Οι Σουλτάνοι «ντοπάρονταν» για να ικανοποιούν τις πολλές γυναίκες τους

0

το ονόμαζαν «πατισάχ μαντζούν».

Οι μύθοι λένε ότι η συνταγή για το εν λόγω ρόφημα πήγαινε από στόμα σε στόμα ώστε κανείς να μην ξέρει τι ακριβώς περιέχει.

Την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μέσα στο παλάτι, υπήρχε ένας γιατρός που είχε μόνο ένα καθήκον: Να ετοιμάζει σκευάσματα που θα τα πίνει ο Σουλτάνος, προκειμένου να είναι «ταύρος» και να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του προς τις πολλές παλλακίδες του χαρεμιού του. Οι Τούρκοι το ονόμαζαν «πατισάχ μαντζούν», δηλαδή το «ρόφημα του Σουλτάνου».

Οι ερωτικές περιπέτειες του Σουλτάνου ήταν ύψιστης σημασίας, καθώς αν δεν κατάφερνε να σταθεί στο ύψος του, τότε τα κουτσομπολιά μέσα στο χαρέμι για τον «ανδρισμό» του, ήταν ικανό ακόμη και να προκαλέσει εξέγερση. Πως ένας άνδρας που δεν μπορεί να διεκπεραιώσει τα συζυγικά του καθήκοντα, θα ήταν ικανός, να ηγείται της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας, του τότε κόσμου; Αυτή ήταν η κυρίαρχη άποψη εκείνα τα χρόνια.

Ποια η άποψη της επιστήμης για το «πατισάχ μαντζούν»; Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στα συστατικά του, γνωρίζοντας φυσικά τι προκαλεί το κάθε ένα από αυτά. Ωστόσο οι περισσότεροι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμά του. Ορισμένα συστατικά του, όντως αυξάνουν την ερωτική διάθεση, αλλά όχι στο βαθμό που πίστευαν οι Οθωμανοί. Εικάζεται ότι περισσότερο πρόκειται για ένα φαινόμενο αυθυποβολής.

Τα συστατικά του «πατισάχ μαντζούν»:

Δυόσμος: Το βασικό συστατικό του «πατισάχ μαντζούν» ήταν μάλλον το τσάι δυόσμου. Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακαλύψει τις ιδιότητες του δυόσμου στον σεξουαλικό τομέα. Λέγεται μάλιστα ότι ο Αριστοτέλης είχε προειδοποιήσει τον Μέγα Αλέξανδρο να μην αφήνει τους στρατιώτες του να πίνουν δυόσμο κατά τη διάρκεια των εκστρατειών, για να αποφεύγουν τη σεξουαλική διέγερση που θα τους έκανε να χάσουν την πειθαρχία τους.

Ρόδι: Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το ρόδι, ήταν ο αγαπημένος καρπός της θεάς Αφροδίτης. Δημιουργεί επομένως στους άνδρες έντονη ερωτική επιθυμία, ενώ πίστευαν ότι στις γυναίκες θεραπεύει την κολπική ξηρότητα.

Αυγό: Η ωμή κατανάλωσή αυγού πίστευαν ότι  αύξαναν την ερωτική διέγερση. Στο «πατισάχ μαντζούν» έβαζαν ωμό κρόκο αυγού και για έναν ακόμη λόγο: Πίστευαν ότι θεραπεύει από τους πονοκέφαλους και την κατάθλιψη.

Πιπέρι: Είναι ένα εκ των βασικότερων συστατικών στο αφέψημα. Πίστευαν ότι ανεβάζει κατακόρυφα την ερωτική την διάθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λουΐζα: Η Λουΐζα είναι ένα αλκαλοειδές που διαστέλλει τις αρτηρίες και τις διογκώνει, προκαλώντας έτσι ευκολότερη στύση στο πέος.

Σκόρδο: Ακόμη και σήμερα σε χώρες που διατηρούν μέρη της κουλτούρας από την οθωμανική αυτοκρατορία (π.χ. Μέση Ανατολή), συνεχίζουν να δίνουν την πρώτη νύχτα του γάμου στον άνδρα σκορδόσουπα, έτσι ώστε να διατηρεί σε υψηλά στάνταρ τις επιδόσεις, του.

Ορχιδέα: Στην αρχαιότητα οι Έλληνες αντιστοίχιζαν κάθε όργανο του ανθρωπίνου σώματος με τις φαρμακευτικές ιδιότητες κάποιου φυτού. Οι ρίζες της ορχιδέας, μοιάζουν με τους όρχεις του άνδρα (Εκεί οφείλει άλλωστε και το όνομά του). Πίστευαν, ότι το απόσταγμα του φυτού θεραπεύει τις όποιες στυτικές δυσλειτουργίες.

Λάδι: Χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχει, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην αύξηση της λίμπιντο. Από την Καλαμάτα με φιρμάνι του Σουλτάνου, έστελναν στο Σεράι, μόνο αγουρέλαιο (το πρώτο λάδι) που πιστεύονταν ότι είναι το καλύτερο.

Σαφράν: Ήδη από την εποχή των Ρωμαίων και του Βυζαντίου, πίστευαν ότι το Σαφράν επιδρά θετικά στην σεξουαλική επιθυμία και βοηθάει στη στύση. Όταν το ρόφημα ήταν έτοιμο για κατανάλωση, σερβιρίζονταν στο Σουλτάνο πασπαλισμένο με τους χρυσούς κόκκους του Σαφράν.

Μέλι: Το αγνό θυμαρίσιο μέλι όχι μόνο έδινε υπέροχη μια γεύση αλλά επίσης οι ιδιότητες του μελιού στον τομέα της ερωτικής επιθυμίας είναι γνωστές.

Γλυκάνισος: Ο γλυκάνισος περιέχει μια ουσία, την ανηθόλη. Πιστεύονταν ότι δίνει στο σώμα μια ξεχωριστή μυρωδιά, και εμφανίζει ήπια οιστρογονική δραστηριότητα που αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία, ενώ λειτουργεί και κατά της σεξουαλικής ανικανότητας.

matheallios
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top