ένα ξεχωριστό γιορτινό γλύκισμα
Υλικά: (για τη ζύμη)
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
- 1/2 φλυτζάνι καρύδια τριμμένα σκόνη
- 3 αβγά
- μαγιά νωπή (απ' το φούρνο της γειτονιάς) στο μέγεθος καρυδιού
- 2 κουτ. γλυκού μπέηκιν πάουντερ
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή/και λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
- λίγο αλάτι
- αλεύρι όσο πάρει (βάζετε το σιγά-σιγά, ώστε η ζύμη να γίνει ελαστική, να πλάθεται)
- 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- κανέλα σε ξυλάκι
- μισό φλυτζανάκι του καφέ χυμό λεμόνι
- Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το κακάο και τα καρύδια σκόνη.
- Στο τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ώστε να έχουμε μια ωραία, ελαστική ζύμη.
- Την κάνουμε μπάλα και τη χωρίζουμε στα δύο.
- Στο ένα μισό, προσθέτουμε το κακάο και τα καρύδια, ώστε να πάρει καφέ χρώμα και ζυμώνουμε να ανακατευτούν.
- Ανοιγουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια τη λευκή ζύμη σε ορθογώνιο πάχους 1/2 εκ. περίπου και πλαθουμε την καφέ σε μπαστούνι κυλινδρικού σχήματος.
- Το μήκος του μπαστουνιού να είναι ίσο με τη μακριά πλευρά του ορθογωνίου!
- Βάζουμε το μπαστούνι της καφέ ζύμης στην άκρη του ορθογωνίου και τυλίγουμε σε ρολό, σφιχτά. Κόβουμε το ρολό σε φετάκια, πάχους 1/2 εκατ. περίπου.
- Ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς κελσίου.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του, μέχρι να αρχίσει να "δένει".
- Περιχύνουμε τα ροξάκια ζεστά και τα καπακώνουμε ώστε να ποτιστούν καλύτερα με το σιρόπι και να μαλακώσουν.
- Σερβίρουμε όταν κρυώσουν!
Καλή επιτυχία!
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.
Τα Μπουλούκια
Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.