Πώς να γίνεις... αρχηγός!

0

άλλοι γεννιούνται και άλλοι γίνονται ωριμάζοντας

Το να ηγείσαι μιας ομάδας, κοινωνικής ή επαγγελματικής, απαιτεί ικανότητες που άλλοι γεννιούνται με αυτές και άλλοι τις αποκτούν ωριμάζοντας. Αν η ηγεσία είναι το όνειρό σας, δεν έχετε παρά να τις καλλιεργήσετε.

1.  Αξιοπιστία σημαίνει συνέπεια των πράξεων και των αξιών.  Το αξιόπιστο άτομο είναι αυτό που φαίνεται και γι' αυτό εμπνέει εμπιστοσύνη στην ομάδα του. Ειλικρινείς συμφωνίες, ελεγχόμενα συναισθήματα,  αναγνωρίσιμες αντιδράσεις και όχι ξεσπάσματα.

2.  Αφοσίωση σημαίνει να ξοδεύεις τον απαραίτητο χρόνο και ενέργεια για να πετύχεις τον στόχο σου. Με το να δίνεις το παράδειγμα, δείχνεις στην ομάδα σου, ότι η δουλειά δεν είναι υποχρέωση αλλά, ευκαιρία για δημιουργία.

3.  Αξιοκρατία σημαίνει να δίνεις τα εύσημα όπου αναλογούν. Καθώς και να παίρνεις την ευθύνη πάνω σου για τις οποιεσδήποτε αποτυχίες. Η ομάδα σου πρέπει να ξέρει ότι είσαι πλάι τους και στα καλά και στα άσχημα.

4.  Ο ηγέτης που έχει ταπεινότητα, ξέρει ότι δεν είναι καλύτερος ούτε χειρότερος από την ομάδα του. Δεν είσαι Θεός, είσαι κι εσύ μέρος της ομάδας. Γι' αυτό θα τύχει, πολλές φορές, να χρειαστεί να ακολουθήσεις την ομάδα, αντί να σε ακολουθήσει αυτή.

5.  Να είσαι ανοικτός στις καινούργιες ιδέες που θα προκύψουν, ακόμα κι αν δεν συμβαδίζουν με τον δικό σου τρόπο σκέψης. Η δεκτικότητα και η αποδοχή δημιουργούν συναισθήματα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Από την άλλη, δημιουργείται παρακαταθήκη ιδεών για περαιτέρω χρήση.

6.  Το να είσαι δημιουργικός σημαίνει να μπορείς να βρεις  καινοτομικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Η δημιουργικότητα σε κάνει να δεις πράγματα που οι άλλοι δεν έχουν δει και να στρέψεις την ομάδα σε καινούργιες κατευθύνσεις.

7.  Ένας καλός ηγέτης είναι δίκαιος. Να ακούς όλες τις πλευρές και να ελέγχεις όλα τα δεδομένα, πριν κρίνεις. Όταν οι άλλοι καταλαβαίνουν ότι τους αντιμετωπίζεις ισότιμα, χωρίς να γέρνει η ζυγαριά προς την μία πλευρά, θα σε ανταμείψουν  με την αφοσίωσή τους.

8.  Το να είσαι διεκδικητικός δεν είναι το ίδιο με το να είσαι επιθετικός. Είναι η ικανότητα να εκφράσεις με σταθερό τρόπο αυτό που αναμένεις από την ομάδα, χωρίς να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Έτσι, θα έχεις  τα αποτελέσματα που θέλεις.

9.  Το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτονωθεί η όποια ένταση μπορεί να δημιουργηθεί  κάτω από την πίεση της επίτευξης του στόχου. Ως αποτελεσματικός ηγέτης θα πρέπει να χρησιμοποιείς την αίσθηση του χιούμορ σου για να ενεργοποιήσεις θετικά την ομάδα.

10.   Το να είσαι επικοινωνιακός προϋποθέτει να είσαι εκτός από καλός ομιλητής και καλός ακροατής. Άκου τι έχουν να σου πουν, ρώτα τους πάνω σε αυτά, κατανόησε τις δυσκολίες τους. Κράτα ημερολόγιο με  σημαντικές  πληροφορίες: γενέθλια, γιορτές, ονόματα παιδιών, κ.τ.λ. Δεν αρκεί να είσαι καλός ηγέτης μόνο στα πρακτικά, πρέπει να είσαι καλός και στον προσωπικό τρόπο που σχετίζεσαι με την ομάδα σου. Έτσι θα διευκολύνεις την συνεργασία σου μαζί τους.

Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top