6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη σαμπάνια

0

ήρθε η ώρα να σας την παρουσιάσουμε

Την ανοίγουμε σε ειδικές περιπτώσεις, πάντα για να γιορτάσουμε μια περίσταση και την Πρωτοχρονιά πίνουμε λίγη «για το καλό». Ακριβώς, όμως, λόγω του ότι οι περισσότεροι δεν την καταναλώνουν συχνά, δεν γνωρίζουν πολλά γι’ αυτή. Γι’ αυτό και ήρθε η ώρα να σας την παρουσιάσουμε, μέσα από 6 πράγματα γι’ αυτή που ίσως δεν γνωρίζατε.

1. Ό,τι… λάμπει δεν είναι χρυσός
Σαμπάνια είναι ο αφρώδης οίνος που παρασκευάζεται μόνο από σταφύλια της περιοχής Champagne της βόρειας Γαλλίας. Τα υπόλοιπα είναι αφρώδεις οίνοι, που πολλές φορές λανθασμένα οι περισσότεροι τα θεωρούν σαμπάνιες, ενώ δεν είναι λίγοι και οι παραγωγοί που ονομάζουν κάποια αφρώδη κρασιά τους σαμπάνια στο εξωτερικό, προκαλώντας αντιδράσεις στους… Γάλλους.

2. Προσοχή στο άνοιγμά της
Η αλήθεια είναι ότι εκτός κι αν κερδίσατε το Grand Prix ή κάποιο άλλο παρόμοιο αθλητικό event, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξετε τη σαμπάνια τόσο θεαματικά, ώστε να πεταχτεί ο φελλός της δυνατά και να περιλούσετε όλους τους παρευρισκόμενους. Αφαιρέστε το σύρμα και το προστατευτικό, γυρίστε μαλακά το μπουκάλι (κι όχι το φελλό) μέχρι η πίεση που υπάρχει στο μπουκάλι να τον ωθήσει προς τα πάνω και να βγει χωρίς… φασαρίες.

3. Το hangover… καιροφυλακτεί
Οι αφρώδεις οίνοι προκαλούν hangover όπως άλλα αλκοολούχα ποτά, όχι όμως για το λόγο που πιστεύουν οι περισσότεροι. Τα αναβράζοντα ποτά απορροφώνται από το αίμα πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα κι αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σας… «χτυπήσουν» πιο σύντομα και πιο πολύ. Το ίδιο ισχύει και όταν στο ουίσκι σας βάζετε κόκα κόλα ή σόδα σε οποιοδήποτε ποτό.

4. Ταιριάζει με γεύσεις που δεν το περιμένατε
Υπάρχουν κάποιες κλασικές γεύσεις που ταιριάζουν με τη σαμπάνια, όπως το χαβιάρι και τα στρείδια, υπάρχουν, όμως και άλλες που δεν θα περιμένατε ποτέ να ταιριάξουν με το εκλεπτυσμένο αυτό ποτό. Μερικές από αυτές είναι τα πατατάκια, το κρέας ελαφιού, το σούσι, το αβγά ορτυκιού, τα μούρα (βατόμουρα, φράουλες κ.ο.κ.) και κάποια είδη τυριού.

5. Θέλει το ποτήρι της
Η σαμπάνια και οι αφρώδεις οίνοι πρέπει να σερβίρονται μόνο στα ψηλά ποτήρια της σαμπάνιας κι όχι σε φαρδιά ποτήρια, καθώς η μεγάλη επιφάνεια κάνει τις φυσαλίδες της να χάνονται πιο εύκολα.

6. Παρασκευάζεται με τη δική της μέθοδο
Για να παρασκευαστεί η σαμπάνια, γίνεται αρχικά ζύμωση στα βαρέλια χάλυβα κι έπειτα πραγματοποιείται και δεύτερη ζύμωση μέσα στη φιάλη, με μαγιά και ζάχαρη. Στη συνέχεια ακολουθεί η ωρίμανση, το κοσκίνισμα και η απελευθέρωση περιττών ουσιών. Αν και οι περισσότερες διαδικασίες γίνονται με τη βοήθεια μηχανημάτων, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπου οι… τεχνίτες παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους, αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια παρασκευής της.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top