Η συνταγή είναι από την περιοχή των Ιωαννίνων. 
Μια εξαιρετικά νόστιμη παραλλαγή του κλασικού μουσακά με την προσθήκη πράσων.
Υλικά
• 300 γρ. χυλοπίτες χωριάτικες
• 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 250 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
• 1 κιλό πράσα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
• 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
• 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
• 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
• 1 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο
• 3 αυγά
• 1/4 φλ. τσαγιού νερό
• αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
olivemagazineΥλικά
• 300 γρ. χυλοπίτες χωριάτικες
• 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 250 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
• 1 κιλό πράσα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
• 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
• 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
• 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
• 1 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο
• 3 αυγά
• 1/4 φλ. τσαγιού νερό
• αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζετε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
 - Τις σουρώνετε και στρώνετε τις μισές σε λαδωμένο στενόμακρο ταψί.
 - Τις πασπαλίζετε με το μισό κεφαλοτύρι.
 - Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
 - Σοτάρετε τα πράσα στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτετε το νερό και τα σιγοβράζετε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.
 - Σουρώνετε τα πράσα και τα στρώνετε πάνω από τις χυλοπίτες.
 - Ανακατεύετε το γιαούρτι με το λιωμένο σκόρδο και το ρίχνετε πάνω από τα πράσα ώστε να καλυφθούν.
 - Σοτάρετε το κιμά στο υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε την ντομάτα, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
 - Σιγοβράζετε τον κιμά μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
 - Τον απλώνετε πάνω στο γιαούρτι και από πάνω απλώνετε τις υπόλοιπες χυλοπίτες.
 - Χτυπάτε τα αβγά και το λιωμένο βούτυρο και ρίχνετε το μείγμα πάνω από τις χυλοπίτες.
 - Τις πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
 - Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του.
 


Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.