Η Προσευχή του Φουκαρά

0

Αλλάχ, κόβε χρόνια από μένα και δίνε στον πολυχρονεμένο μας σουλτάνο!

Κάποτε ο σουλτάνος της Τουρκίας Αβδούλ Χαμίτ, θέλοντας να δει ο ίδιος σε ποια κατάσταση ήταν οι υπήκοοι του, γιατί δεν εμπιστευόταν τους συμβούλους του, αποφάσισε να κάνει μια βόλτα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Μπήκε στην άμαξα με τα ωραία άσπρα άλογα και χάζευε το πλήθος, που στο πέρασμά του προσκυνούσε με σεβασμό τον πολυχρονεμένο του αφέντη.

ΣΕ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ενός δρόμου είδε έναν ρακένδυτο ζητιάνο να προσκυνάει και να χτυπιέται φωνάζοντας γοερά: "Αλλάχ, Αλλάχ, κόβε χρόνια από μένα και δίνε στον πολυχρονεμένο μας σουλτάνο!¨. Ο παμπόνηρος Αβδούλ Χαμίτ κάτι υποψιάστηκε και διέταξε τους φρουρούς του να φέρουν στο ανάκτορο τον ζητιάνο.

ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ ο ζητιάνος αντίκρισε τον αφέντη του, ο οποίος του είπε: "Αν πεις την αλήθεια θα σου χαρίσω τη ζωή και θα σου δώσω ένα καλό μπαξίσι. Αν πεις ψέματα θα σου κόψω το κεφάλι". Ο ζητιάνος απάντησε: "Αφού έχω τον λόγο σου, πολυχρονεμένε μου, θα πω την αλήθεια"

ΡΩΤΑΕΙ ο σουλτάνος: "Εσύ, ένας εξαθλιωμένος, πάμπτωχος και φουκαράς, τι καλό είδες και θέλεις να κόβει ο Θεός χρόνια από σένα και να δίνει σε μένα;"

ΑΠΑΝΤΑΕΙ ο ζητιάνος; ''Πολυχρονεμένε μου, άκουσέ με. Όταν σουλτάνος ήταν ο παππούς σου, ο παππούς μου χτυπιόταν κάθε βράδυ στην προσευχή του και παρακαλούσε: Αλλάχ, Αλλάχ, παρτον στους ουρανούς, δεν αντέχουμε άλλο τη φτώχεια και τη δυστυχία που μας έφερε αυτός ο σουλτάνος. Τον άκουσε ο Αλλάχ και τον πήρε. Ήρθε ο πατέρας σου και τα πράγματα έγιναν χειρότερα και πέθανε ο παππούς μου. Ο πατέρας μου παρακαλούσε κι αυτός στην προσευχή του τον Αλλάχ να πάρει στους ουρανούς τον πατέρα σου για να δούμε άσπρη μέρα Τον άκουσε ο Αλλάχ και τον πήρε.. Ήρθες εσύ και τα πράγματα έγιναν χειρότερα"

ΡΩΤΑΕΙ ο σουλτάνος: "Μήπως τα ίδια προσεύχεσαι και εσύ για μένα; Απαντάει ο ζητιάνος; "Όχι, πολυχρονεμένε μου. Εγώ παρακαλώ τον Αλλάχ να ζήσεις πολλά χρόνια, γιατί φοβάμαι πως αν γίνει ο γιος σου σουλτάνος, τότε θα πάμε σε χειρότερο κακό΄'

Ο ΑΒΔΟΥΛ ΧΑΜΙΤ δεν του πήρε το κεφάλι και του έδωσε ένα μπαξίσι. Συνέχισε να ακούει τους συμβούλους του, οι οποίοι τον διαβεβαίωναν ότι δεν είναι για όλους τους υπηκόους του μαύρα τα πράγματα. Όσοι είχαν, έχουν και περνούν καλά, γιατί ο λαός πληρώνει και με το ζόρι τους φόρους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ιστορία αυτή δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική κρίση, το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, τις διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών. Αυτοί που πάντα πληρώνουν θα πληρώσουν και άλλοι θα περάσουν καλύτερα Χριστούγεννα.

i-diadromi
Ετικέτα:

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
* Οτι δημοσιεύουμε δεν σημαίνει ότι το υιοθετούμε.
Απλά μας ενδιαφέρει να ακούγονται όλες οι απόψεις χωρίς λογοκρισία.

Τα Μπουλούκια

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από Ελληνικές και ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Δημοσίευση σχολίου (0)
To Top