Αιδηψός... Η αγαπημένη αυτοκρατόρων και διασήμων

0

Πολλές εκδρομές μπορούν να σχεδιαστούν με αφετηρία την Αιδηψό.

Ο μυθικός Ηρακλής λουζόταν στα καυτά νερά της πριν από κάθε άθλο, για να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Ο Πλούταρχος αναφέρεται με ενθουσιασμό στα νερά αυτής της πόλης και τις απολαύσεις που προσφέρουν. Ο Στράβων περιγράφει με θαυμασμό τις ιαματικές πηγές της Αιδηψού με το καυτό νερό και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους.

Η Αιδ(οι)ψός (από το αιδοίον+άπτομαι, που σφράγισε την επωνυμία της λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων των νερών της στις γυναικολογικές παθήσεις) εξακολουθεί να είναι αγαπημένος προορισμός των ταξιδιωτών και γεμίζει από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο από πολυάριθμους επισκέπτες.

Υπήρξε η αγαπημένη πόλη των Ρωμαίων. Φιλοξένησε πλήθος αυτοκρατόρων, στρατηγών και συγκλητικών. Ο Αδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Σύλλας είναι μερικοί μόνον από τον μεγάλο κύκλο των Ρωμαίων που έσπευδαν κάθε χρόνο να ανακουφιστούν και να θεραπευτούν στα νερά της.


Και φυσικά, δεν ήταν μόνον αυτοί που έκαναν διάσημη την ωραιότερη λουτρόπολη της Ελλάδας. Την επισκέφτηκαν προσωπικότητες όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Ουίνστον Tσόρτσιλ, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ομάρ Σαρίφ και πολλοί άλλοι που άφησαν τα αποτυπώματά τους στην πόλη, διαφημίζοντας σε όλον τον κόσμο το θείο δώρο που της χάρισε η φύση και τις θαυματουργές του ιδιότητες.

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από ογδόντα ιαματικές πηγές που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οC μέχρι 86οC. Εκτός από τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια που λειτουργούν εντός ή εκτός ξενοδοχείων με τη μορφή κανονικών λουτήρων ή πισίνας, απόκτημα για τη λουτρόπολη αποτελεί το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ, το οποίο παρέχει όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές.

Το νερό που αναβλύζει από τις πηγές σε όλη την πόλη είναι πολύ πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και άλατα, όπως θειάφι και ράδιο, και αναγνωρίζεται ανά την Ελλάδα ως το καλύτερο ιαματικό νερό της χώρας. Τα νερά της Αιδηψού βοηθούν στη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως ρευματοπάθειες, ριζίτιδες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, τενοντίτιδες, χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις και μετατραυματικές δυσμορφίες και αγκυλώσεις.

H Αιδηψός με τα μοναδικά ιαματικά νερά της έχει πανέμορφες παραλίες, ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι, παραλιακούς δρόμους για ποδήλατο, περπάτημα ή τρέξιμο και ομορφιές που την καθιστούν αγαπημένο προορισμό των ταξιδιωτών.

Η πόλη είναι χτισμένη δίπλα στα γαλήνια και ζεστά νερά του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, σε μια μικρή χερσόνησο, στους πρόποδες του όρους Τελέθριο.

Εκτός από τα διάσημα ιαματικά νερά της, η Αιδηψός έχει να προσφέρει πολλά ακόμα στους επισκέπτες της. Πανέμορφες παραλίες μέσα και έξω από την πόλη, ταβερνάκια με φρέσκο ψάρι και τοπικά πιάτα και παραλιακοί δρόμοι για ποδήλατο, περπάτημα ή τρέξιμο είναι λίγοι από τους θησαυρούς της περιοχής. Το καταπράσινο όρος Τελέθριο, που δεσπόζει πίσω από την πόλη, προσφέρεται για ορειβασία. Η αρχιτεκτονική της πόλης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αρκετά κτίρια της αρχής του 20ού αιώνα διάσπαρτα στην πόλη.

Σας προτείνουμε να εξερευνήσετε την Αιδηψό. Θαυμάστε τους πορτοκαλί από το ιαματικό νερό βράχους και τους καταρράκτες, δείτε το δημοτικό σχολείο και τα άλλα κτίρια φτιαγμένα από τοπική πέτρα και επισκεφτείτε τη Μικρή Βουλή. Κάντε ποδήλατο στον επίπεδο παραλιακό δρόμο ανάμεσα στην Αιδηψό και στον Μύλο, μια τοποθεσία κάτω από το χωριό των Γιάλτρων.

Βάλτε τα ορειβατικά σας παπούτσια και ανεβείτε στο Τελέθριο! Μια σχετικά εύκολη διαδρομή καταλήγει στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, όπου μπορείτε να κάνετε πικνίκ θαυμάζοντας την υπέροχη θέα.

Πολλές εκδρομές μπορούν να σχεδιαστούν με αφετηρία την Αιδηψό. Υπέροχες παραλίες (κοσμικές ή και ερημικές), όμορφα ορεινά δάση, μοναστήρια βουτηγμένα μέσα στο πράσινο περιμένουν τον επισκέπτη για να του προσφέρουν χαλάρωση και ξεκούραση.


Μπορείτε να πάτε στους καταρράκτες του Δρυμώνα. Βρίσκονται λίγο μετά τη Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος. Σε ύψος περίπου τετρακοσίων μέτρων, σε ένα μέρος γεμάτο έλατα. Αξίζει να επισκεφθείτε τη Λίμνη, μια γραφικότατη κωμόπολη πάνω στη θάλασσα.

Η νυχτερινή ζωή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνη των μεγάλων πόλεων. Θέατρο, μπαρ, ζωντανές συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, happenings, όλα συντείνουν στην αύξηση της ποιότητας της νυχτερινής διασκέδασης και ψυχαγωγίας στην Αιδηψό.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Η Αιδηψός απέχει από τη Χαλκίδα 118χλμ. και από την Αθήνα περίπου 200χλμ. και μπορείτε να πάτε οδικώς με ΙΧ ή με το ΚΤΕΛ. Η πρόσβαση στην Αιδηψό γίνεται και με πλοίο από την Αρκίτσα.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top