πεντανόστιμο πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.
Πεντανόστιμα, αφράτα μπιφτέκια με χοιρινό κιμά ψημένα στη γάστρα με μελωμένες, μυρωδάτες και λεμονάτες πατατούλες. Μια εύκολη συνταγή για να έχετε ένα εύκολο στη παρασκευή του, πεντανόστιμο πιάτο για το καθημερινό και Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
Για τα μπιφτέκια:
Για τα μπιφτέκια:
Υλικά συνταγής
Για τα μπιφτέκια:
- 3 φέτες ψωμί 2-3 ημερών χωρίς τη κόρα
- 300 ml γάλα
- 500 γρ. κιμάς από χοιρινή σπάλα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 μέτρια καρότα, τριμμένο
- 2 αυγά
- 1 κ.σ. μουστάρδα επιλογής σας
- 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1/3 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα δυόσμου ή 1 κ.σ. αποξηραμένος δυόσμος
- αλάτι πιπέρι
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη (αν απαιτηθεί)
- 1.200 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα τους
- 1 κ.σ. μουστάρδα επιλογής σας
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 λεμονιού το χυμό
- 1 πορτοκαλιού το χυμό
- 2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα μπιφτέκια:
- Μουλιάζετε στο γάλα τη ψίχα ψωμιού για 5 λ. Μετά τις στύβετε καλά με τα χέρια σας, κρατάτε το γάλα, και βάζετε το ψωμί σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε στο μπολ το κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι και καρότα, τα αυγά, τη μουστάρδα τη ρίγανη και το δυόσμο.
- Στο γάλα που αφήσατε στην άκρη, ρίχνετε το μπέικιν πάουντερ ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μείγμα στο μπολ με το κιμά. Αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε το μείγμα για τουλάχιστον 3 λ να αφρατέψει το μείγμα.
- Αν το μείγμα είναι αρκετά υδαρές προσθέτετε τη τριμμένη φρυγανιά και συνεχίζετε το ζύμωμα για 1/2 λ. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 30 λ να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
- Πλένετε καλά τις πατάτες baby, τις κόβετε στη μέση και τις βάζετε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τη μουστάρδα διαλυμένη στο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, τη φρέσκια ή αποξηραμένη ρίγανη και αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας.
- Για το ψήσιμο: Ρίχνετε τις πατάτες με τους χυμούς της σε μια γάστρα, τις απλώνετε ομοιόμορφα στη βάση της, σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της και τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 40 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. [*]
- Πλάθετε με το μείγμα του κιμά, αλείφοντας τακτικά τα χέρια σας με λίγο ελαιόλαδο, 4 μεγάλα ή 8 μικρότερα μπιφτέκια. Βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο, αφαιρείτε το καπάκι της και στρώνετε προσεκτικά τα μπιφτέκια πάνω στις πατάτες.
- Ξαναβάζετε τη γάστρα στο φούρνο, χωρίς να τη σκεπάσετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λ, ανάλογα με το μέγεθος των μπιφτεκιών. Στη συνέχεια γυρίζετε προσεκτικά τα μπιφτέκια και από την άλλη πλευρά και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ.
- Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας με ζεστό ψωμί και χωριάτικη σαλάτα.
sintayes
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.