Ροδόπη Rhodopes Rodop

0

Στο κέντρο της Θράκης

Η Ροδόπη εξελίχθηκε σταδιακά οικονομικά λόγω της κομβικής θέσης της στην Εγνατία οδό.

Η Ροδόπη με πρωτεύουσα την Κομοτηνή είναι ένας προορισμός που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και φυσική ομορφιά!

Τι να δείτε:
 • Δάσος Νυμφαίας. Προσφέρεται για ξεκούραση ή άθληση, διαθέτει υπέροχη θέα, και καλύπτεται από πεύκα. Οι ορειβάτες θα ενθουσιαστούν από τα άγρια άλογα που βρίσκονται και τα τρεχούμενα νερά που θα συναντήσουν στα διάφορα μονοπάτια. Στο Δάσος υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι με τραπεζάκια, παγκάκια, πλακόστρωτα μονοπάτια, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις.
 • Το φρούριο και το βυζαντινό τείχος. Το μεγαλύτερο και αρχαιότερο μνημείο της πόλης. Χρονολογείται τον 4ο αιώνα μ. Χ. και τα ερείπια του μεταφέρουν τον επισκέπτη στο ένδοξο παρελθόν της πόλης.
 • Ο πύργος του ρολογιού. Ο Πύργος του Ωρολογίου, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται στο έτος 1884, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μπροστά από τον μιναρέ του τεμένους Γενί Τζαμί. Στο προαύλιό του στεγάζεται η Μουφτεία Κομοτηνής. 
 • Η αγορά της Κομοτηνής. Το παζάρι της πόλης λαμβάνει χώρα κάθε Τρίτη, από την εποχή της τουρκοκρατίας, και διακρίνεται για τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του.
 • Δημοτικός κήπος. Ο Δημοτικός Κήπος βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πλατεία και η έκτασή του καλύπτει 21 στρέμματα. Διαθέτει παιδική χαρά, ζωολογικό κήπο, τεχνητή λίμνη, σιντριβάνια, και αναψυκτήριο. 
 • Αρχοντικά. Τα παλιά αρχοντικά της Κομοτηνής, διάσπαρτα στην πόλη, χωρίζονται σε παραδοσιακά και νεότερα με αρχιτεκτονική νεοκλασική και μπαρόκ.

Εκκλησίες και Μοναστήρια
Στη Ροδόπη θα βρείτε 14 εκκλησίες και 80 παρεκκλήσια.
Σε κάθε εκκλησία υπήρχε ένα σχολείο. Τέσσερις από τις εκκλησίες έχουν ανακηρυχθεί καλλιτεχνικά πολιτιστικά μνημεία εθνικής σπουδαιότητας και μια από τις εκκλησίες και 15 παρεκκλήσια έχουν ανακηρυχθεί πολιτιστικά μνημεία περιφερειακής σημασίας.


Μουσεία, Ναοί και Αρχαιολογικοί χώροι
 • Αρχαιολογικό Μουσείο. Το αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής φιλοξενεί εκθέσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τη Νεολιθική μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο.
 • Δημοτικό Μουσείο. Το Δημοτικό Μουσείο αναπαριστά την παραδοσιακή κατοικία μιας οικογένειας στα τέλη του 19ου αιώνα.
 • Λαογραφικό Μουσείο. Το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής φιλοξενεί εκθέματά της θρακιώτικης τέχνης, τα οποία δίνουν το στίγμα της παραδοσιακής ελληνικής Θράκης.
 • Αρχαία Μαρώνεια. Η Μαρώνεια ιδρύθηκε στα μέσα του 7ου αιώνα π. Χ. αιώνα από Χιώτες αποίκους και εξελίχθηκε σε σημαντική πόλη-κράτος.
 • Γενί Τζαμί. Το Γενί Τζαμί κατασκευάστηκε το 1585 από τον Ντεφερντάν Αχμέτ πασά.
 • Αρχαία Ίσμαρος. Στην πόλη Ίσμαρος εντοπίστηκαν ακρόπολη με κυκλώπεια τείχη, τα οποία χρονολογούνται στον 8ο αιώνα π. Χ.
 • Το Σπαθί. Αξιόλογο μνημείο της Κομοτηνής, το οποίο κατασκευάστηκε το 1970.
 • Τα ήρωα της Κομοτηνής. Τα ηρώα της Κομοτηνής είναι το κεντρικό Ηρώο, στη δυτική εξωτερική πλευρά του δημοτικού άλσους, το παλιό Ηρώο στο μικρό άλσος και το Ηρώο σφαγιασθέντων ιερέων στον ανατολικό εξωτερικό περίβολο του ναού της Αγίας Σοφίας. Το Ηρώο είναι το επίκεντρο του εορτασμού των εθνικών επετείων.
 • Μουσείο καλαθοπλεκτηκής των Ρωμά. Είναι το μοναδικό στο είδος του μουσείο, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Παρουσιάζει την καλαθοπλεκτική των Ρωμά (Τσιγγάνων). Στόχος του Μουσείου είναι η διάσωση της τέχνης των Pωμά και η βελτίωση της εικόνας τους ώστε να απαλειφθούν τα αρνητικά στερεότυπα που συνδέονται μαζί τους.
 • Βυζαντινό Μουσείο. Το Μουσείο φιλοξενεί σπάνια εκθέματα, όπως χειρόγραφα σε πάπυρο ή περγαμηνή, καθώς και εκθέματα των πρώτων μεταβυζαντινών χρόνων.
 • Εκκλησιαστικό Μουσείο. Το Μουσείο φιλοξενεί αξιόλογα αντικείμενα, όπως παλιές εικόνες, τέμπλα, άμφια, και εκκλησιαστικά σκεύη.
 • Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Βρίσκεται στο εσωτερικό του φρουρίου. Κτίστηκε την εποχή της τουρκοκρατίας πάνω στα θεμέλια βυζαντινού ναού. Ο ναός έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Παραλίες
Οι καλύτερες αμμώδεις παραλίες της Ροδόπης είναι οι εξής:
Φανάρι
Αλκυώνα
Καγκέλες
Αρωγής
Μαρμαρίτσα
Πλατανίτης
Προφήτης Ηλίας
Πετρωτών
Σύναξη
Μέσης
Μαρώνεια
Σπήλαια Θράκης


Τι να δοκιμάσετε
Σουτζούκ λουκούμ
Γλυκά ταψιού
Χαλβάς
Γλυκά του κουταλιού
Μαρμελάδες
Χειροποίητα ζυμαρικά
Μαρωνίτικα κρασιά
Τσίπουρο και ούζο

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top