10 φορές που γίνεσαι αγενής χωρίς να το καταλαβαίνεις

0
που ασυνείδητα κάνεις κάποιον να ενοχληθε...

Υπάρχουν στιγμές που ενώ χαλαρώνεις ή συμπεριφέρεσαι όπως έχεις συνηθίσει, κάνοντας ακούσιες κινήσεις, τα άτομα γύρω σου δείχνουν ελαφρώς ενοχλημένα, κάτι το οποίο αυτομάτως σε βάζεις σε σκέψεις αφού αδυνατείς να καταλάβεις προς τι η ξαφνική τους δυσαρέσκεια. Τι είναι αυτό που προκάλεσε την απότομη εναλλαγή διάθεσης και γιατί η ενόχλησή τους στρέφεσαι προς το πρόσωπό σου; Κοιτάς λιγάκι γύρω σου, έπειτα κοιτιέσαι μήπως υπάρχει κάτι περίεργο στην εμφάνισή σου και τέλος προσπαθείς με έμμεσο τρόπο να ρωτήσεις αν έκανες κάτι.

Φυσικά απάντηση δεν παίρνεις με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεις κι άλλες φορές αυτό που τους ενόχλησε. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να έκανες εντελώς ασυναίσθητα κάτι το οποίο φάνηκε αγενές. Μπορείς να γίνεις αγενής με πολλούς τρόπους που με μια γρήγορη ματιά ούτε θα φανταζόσουν ότι θα μπορούσαν να ενοχλήσουν κάποιον. Ακολουθούν φορές που ασυνείδητα κάνεις κάποιον να ενοχληθεί στην καθημερινότητά σου.

1. Όταν ο τόνος της φωνής αγγίζει τα ύψη

Το να μιλάς δυνατά είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να το ελέγξεις, ειδικά σε στιγμές συναισθηματικής φόρτισης ή ενθουσιασμού. Ωστόσο ένας υψηλός τόνος είναι αρκετός για να ενοχλήσει κάποιον εφόσον είναι σαν να μη σέβεσαι το γεγονός ότι δεν είσαι το μόνο άτομο στον χώρο. Ο καθένας έχει την ενασχόλησή του και δε θέλει να διακόπτεται από περιττούς ήχους.

2. Κάθε μπουκιά και αντίλαλος της κατάποσης

Η στιγμή που το φαΐ περνάει στο στόμα και ο τεμαχισμός του γίνεται αιτία περίεργων ματιών κι αυτό διότι το μάσημα με θόρυβο πολλές φορές θεωρείται εκνευριστικό, αγένεια και ενδεικτικό έλλειψης καλών τρόπων. Καθώς τρως είναι σημαντικό εκτός από το να κρατάς κλειστά τα χείλη για να μη βλέπουν όλοι το περιεχόμενο, να το κάνεις όσο πιο αθόρυβα γίνεται. Δε χρειάζεται να ξέρουν όλοι κάθε πότε τελειώνεις την μπουκιά σου.

3. Ένα άρωμα αποπνικτικό

Αναφερόμαστε αποκλειστικά στα δυνατά αρώματα, σε εκείνα που μυρίζουν ακόμα και όταν το άτομο δεν είναι πλέον στο χώρο. Τώρα θα αναρωτηθείς πώς ακριβώς είναι αυτό αγένεια. Μπορεί να θεωρηθεί αγενές μιας και αρκετά άτομα αναπτύσσουν δύσπνοια, δυσφορία και τους πιάνει ζάλη όταν έρχονται σε επαφή με κάποιο έντονο άρωμα. Για αυτό καλό είναι από τα συγκεκριμένα αρώματα να χρησιμοποιείται κάθε φορά μονάχα η απαραίτητη ποσότητα.

4. Ένα κοίταγμα με μεγάλη διάρκεια

Το να κοιτάς επίμονα κάποιον είναι κάτι πολύ παραπάνω από απλώς αγενές. Είναι ασέβεια και αδιακρισία αφού είναι λες και τον στοχοποιείς κατά κάποιο τρόπο. Πέρα από ότι τον βάζεις σε σκέψεις και τον φέρνεις σε αμήχανη θέση, μπορεί να δημιουργήσεις προβλήματα και να παρεξηγηθείς χωρίς λόγο.

5. Το κινητό προέκταση του χεριού σου

Ζούμε σε μια εποχή που το κινητό έχει γίνει προέκταση του εαυτού μας. Και αυτό συνήθως ισχύει και για τις διαπροσωπικές σχέσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ μπορεί να μιλάς με κάποιον ή ενώ βρίσκεστε έξω, έχεις μήνυμα ή κλήση και σπεύδεις να απαντήσεις αμέσως αψηφώντας τον περίγυρό σου. Αν δεν έχεις ζητήσει άδεια για να απαντήσεις, είναι μια κίνηση που ενώ γίνεται ακούσια, προσβάλει.

6. Η απάντηση σε όλα είναι όχι

Προσφέρθηκε κάποιος να κεράσει κάτι; Ζήτησαν ίσως κάποια χάρη; Πρότειναν έξοδο; Όποια και αν είναι η ερώτηση η απάντηση είναι όχι, με αποτέλεσμα να φαίνεσαι αγενής, αντικοινωνικός και ακατάδεκτος. Σαν να μη θέλεις τίποτα από κανέναν και να μη σε ενδιαφέρει κιόλας. Ακόμη και να μην το θέλεις, έστω μια φορά πες ένα ναι, μη σου κολλήσουν και καμιά ταμπέλα.

7. Χιούμορ δίχως όρια

Σου αρέσει να αστειεύεσαι με κάθε ευκαιρία και δεν υπάρχει στιγμή που να μην πετάς το σχόλιο σου για να γελάσει ο κόσμος. Ίσως το κάνεις για να είναι ανάλαφρο το κλίμα, ίσως πάλι έτσι έχεις συνηθίσει. Δυστυχώς δεν είναι όλες οι στιγμές για χιούμορ και δεν έχουν όλοι την ίδια αίσθηση με σένα. Ασυναίσθητα μπορεί να ξεπεράσεις και τα όρια και από αστείος να γίνεις κακόγουστος και αγενής.

8. Τα ανείπωτα ευχαριστώ

Δεν είναι λίγες οι φορές που τυχαίνει να σε βοηθήσει κάποιος χωρίς απαραίτητα να το έχεις ζητήσει, όπως για παράδειγμα να σου ανοίξει την πόρτα επειδή μπαίνετε στο ίδιο κτίριο. Πάνω στη βιασύνη σου μπορεί να ξεχάσεις να τον ευχαριστήσεις, πράγμα που δεν είναι όμορφο και δείχνει πως μπορεί και να μην έχεις εκτιμήσει την πράξη του.

9. Διακόπτοντας τον άλλο για να μιλήσεις

Όλοι οι άνθρωποι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους έχουν διακόψει τον άλλον για να εκφράσουν τη δική τους άποψη. Ωστόσο είναι αγένεια να διακόπτεις κάποιον προτού προλάβει να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει. Το πρέπον είναι να περιμένεις μέχρι να έρθει η σειρά σου, ειδάλλως μπορεί και να μη σου δώσουν σημασία.

10. Έλλειψη προσφοράς

Όταν στέκεσαι δίπλα σε κάποιον, ο οποίος δυσκολεύεται με κάτι, θα ήταν συνετό να προσφερθείς να βοηθήσεις. Ειδικότερα αν χρειάζεται να βάλεις ένα χεράκι στη μετακίνηση κάποιου αντικειμένου. Αν απλώς το προσπεράσεις τότε μπορεί και να θεωρηθείς αγενής. Το να είσαι εκεί να βοηθήσεις τους γύρω σου σίγουρα δεν είναι κάτι που οι άλλοι απαιτούν από σένα αλλά αν τύχει και σου δείξουν με τον τρόπο τους ότι χρειάζονται τη συμβολή σου και εσύ κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις, μπορεί και να ενοχληθούν!


Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κάνεις κάτι από τα παραπάνω χωρίς να το πολυσκεφτείς, δες τις αντιδράσεις του προσώπου που έχεις απέναντί σου και αν κρίνεις πως έχει ενοχληθεί, τουλάχιστον θα ξέρεις τον λόγο! Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να τα αποφεύγεις και να προσπαθήσεις να μην αποτελούν στοιχεία της συμπεριφοράς σου!

Ρία Τσιακμάκη
pillowfights
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top