Η καλή μαγείρισσα φαίνεται στις πίτες
Η καλή μαγείρισσα φαίνεται στις πίτες, λέει ο σοφός λαός, και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνούμε περισσότερο. Οι πίτες αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα της γαστρονομικής απλότητας, και οι ποικιλίες τους δεν έχουν όρια.
Ξεχωρίσαμε πέντε αγαπημένες παραδοσιακές πίτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν υγιεινό σνακ για όλη την οικογένεια ή και να συμπληρώσουν άψογα ένα πιο επίσημο τραπέζι. Δοκιμάστε τις και πείτε μας την γνώμη σας…
Κρεατόπιτα Κεφαλονιάς
Τι θα χρειαστείτε: 1/2 κιλό αρνάκι γάλακτος κομμένο σε κομματάκια
1/2 κιλό χοιρινό κομμένο σε κομματάκια
4-5 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 αυγό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
1 πατάτα μέτρια κομμένη σε κύβους
1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 κουταλάκι μέντα
1 κουταλάκι μαϊντανό
1/2 κουταλάκι μαντζουράνα
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι και πιπέρι
Για το παραδοσιακό φύλλο: 1 κιλό αλεύρι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί
χλιαρό νερό (όσο πάρει)
λίγο αλάτι
Τι θα κάνετε: Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύετε ελαφρά. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρέας και το τσιγαρίζετε. Προσθέτετε νερό και –προαιρετικά- λίγο κρασί και αφήνετε το κρέας να βράσει. Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βρασμένο κρέας και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά, ρίχνοντας τελευταίο το ρύζι και ανακατεύοντας πολύ καλά.
Για το παραδοσιακό φύλλο: Σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι, το κρασί, το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί, ώσπου να γίνουν μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ανοίγετε με τον πλάστη δύο χοντρά φύλλα.
Λαδώνετε ένα ταψί και βάζετε στον πάτο το ένα φύλλο. Προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε με το άλλο φύλλο. Τυλίγετε τα φύλλα που περισσεύουν στο ταψί προς τα μέσα. Ραντίζετε την πίτα με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνετε την πίτα για μία ώρα στους 220-250°C.
Πολίτικη πίτα με τραχανά και μελιτζάνες
Τι θα χρειαστείτε: 3 μεγάλα κρεμμύδια
2 κιλά μελιτζάνες
1 κούπα γλυκό τραχανά
2 - 3 αυγά
11 φύλλα χοντρά έτοιμα
Αλάτι - πιπέρι
κανέλα
βούτυρο
Τι θα κάνετε: Σοτάρετε με λάδι τα κρεμμύδια, αφού τα ψιλοκόψετε. Παίρνετε 2 κιλά μελιτζάνες, τις καθαρίζετε και τις περνάτε από τον τρίφτη. Κατόπιν τις προσθέτετε στα κρεμμύδια μαζί με αλάτι, μαύρο πιπέρι και λίγη κανέλα. Μόλις σοταριστούν, προσθέτετε νερό και 1 κούπα γλυκό τραχανά. Αφού βράσετε το μίγμα, το κατεβάζετε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει προσθέτετε 2 ή 3 αυγά χτυπημένα κι ανακατεύετε καλά.
Σε ταψί βουτυρωμένο στρώνετε 3 φύλλα, βουτυρωμένα. Από πάνω βάζετε μια στρώση από το μίγμα και σκεπάζετε με 2 φύλλα. Ξαναβάζετε πάνω από αυτά άλλη μια στρώση από το μίγμα και τη σκεπάζετε με άλλα δυο φύλλα, επάνω στα οποία στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση. Δηλαδή συνολικά έχετε 3 στρώσεις με το μίγμα. Κατόπιν σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, τα οποία αλείφετε με βούτυρο (όλα τα φύλλα πρέπει να είναι βουτυρωμένα). Ψήνετε τη μελιτζανόπιτα σε μέτριο φούρνο.
Μπαμπανάτσα (παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα)
Τι θα χρειαστείτε: 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κιλό σπανάκι
½ κιλό σέσκουλα (ή όποια άλλα χόρτα βρείτε)
½ κιλό φέτα τυρί
4 αβγά
1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι - πιπέρι
Τι θα κάνετε: Πλένετε τα χόρτα και τα κόβετε, με ψαλίδι, σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι με μια πρέζα αλάτι. Χτυπάτε τα δύο αβγά, τα προσθέτετε και τα χτυπάτε μαζί με το αλεύρι, με ένα σύρμα. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο, λίγο νερό με το μάτι και χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί παχύρευστος χυλός.
Σπάτε με το χέρι τη φέτα και τη ρίχνετε στο μπολ με τα χόρτα, και προσθέτετε λίγο πιπέρι. Χτυπάτε τα άλλα δύο αβγά, σε ένα μπολάκι μαζί με λίγο ελαιόλαδο και τα ρίχνετε και αυτά μέσα στα χόρτα.
Απλώνετε τον μισό χυλό σε μια λαδωμένη φόρμα, ρίχνετε από πάνω τα χόρτα με τη φέτα, διαλύετε τον υπόλοιπο χυλό με λίγο νερό και τον περιχύνετε πάνω από τα χόρτα σε ένα μέτριο ταψί.
Πασπαλίζετε σε όλη την επιφάνεια κεφαλογραβιέρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 190°C.
Πατσαβουρόπιτα
Τι θα χρειαστείτε: 1 πακέτο φύλλο Κρούστας
τυρί φέτα (περίπου 400 γρ.)
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
2-3 αβγά
1 ποτήρι του νερού σόδα αναψυκτικό
Πιπέρι (προαιρετικά)
Τι θα κάνετε: Βάζετε τον φούρνο να θερμανθεί στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω. Όσο χρόνο θα ζεσταίνεται ο φούρνος, φτιάχνετε την πίτα. Τρίβετε τυρί με το χέρι σε μικρά κομμάτια.
Αλείφετε το ταψί του φούρνου με λίγο βούτυρο. Ανοίγετε τα φύλλα κρούστας και τα μετράτε. Ανάλογα με τα φύλλα που έχετε, χωρίστε στο περίπου και το τυρί που έχετε.
Παίρνετε ένα φύλλο και ρίχνετε «στα πεταχτά» το τυρί που του αναλογεί σε μικρά κομμάτια, για να πάνε περίπου σε όλες τις περιοχές του φύλλου. Ραντίζετε με λίγο βούτυρο το φύλλο.
Μαζεύετε το φύλλο στις άκρες του ταψιού (όπως θα μαζεύατε μια κουρτίνα τραβώντας την στο πλάι). Τοποθετείτε το κάθε φύλλο στο ταψί.
Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα. Αν στο ταψί έμεινε κενό τα απλώνετε λίγο ώστε να το καλύψουν. Αν δεν χωράνε όλα στριμώχνετε τα προηγούμενα που είναι στο ταψί.
Ρίχνετε τα αβγά στην σόδα και χτυπάτε καλά με ένα πιρούνι. Ρίχνετε την σόδα με τα αβγά σιγά-σιγά πάνω στα φύλλα έτσι ώστε το μίγμα να πάει παντού.
Ψήνετε μέχρι να ροδίσει πάνω κάτω η πίτα (περίπου 45 λεπτά).
Γλυκιά μυζηθρόπιτα από την Πάρο
Τι θα χρειαστείτε: 1½ κιλό φρέσκια ανάλατη μυζήθρα καλά στραγγισμένη
1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 &1/4 φλ. τσαγιού θυμαρίσιο μέλι
5 αυγά χτυπημένα
1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
Ξύσμα από 1 λεμόνι ή από 1 πορτοκάλι (τα φρούτα πρέπει να είναι ακέρωτα)
2 κ.σ. σιμιγδάλι
Ψιλο-τριμμένη κανέλα
Τι θα κάνετε: Σε ένα μπολ θρυμματίζετε, μέχρι να λιώσει, τη μυζήθρα με πιρούνι. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το μέλι, τα αυγά, τη μαστίχα, το ξύσμα και τα ανακατεύετε πολύ καλά με κουτάλι.
«Βροχηδόν» και πάντα ανακατεύοντας ρίχνετε το ψιλό σιμιγδάλι. Βουτυρώνετε μικρό ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος. Αδειάζετε το μείγμα και στρώνετε την επιφάνειά του με την ανάποδη του κουταλιού.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 40΄ μέχρι να ροδίσει καλά. Αμέσως μόλις βγάλετε τη μυζηθρόπιτα από τον φούρνο την περιχύνετε με το μέλι και την πασπαλίζετε με κανέλα. Αφήνετε να κρυώσει και κόβετε το γλυκό σε κομμάτια.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.