Τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία

0
Το χρήμα, φθείρει και καταστρέφει ψυχές.

Απ’ τη μέρα που ξέσπασε η οικονομική κρίση, βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από ειδήσεις του τύπου «τσεκούρι στις εξόδους», «μαχαίρι στις διακοπές», «μειώσεις σ’ όλες τις ακριβές μας συνήθειες». Κάθομαι και σκέφτομαι, όλο αυτό που τελικά συμβαίνει είναι οικονομία στα χρήματα ή οικονομία στη ζωή και στις στιγμές μας;

Όντως, μπορεί να μην έχουμε την οικονομική δυνατότητα να βγαίνουμε καθημερινά για ποτά και διασκέδαση, αλλά κανένας δεν μπορεί να μας εμποδίζει να βγούμε και να κάνουμε μια βόλτα έξω, χαζεύοντας τον ουρανό. Πιθανόν να μη μας περισσεύουν χρήματα για διακοπές το καλοκαίρι, μπορούμε όμως να περάσουμε όμορφα με καλή παρέα ακόμα και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας!

Ίσως να μην έχουμε αρκετά χρήματα για να ικανοποιήσουμε τις επαναλαμβανόμενες ανάγκες που μας πλασάρουν οι νέες τάσεις της μόδας και τα σημερινά πρότυπα, αλλά τουλάχιστον έχουμε τη δυνατότητα ν' απολαύσουμε τη ζωή! Είναι κρίμα λοιπόν να αναλώνουμε τις στιγμές μας πιστεύοντας ότι μόνο με τα χρήματα μπορούμε να περάσουμε καλά και στην ουσία να ξεχνάμε να ζούμε.

Αν νομίζεις ότι τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, πες μου ποσό κοστίζει ένα παγκάκι με ωραία θέα. Κοστολόγησέ μου ένα χάδι, ένα φιλί, μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο και μια όμορφη κουβέντα που θ' ακούσεις και θα σε κάνει να νιώσεις ξεχωριστός ή να χαμογελάς για ώρες. Όλα αυτά δεν κοστίζουν και δεν μπορούν ν' αγοραστούν.

Αν επιμένεις ότι στα χρήματα βρίσκεται η ευτυχία, πες μου ποιο υλικό αγαθό είναι πιο σημαντικό από τους φίλους, την οικογένεια, τον έρωτα, το γέλιο και την αγάπη; Τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα και το σημαντικότερο είναι δωρεάν. Δε μπορούμε να τα αγοράσουμε, αλλά μπορούμε να τα νιώσουμε και να τα αισθανθούμε.

Δυστυχώς, ζούμε στην εποχή που το «έχω» υπερισχύει του «είμαι». Υπάρχει μόνο το αίσθημα του υλικού αγαθού και καταναλωτισμού, ενώ έχει εξαφανιστεί πλήρως το αίσθημα της ευαισθησίας, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Μερικοί άνθρωποι είναι τόσο φτωχοί που η μονή τους περιουσία είναι τα λεφτά τους. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε και να το ενστερνιστούμε ότι τα χρήματα δεν μπορούν να «αγοράσουν» την ευτυχία, τη ζωή και την υγεία!

Σκέψου, εάν είχες πολλά χρήματα και μπορούσες να ικανοποιήσεις οποιαδήποτε υλική ανάγκη, θα ήσουν πραγματικά ευτυχισμένος; Αν κάποιο μέλος της οικογενείας σου αρρώσταινε, με τα χρήματα σου θα μπορούσες να του αγοράσεις και να του εξασφαλίσεις την υγεία; Μην ξεχνάς ότι πολλοί πλούσιοι άνθρωποι της ιστορίας, ενώ είχαν εκατομμύρια χρήματα δεν ήταν ευτυχισμένοι. Πολλοί απ’ αυτούς, μάλιστα, επέλεξαν τον δρόμο της αυτοκτονίας.

Το χρήμα, τελικά, είναι ο χειρότερος θεσμός μέσα στους ανθρώπους. Φθείρει και καταστρέφει ψυχές.

ilov

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top