορθότητα όσων σκέφτεσαι.

3. Για να κρατήσεις κάποια πράγματα αποκλειστικά δικά σου

Σίγουρα σου έχει τύχει κάποιες φορές στη ζωή σου να μην είσαι σε αποκαλυπτική διάθεση ή ακόμη και να μη νιώθεις άνετα να ανοιχτείς σε κάποια άτομα. Στις περιπτώσεις αυτές ίσως το ένστικτό σου σε προειδοποιεί να μη δείξεις εμπιστοσύνη και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το ακούσεις και να σωπάσεις.

4. Για να μην εκθέσεις

Όταν θίγονται ευαίσθητα προσωπικά ζητήματα και εσύ είσαι παρών, ξέρεις καλά μέσα σου πως ό,τι και αν απαντήσεις, τα λεγόμενά σου μπορεί να προδώσουν κάποιον άλλο. Προτιμάς λοιπόν στις δύσκολες αυτές καταστάσεις να παραμείνεις σιωπηλός απ’ το να φέρεις κάποιον σε δύσκολη θέση.

5. Για να μην πληγώσεις τον άνθρωπο που αγαπάς

Ο άνθρωπός μας έχει το δικαίωμα να κάνει λάθη, τα οποία πολλές φορές αναγνωρίζουμε εμείς πρώτοι. Στις περιπτώσεις αυτές όμως γνωρίζοντας τη βαρύτητα που έχουν τα λόγια μας για το ταίρι, είναι καλύτερα να μη μιλήσουμε προκειμένου να του δώσουμε την ευκαιρία να αναγνωρίσει τυχόν λάθη που έχει κάνει χωρίς να νιώσει πως πέφτει στα μάτια μας.

6. Για να μην ασκήσεις αρνητική κριτική

Σίγουρα μας είναι πιο εύκολο να εντοπίζουμε τα λάθη των άλλων και ως παρατηρητές στις υποθέσεις τρίτων να βλέπουμε πιο καθαρά κάποια πράγματα. Ωστόσο, οι άνθρωποι πολλές φορές δεν είναι σε θέση να δεχτούν την αρνητική κριτική ακόμη και αν είναι καλοπροαίρετη. Στην περίπτωση αυτή και προκειμένου να αποφύγουμε περιττές εντάσεις με τα άτομα του περιβάλλοντός μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι απλώς να κρατήσουμε τη γνώμη μας για τον εαυτό μας.

7. Όταν θέλεις να βρεις τον εαυτό σου

Πολλές φορές ίσως νιώθεις πως χάνεις τον εαυτό σου και δεν μπορείς να διαχειριστείς το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. Στις περιπτώσεις αυτές το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βυθιστείς στη σιωπή σου και να διαλογιστείς. Λίγα λεπτά σιωπηλού διαλογισμού στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας είναι ικανά να σου δώσουν δύναμη να αντιμετωπίσεις όσα σε δυσκολεύουν.

8. Όταν ο συνομιλητής σου πρόκειται να σε επηρεάσει αρνητικά

Σίγουρα γνωρίζεις κάποια άτομα που έχουν ένα αρνητικό σχόλιο για ό,τι λες και κάνεις -είτε συνειδητά είτε χωρίς να το καταλαβαίνουν- και δυστυχώς δεν μπορείς να τα αποφεύγεις πάντα. Ξέρεις καλά πως μαζί τους είναι καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς. Οπότε όταν νιώθεις πως οποιαδήποτε απάντηση και αν δώσεις θα είναι βούτυρο στο ψωμί τους, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μη μιλήσεις καθόλου.

9. Όταν δε θέλεις να πάρεις θέση

Σε διαφωνίες μεταξύ φίλων, αψιμαχίες στη δουλειά και γενικότερη ασυμφωνία χαρακτήρων ανάμεσα στα άτομα που μας περιβάλλουν, ο καλύτερος τρόπος για να μείνουμε ουδέτεροι και να μη μας πάρει και εμάς η μπάλα και βρεθούμε ξαφνικά μπλεγμένοι είναι να σωπάσουμε και να τους αφήσουμε να τα βρουν μόνοι τους.

10. Όταν θέλεις να εκφράσεις τη δυσαρέσκειά σου

Πολλές φορές ένα έντονο βλέμμα σε συνδυασμό με μια παγερή σιωπή είναι αυτό που χρειάζεται για να βάλουμε κάποιον στη θέση του. Η σιωπή μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να υπενθυμίσεις σε κάποιους τα όριά τους αλλά και ποιες συμπεριφορές δεν είσαι διατεθειμένος να ανεχτείς.


Πολλές είναι οι έννοιες που μπορεί να πάρει η σιωπή ενώ το να την κατακτήσεις και να μπορέσεις να τη χρησιμοποιείς προς όφελός σου σε δύσκολες καταστάσεις μπορεί να σου πάρει χρόνια. Ωστόσο σίγουρα δεν έχεις κάτι να χάσεις αν προσπαθήσεις κάποιες στιγμές να μείνεις σιωπηλός, πάρα μόνο να κερδίσεις.

Νεφέλη Μπαντελά
pillowfights

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top