Αρνάκι στη γάστρα με μυρωδικά

0

Κλασικό ελληνικό πιάτο

Υλικά

- 1.700 κ. περίπου αρνάκι (χεράκια και μπούτι)
- 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
- 2 κ.σ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.σ. φύλλα ξερό φασκόμηλο
- 2 κ.σ. ξερή ρίγανη
- 1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο, πλυμένο, ακαθάριστο
- 1 φλ.τσ. λευκό κρασί
- 2 λεμόνια, το χυμό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ξερά με τα φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι και 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

2. Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε καλά. Το κόβουμε σε τρία-τέσσερα μεγάλα κομμάτια ή το αφήνουμε ολόκληρο. Το αλείφουμε με το ελαιόλαδο -όχι περισσότερο από 3-4 κ.σ.- και το τρίβουμε καλά παντού με το μείγμα μυρωδικών -αλατιού. Το ακουμπάμε στη γάστρα και ρίχνουμε επάνω το χυμό των λεμονιών και όσο από το μείγμα μυρωδικών έχει μείνει.

3. Κόβουμε οριζοντίως στη μέση το ακαθάριστο κεφάλι του σκόρδου και βάζουμε τα δύο μισά στη γάστρα, ανάμεσα στο κρέας. Ρίχνουμε στον πάτο της γάστρας 1 φλ. τσ. κρασί. Βάζουμε τη γάστρα σκεπασμένη στο φούρνο.

4. Μετά από 40' χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ο και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί 2.30' ώρες περίπου. Ανοίγουμε τη γάστρα 2-3 φορές και γυρίζουμε τα κομμάτια ελέγχοντας και τα υγρά. Τα τελευταία 20' ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να κάνει κρούστα η επιφάνεια.

5. Όταν το κρέας ξεκολλάει από το κόκκαλο το βάζουμε σε πιατέλα και μαζεύουμε τη σάλτσα. Την περνάμε από χοντρό σουρωτήρι και τη ρίχνουμε επάνω στο κρέας.

6. Συγχρόνως μπορούμε να ψήσουμε πατάτες σε πυρέξ, με ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, λίγο νερό. Κατά διαστήματα ρίχνουμε μερικές κ.σ. ζουμί από τη γάστρα.

Σημείωση: Το ίδιο φαγητό γίνεται στο ταψί ή σε πυρίμαχο σκεύος, αντί για γάστρα. Θα απαιτήσει λιγότερο χρόνο.

sidagi
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top