Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου...

0

Τα Πάθη και η Σταύρωση του Ιησού

Την Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνονται στην Εκκλησία μας, τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Ιησού Χριστού στη γη.

Όπως μας αναφέρουν τα Eυαγγέλια, ο Χριστός θέλησε πριν θυσιαστεί για την σωτηρία των ανθρώπων, να δειπνήσει για τελευταία φορά με τους μαθητές του. Ο δείπνος αυτός είναι γνωστός ως Μυστικός Δείπνος, Έλαβε χώρα σε ένα υπερώο (πατάρι) κάποιου σπιτιού της Ιερουσαλήμ, στο οποίο κρυφά συνέφαγαν οι μαθητές κι ο Ιησούς. Πριν ξεκινήσει ο Δείπνος, ο Χριστός πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του. Αυτό ήταν μια ενέργεια που έκαναν οι δούλοι της εποχής. Δηλαδή πριν από το φαγητό, έπλεναν τα πόδια των κυρίων τους. Με την πράξη Του αυτή ο Ιησούς θέλησε να διδάξει τους μαθητές και μέσω αυτών όλους τους ανθρώπους να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους. Το γεγονός αυτό έχει λάβει στις μέρες μας το όνομα Ιερός Νιπτήρας. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας γίνεται αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.

Κατόπιν, ο Ιησούς κατά την διάρκεια του Μυστικού Δείπνου κι αφού είχε αποχωρήσει ο Ιούδας, παρέδωσε στους μαθητές του το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Πρόσφερε άρτο λέγοντας: “Λάβετε φάγετε, τούτο εστί το σώμα Μου” και κρασί: “Πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο εστί το αίμα Μου το της Καινής Διαθήκης το περί πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών”. Η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας τελείωσε με την εντολή: “Τούτο πίετε εις την εμήν ανάμνησιν”.

Μετά το πέρας του Μυστικού Δείπνου, ο Ιησούς κι οι μαθητές του, μετέβησαν στο όρος των ελαιών. Εκεί ο Χριστός προσεύχεται στον πατέρα Του και τελικά συλλαμβάνεται από τους Ρωμαίους με την βοήθεια του Ιούδα.

Στον εσπερινό της ημέρας έχουμε την Σταύρωση του Θεανθρώπου. Διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια που περιγράφονται τα Άγια Πάθη. Μετά το Πέμπτο Ευαγγέλιο βγαίνει ο Εσταυρωμένος. Στις εκκλησίες όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής παραμένουν κυρίως γυναίκες οι οποίες μοιρολογούν, ψάλλον τας ύμνους στον Χριστό. Σε πολλά μέρη, προετοιμάζουν τον στολισμό του Επιταφίου κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτής.

Στα σπίτια των χριστιανών, τη Μεγάλη Πέμπτη βάφονται τα κόκκινα αυγά. Για το λόγο αυτό η ημέρα λέγεται και κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη. Εκτός από τα αυγά τη μέρα αυτή φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι χριστιανοί κρεμούν κόκκινα πανιά στα παράθυρα των σπιτιών τους.

«Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου ὁ ἐν ὕδασι τὴν γῆν κρεμάσας

Στέφανον ἐξ ἀκανθῶν περιτίθεται ὁ τῶν ἀγγέλων Βασιλεύς.

Ψευδῆ πορφύραν περιβάλλεται ὁ περιβάλλων τὸν οὐρανὸν ἐν Νεφέλαις.

Ῥάπισμα κατεδέξατο ὁ ἐν Ἰορδάνῃ ἐλευθερώσας τὸν Ἀδάμ.

Ἥλοις προσηλώθη ὁ Νυμφίος τῆς Ἐκκλησίας.

Λόγχῃ ἐκεντήθη ὁ Υἱὸς τῆς Παρθένου.

Προσκυνοῦμεν σου τὰ πάθη, Χριστέ.

Δεῖξον ἡμῖν καὶ τὴν ἔνδοξόν σου ἀνάστασιν».

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top