μοσχοβολιστό πιάτο για το Κυριακάτικο οικογενειακό και επίσημο τραπέζι.
Λαχταριστό, υπέροχο αρνάκι σε πατάτες, ελιές και φέτα στο φούρνο. Μια απλή συνταγή για ένα ευπρόσδεκτο απ” όλους, μοσχοβολιστό πιάτο για το Κυριακάτικο οικογενειακό, αλλά και επίσημο τραπέζι για τους καλεσμένους σας.
Υλικά συνταγής
Υλικά συνταγής
- 1 αρνίσιο πόδι 1.6 κιλά περίπου
- 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε 3 χοντρές φέτες κάθε σκελίδα
- 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκα φύλλα ρίγανης + λίγα μικρά κλαδάκια για γαρνίρισμα
- 2 κ.σ. φύλλα δεντρολίβανου
- 1 λεμονιού το χυμό και το ξύσμα
- 100 ml ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για άλειμμα ταψιού
- 2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 3 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- αλάτι πιπέρι
- 1 κιλό μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 150 γρ. ελιές Καλαμών
- 150 γρ. τυρί φέτα σε κομματάκια 3 εκ.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξεπλένετε το αρνίσιο μπουτάκι και με ένα μυτερό μαχαιράκι το τρυπάτε, σε βάθος 2 εκ. περίπου, σε 12 σημεία περιμετρικά. Γεμίζετε τη κάθε οπή με μια φέτα σκόρδου και μερικά φύλλα φρέσκιας ρίγανης.
- Χροντροκόβετε σε ένα μπολ το δεντρολίβανο και τη φρέσκια ρίγανη που απέμεινε. Προσθέτετε στο μπολ το χυμό λεμονιού, 60 ml ελαιόλαδο, τη ξερή ρίγανη, τα 2 κ.γ. πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε να αναμειχθούν. Τοποθετείτε το μπουτάκι σε μεγάλο λαδωμένο ταψί και το τρίβετε σε όλη την επιφάνειά του με το μείγμα ρίγανης. Ρίχνετε στο ταψί 3/4 φλ. τσαγιού νερό. Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το μπουτάκι στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, βάζετε τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες, σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό το οποίο να τις σκεπάζει. Ζεσταίνετε το νερό σε δυνατή θερμοκρασία και τις βράζετε για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
- Τις στραγγίζετε καλά και τις βάζετε πάλι στη ζεστή κατσαρόλα εκτός φωτιάς. Τις περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, 1 κ.γ. πάπρικα και αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά ανακινώντας τη κατσαρόλα ή απαλά με μεγάλη κουτάλα.
- Bγάζετε το ταψί με το αρνί από το φούρνο και στρώνετε περιμετρικά τις πατάτες. Αλατίζετε αν αυτό απαιτείται και πασπαλίζετε με πιπέρι. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε, με το ταψί ξεσκέπαστο, για άλλα 40-50 λ μέχρι να ψηθεί το κρέας, (πόσο καλά ψημένο το θέλετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας) και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος περιχύνετε το κρέας με τους ζωμούς του.
- Βγάζετε πάλι το ταψί από το φούρνο αφαιρείτε το αρνί σε πιατέλα σερβιρίσματος, το καλύπτετε καλά με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε στην άκρη για 15 λ να “ξεκουραστεί”. Προσθέτετε στο ταψί με τις πατάτες τις ελιές και τη θρυμματισμένη φέτα, αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς στον αέρα και ψήνετε για άλλα 15 λ μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες. Σερβίρετε το αρνάκι με τις πατάτες και συνοδεύετε με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.
sintayes
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.