Παιδί με οστρακιά: Τι πρέπει να κάνετε

0

μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο.

Η οστρακιά είναι παιδική ασθένεια που οφείλεται στο μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος. Το συγκεκριμένο μικρόβιο παράγει μια ουσία (τοξίνη), η οποία προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα ευαίσθητα παιδιά.

Δεν προκαλούν όλοι οι στρεπτόκοκκοι οστρακιά, ούτε εκδηλώνουν όλα τα παιδιά την ασθένεια. Μπορεί δύο αδέρφια να μολυνθούν από τον ίδιο στρεπτόκοκκο και μόνο το ένα να εμφανίσει οστρακιά.

Συμπτώματα
Το παιδί μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα.
Το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες και στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες οι οποίες δίνουν την εντύπωση του βελούδου. Εξαφανίζεται αν το πιέσετε με το χέρι.

Γύρω από τις αρθρώσεις στα παιδιά με οστρακιά μπορεί να παρατηρήσετε κόκκινες γραμμές, που λέγονται σημείο Pastia. Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα.

Η γλώσσα στα παιδιά με οστρακιά στην αρχή είναι άσπρη, στη συνέχεια γίνεται κατακόκκινη και η επιφάνεια της μοιάζει με την επιφάνεια της φράουλας για αυτό λέγεται μοροειδής γλώσσα. Οι αμυγδαλές παιδιού με οστρακιά είναι κόκκινες και καλυμμένες με πύο. Επίσης οι αδένες στο λαιμό μπορεί να είναι διογκωμένοι.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την οστρακιά ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο είναι 2-7 μέρες.

Η οστρακιά μεταδίδεται με τις εκκρίσεις της μύτης ή του λαιμού. Επίσης ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου με μολυσματικό κηρίον (μόλυνση του δέρματος από στρεπτόκοκκο) ή αν μοιραστεί μαζί με το άρρωστο παιδί την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα.

Διάρκεια
Ο πυρετός σε παιδί με οστρακιά συνήθως υποχωρεί σε 3-4 μέρες. Το εξάνθημα της οστρακιά εξαφανίζεται σε 5-6 μέρες. Την υποχώρηση του εξανθήματος της οστρακιάς ακολουθεί το ξεφλούδισμα δέρματος, το οποίο διαρκεί 5-10 μέρες.

Επιπλοκές
Οι κυριότερες επιπλοκές της οστρακιάς είναι:
1. Ρευματικός πυρετός (προσβάλλει τις αρθρώσεις και την καρδιά)
2. Απόστημα γύρω στις αμυγδαλές

Θεραπεία
-Αντιβιοτικό που θα συνταγογραφήσει ο παιδίατρος
-Αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για τον πυρετό
-Αν το παιδί είναι μεγάλο, μπορεί να κάνει γαργάρες με κάποιο αντισηπτικό φάρμακο
-Φάρμακα για την περιποίηση του δέρματος που θα σας συστήσει ο παιδίατρος
-Χορήγηση υγρών και μαλακών τροφών γιατί συνήθως τα παιδιά δυσκολεύονται να καταπιούν.

Φροντίστε το παιδί που έχει οστρακιά να μην έρχεται σε επαφή με τα άλλα μέλη της οικογένειας, ειδικά αν σε αυτή υπάρχουν βρέφη. Επίσης πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας όταν περιποιείστε το άρρωστο παιδί.


onmed
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top