Αγιασμός στο σχολείο: Πώς έζησα τον πρώτο (και τον τελευταίο) αγιασμό με τα παιδιά μου

0

κάθε περίπτωση είναι μοναδική και ιδιαίτερη.

Μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή της μάνας ο αγιασμός στο σχολείο! Επειδή δεν είμαι καλή στα μαθηματικά, δυσκολεύομαι να μετρήσω πόσες φορές έχω πάει σε αγιασμό. Επειδή όμως είμαι πιο καλή στις αναμνήσεις, μπορώ να θυμηθώ την αίσθηση που μου έδινε το μικροσκοπικό χεράκι που χωνόταν στο δικό μου πηγαίνοντας προς το σχολείο. Αλλά και το κρυφτούλι για να παρακολουθήσω τελικά μία και μοναδική φορά τον αγιασμό όταν πήγε η κόρη μου στο Λύκειο.

Είναι η πρώτη φορά που σε περιμένει αγιασμός στο σχολείο και ετοιμάζεσαι να πας με το μικρό σου; Το έχεις ξαναζήσει, αλλά φέτος αλλάζει το παιδί εκπαιδευτική βαθμίδα και αναρωτιέσαι πώς θα είναι; Ως μαμά μεγάλων παιδιών πια, μπορώ να σου πω πως κάθε περίπτωση θα είναι μοναδική και ιδιαίτερη.

Αγιασμός στο Νηπιαγωγείο


Εκεί θα πάτε κλαίγοντας και οι δύο, για τους δικούς του λόγους ο καθένας! Όταν πήγα το γιο μου στον πρώτο του αγιασμό, στο προνήπιο, κανείς μας δεν ήθελε να αφήσει τον άλλον. Προμήνυμα μαρτυρίου ο αγιασμός στο σχολείο! Το χεράκι του σφιγγόταν στο δικό μου, το σώμα του ήταν κολλημένο στα πόδια μου κι εγώ προσπαθούσα να φανώ ενθαρρυντική, όταν μέσα μου αναρωτιόμουν τι δουλειά είχε το μωρό μου ανάμεσα σε εκείνα τα παιδιά και πώς μου πέρασε από το μυαλό να τον γράψω στο προνήπιο. Σε αυτό τον αγιασμό, θα σταθείς πιθανότατα μαζί με το παιδί στη σειρά (ποια σειρά;) και θα μπείτε μετά μαζί στην τάξη για να σας δώσει οδηγίες η νηπιαγωγός. Καλή αρχή!!!

Αγιασμός στο Δημοτικό


Τώρα πια την έχεις πάρει την κρυάδα και ξέρεις τι εστί αγιασμός στο σχολείο. Έχεις προνοήσει να έχεις μαζί σου γυαλιά ηλίου (βρέχει; τι σημασία έχει; πρωτοβρόχια είναι, θα βγει ήλιος σε λίγο…) και φυσικά χαρτομάντιλα. Το μωρό σου εξακολουθεί να σου φαίνεται μωρό και τα εκτάκια είναι πραγματικά πανύψηλα και φοβάσαι πώς θα τα βγάλει το μικρό σου πέρα στο ίδιο προαύλιο με αυτά τα… τέρατα. Φιλική συμβουλή: Βγες από τις σκέψεις σου και άκου τι λέει η διευθύντρια: «Οι γονείς τώρα μπορούν να βγουν από το προαύλιο». Ναι, για σένα το λέει. Από δω και πέρα, οι αγιασμοί για σένα θα είναι πίσω από τα κάγκελα της αυλής.

Αγιασμός στο Γυμνάσιο


Πιθανότατα θα σε θέλει ακόμη μαζί – ειδικά αν έχεις κόρη, τα αγόρια αρχίζουν σε αυτή την ηλικία να μην πολυθέλουν να φαίνεται η μαμά τους (εσύ). Εξάλλου, έχεις λόγο να πας γιατί θέλεις να ακούσεις πώς θα χωριστούν τα τμήματα και να δεις με τα ίδια σου τα μάτια με ποια παιδιά θα είναι μαζί το καμάρι σου. Θα μείνεις έξω από τα κάγκελα -κλασικά, εκεί θα είναι η θέση σου τα επόμενα δύο χρόνια- μαζί με πολλές άλλες μαμάδες που θα ζουν την ίδια αγωνία με σένα. Εννοείται θα έχεις μαζί σου γυαλιά και χαρτομάντιλα. Το μωρό σου πηγαίνει Γυμνάσιο, δεν αξίζει αυτή η σκέψη ένα γερό κλάμα και ανασκόπηση των κυριοτέρων γεγονότων της ζωής του;

Αγιασμός στο Λύκειο


Α, γι’ αυτόν δεν έχω να σου πω πολλά. Σου εύχομαι να υπάρχει ένα δέντρο με χοντρό κορμό έξω από το σχολείο για να μπορείς να κρυφτείς, γιατί μόνο κρυφά θα πας στο συγκεκριμένο αγιασμό αγαπημένη μου φίλη/μαμά. Στο δικό «μας» λύκειο υπήρχε, οπότε έκανα ένα σύντομο πέρασμα για να ρίξω μια ματιά, αλλά ήμουν εγώ κι άλλες δύο μαμάδες με ένοχο βλέμμα, οπότε ντραπήκαμε η μία την άλλη και φύγαμε βιαστικά μόλις χτύπησε το κουδούνι.

Bonus συμβουλή: Δεν σε θέλει το παιδί στον αγιασμό στο σχολείο; Εξήγησέ του ότι θα τους δώσουν τα βιβλία -πολλά και βαριά- και θα χρειαστεί εσένα και το αυτοκίνητο για να γυρίσει στο σπίτι. Αν, πάλι, σου πει ότι θα τα κουβαλήσει μόνο του, τι να πω, οι έφηβοι είναι ξεροκέφαλοι όπως πολύ σύντομα θα ανακαλύψεις.

Καλή σχολική χρονιά!!!

Υ.Γ. Ξέρει καμία με μεγαλύτερα παιδιά, στο Πανεπιστήμιο κάνουν αγιασμό; Να πάω;

themamagers
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top