Αμφίπολη: ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ τα σενάρια για τον νεκρό

0

Μέγας Αλέξανδρος, Ηφαιστίωνας ή Ολυμπιάδα

Τα νέα ιστορικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη , πυροδότησαν και πάλι τα σενάρια για το ποιος είναι ο ένοικος του ταφικού μνημείο.

Ανατρεπτική είναι η άποψη του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, που υποστηρίζει ότι ο σκελετός που βρέθηκε δεν ανήκει στον ''επίσημο'' νεκρό του τύμβου.
Μάλιστα αινιγματική ήταν η Κατερίνα Περιστέρη, στις δηλώσεις της, μετά την ανακοίνωση, ότι βρέθηκε σκελετός στην Αμφίπολη.

Τι κρύβει η επικεφαλής των ερευνών, θα αποκαλυφθεί τα ερχόμενα 24ωρα. Την αίσθηση όμως ότι τα καλύτερα έρχονται άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στο STAR:

«Εγώ αφήνομαι στην γοητεία του απροσδόκητου, δεν μου αρέσει να προβλέπω»

Η γοητεία της σεναριολογίας  για τον ένοικο του ταφικού μνημείου φαίνεται πως έχει ''μαγέψει'' τους ειδικούς. Με τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη να  εκφράζει στον «Ελεύθερο Τύπο» μια άλλη άποψη από αυτές που έχουν ακουστεί το τελευταίο 24ωρο.

«Δεν μπορεί να είναι αυτός ο επίσημος νεκρός του τάφου, έστω και πολυτελώς ενταφιασμένος. Πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο και ελπίζω να βρεθεί. Η καύση ήταν βασικό στοιχείο του αφηρωϊσμού. Δε συνηθίζεται ένας νεκρός, ακόμη και εταίρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να ταφεί με το σκελετό του ακέραιο».

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τον ένοικο του ταφικού μνημείου

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ορισμένοι αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι τα νέα ιστορικά ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης, συνδέονται με τον Μέγα Αλέξανδρο. Η μητέρα του Ολυμπιάδα, θα έκανε τα πάντα να επιστρέψει ο γιος της στην Μακεδονία. Η επιθυμία της σε συνδυασμό - με τη μεγαλοπρέπεια του ταφικού μνημείου κάνει πλέον τους ειδικούς να αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά -και να μην αποκλείουν τίποτα, όπως είπε στο STAR η ομότιμη  καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας, Γεωργία Αλευρά!

«Από την αρχή ήταν σχεδόν απίθανο να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά ποτέ μην πεις ποτέ».

Τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου κάνουν και φωτογραφίες που φαίνονται τα διακοσμητικά που βρέθηκαν στην Αμφίπολη να είναι ίδια με τα μοτίβα που κοσμούν τη λεγόμενη ''Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου'' η οποία ανήκει μάλλον στον στρατηγό Λαομέδοντα η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείου της Κωνσταντινούπολης.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον και πρέπει να ερευνηθεί ιδιαίτερα είναι γιατί έχουμε τον κιβωτιόσχημο τάφο κάτω από έναν μακεδονικό τάφο. Αυτό δεν μπορώ να το ερμηνεύσω εύκολα».

ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΑΣ

Πρώτη στον χορό της ονοματολογίας μπήκε η γνωστή πλέον και στην Ελλάδα από τις συνεχείς παρεμβάσεις της για την Αμφίπολη η αρχαιολόγος Ντόροθι Κίνγκ, που υποστηρίζει ότι τα οστά ανήκουν είτε στον Μέγα Αλέξανδρο είτε στον Ηφαιστίωνα. Φέρνει μάλιστα και το παράδειγμα της Βεργίνας επισημαίνοντας πως ταυτόχρονα ότι ''ιστορικές πηγές''  αναφέρουν ότι μόνο δυο πτώματα ταριχεύθηκαν προκειμένου να επιστρέψουν στη Μακεδονία.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Στην αρχική του άποψη ότι το ταφικό μνημείο συνδέεται με την Ολυμπιάδα εμμένει ο συγγραφές Άντριου Τσαγκ: «Η άποψη μου είναι ότι η Ολυμπιάδα παραμένει ο πιο πιθανός ένοικος. Οι σφίγγες δείχνουν ότι μιλάμε για βασίλισσα η δεύτερη καρυάτιδα μοιάζει με ιέρεια του Διονύσου και ο Φίλιππος ο Β’ ο άντρας της τοποθέτησε σφράγισμα λιονταριού στο δωμάτιο της όταν ήταν έγκυος στον Μέγα Αλέξανδρο οπότε μπορούμε να το πάρουμε ως σύμβολο της Ολυμπιάδας».
Φαίνεται όμως πως τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη, πυροδοτούν αντιπαραθέσεις μεταξύ των ειδικών  και εκτός συνόρων.

Η αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ στην ιστοσελίδα της αφήνει υπονοούμενα για τις γνώσεις του Άντριου Τσανγκ και κλείνει το κείμενο της στην ιστοσελίδα της με έναν απαξιωτικό χαρακτηρισμό στα Ελληνικά: «Έτσι, ο θυμωμένος μ@λ@κ@ς που υποστηρίζει πως λέω ψέματα για την θεωρία του Ηφαιστίωνα, είναι απλώς ανίκανος να καταλάβει τις αρχαίες πηγές».

Την ίδια στιγμή πολλές είναι οι αναφορές του ξένου τύπου για την Αμφίπολη. Σκελετός από την εποχή του Αλεξάνδρου βρέθηκε στον τάφο της Αμφίπολης στην Ελλάδα. Είναι ο τίτλος σε άρθρο του BBC ενώ στο θέμα αναφέρονται και τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης . 

star
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top